19/03/2024

«Project Fix, Αναβιώνοντας το μέλλον», η Καλλιόπη Κοντόζογλου λύνει το γρίφο ενός κτιρίου και ενός Μουσείου!

Βιβλιοπαρουσίαση

Project Fix

«Ένα ακρωτηριασμένο κτίριο», «ένας θαμμένος ποταμός», «ένας τοίχος που δακρύζει» και ένα «κρυμμένο μυστικό». Αλλά και ένα «άσυλο του σύγχρονου στις τέχνες» και ένας πρωτοποριακός “αρχιτεκτονικός μετασχηματισμός»…

Και τα πρόσωπα της ιστορίας, ο Κάρολος Φιξ, ο Τάκης Ζενέτος και ο… αρχιτέκτων-ντετέκτιβ.

Τι μπορεί να συνδέουν όλα αυτά, στην σύγχρονη Αθήνα;

Τον γρίφο  λύνει η Καλλιόπη Κοντόζογλου, αρχιτέκτων, υπεύθυνη έργου[1] της ομάδας που κέρδισε τον διαγωνισμό για την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ, σε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε ένα βιβλίο λυτρωτιό, λέει η ίδια, μετά από 12 χρόνια γεμάτα όνειρα, αλλά και εφιάλτες.

 Το Project Fix: Αναβιώνοντας το Μέλλον εισηγείται ο αρχιτέκτονας και δάσκαλος Ηλίας Ζέγγελης και τον επίλογο γράφει ο Βρετανός αρχιτέκτονας Tim Ronalds.

Ο Ζενέτος, μια ηγετική φυσιογνωμία και ο πιο διεθνής αρχιτέκτων από τους Έλληνες Μοντερνιστές, σχεδίασε μιαν όψη που τύλιξε μια ομάδα ασύνδετων κτιρίων. Τους έδωσε έτσι μια δημόσια παρουσία και ταυτόχρονα ενίσχυσε τον άξονα της Συγγρού, που ενώνει την Αθήνα με την θάλασσα. Το κτίριο εδραίωσε το Μοντέρνο Κίνημα στην Ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή και το αποδεκατισμένο κουφάρι του στοίχειωνε για δεκαετίες την κοινωνία.

«…Αντιδρώντας στην αρχιτεκτονική του Ζενέτου και συνεισφέροντας σ’ αυτήν όταν είναι απαραίτητο, η Καλλιόπη Κοντόζογλου και η ομάδα της έπρεπε να βασισθούν σε μιαν αφήγηση, η οποία ανασταίνει πηγές ενέργειας της Αθηναϊκής τοπογραφίας που βρίσκονταν σε νάρκη: στην νέα όψη επί της οδού Καλλιρόης ο Ιλισός, ο νυν θαμμένος και εν πολλοίς ξεχασμένος ποταμός, ‘ανασύρεται’, μέσω της παρουσίας του νερού που καλύπτει ολόκληρο το σώμα του κτιρίου στο επίπεδο του ισογείου, ενώ ένας αιωρούμενος τοίχος από πέτρα αναμιμνήσκει την κοίτη του. Στοιχεία σύνθεσης που εδραιώνουν μια ήρεμη και στέρεα όψη, που έλειπε, στην κλίμακα του αρχικού κτιρίου: ένα δεξιοτεχνικό κατόρθωμα.»[2]

Το βιβλίο είναι  σύνθετο όπως κάθε αρχιτεκτονικό πρότζεκτ, μια αθηναϊκή ιστορία, ένα αφήγημα της ελληνικής διοίκησης των ημερών μας, ένα εγχειρίδιο για τους νέους αρχιτέκτονες και κυρίως μια αυθεντική αρχιτεκτονική μαρτυρία για ένα πολυσυζητημένο και πολύ-ταλαιπωρημένο έργο (που επιτέλους ολοκληρώθηκε), στη σχετικά ακόμη νέα χιλιετία μας.

Η Καλλιόπη Κοντόζογλου σπούδασε στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνεργάσθηκε με τον Tim Ronalds επί σειρά ετών ενώ δίδασκε στο ΑΑ. Από το 1990 διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα όπου κατά καιρούς συνεργάζεται και με άλλους. Έχει διδάξει σε έναν αριθμό γνωστών διεθνών πανεπιστημίων, όπως το GSD Harvard, ως επισκέπτης καθηγητής και από το 2014 είναι Adjunct Professor of Architecture στο UWA, Αυστραλία. Επίσης διδάσκει κάθε καλοκαίρι στο EU Programme του Κινέζικου πανεπιστημίου του Huazhong. Έργα της έχουν επιλεγεί για τα Βραβεία Mies van der Rohe και ΕΙΑ και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και διεθνώς.

[1] Ως εταίρος της  3SK Στυλιανίδης ΑΕ (2003-10)

[2]  Από τον Πρόλογο του Ηλία Ζέγγελη


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*