21/01/2022

«Προκρούστης» του Νίκου Κατράκη, Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Κατράκη

«Προκρούστης» είναι ο τίτλος της συλλογής δεκαπέντε διηγημάτων που αποτελούν την πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση του σκηνοθέτη, και δημοσιογράφου Νίκου Κατράκη.

Δεκαπέντε «μαύρες» ιστορίες, θρίλερ θα μπορούσα να τις πω, που ξεχειλίζουν από μια αμεσότητα και παρά το μέγεθός τους καταφέρνουν να στήσουν ένα πολύ ξεχωριστό σύμπαν.

Ο Νίκος Κατράκης στον «Προκρούστη» μας λέει ανθρώπινες ιστορίες έρωτα, πάθους, μίσους, απόρριψης με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Είναι φανερός ο τρόπος που ο συγγραφέας απολαμβάνει το γράψιμο του και αυτό δίνει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα στο βιβλίο .

Η αγάπη του για την μυθοπλασία είναι το βασικό χαρακτηριστικό όλων των ιστοριών που μας μεταφέρει. Του αρέσει να μας λέει ιστορίες και το καταφέρνει με έναν ξεχωριστά άμεσο λόγο χωρίς επιτηδεύσεις – που συναντούμε συνήθως σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Καταφέρνει τις «μαύρες» ιστορίες του να τις κάνει διάφανες και φωτεινές.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός».
Έτσι ξεκινάει το διήγημα «Έχω σκοτώσει…» που είναι από αυτά που ξεχώρισα και φυσικά δεν πρόκειται να αποκαλύψω την ιστορία του.
Το πιο ενδιαφέρον είναι κάθε ιστορία του θα μπορούσε να γίνει μια εξαιρετική τηλεταινία. Οι χαρακτήρες είναι άψογα δομημένοι και αναγνωρισίμοι, έστω και στη μικρή έκταση των σελίδων που τους αναλογούν σε κάθε διήγημα.

Η έννοια της ύβρεως και η θεία δίκη, η ειρωνεία, διατρέχουν το βιβλίο και νομίζω ότι είναι από τις μεγαλύτερες αρετές του!
Αναζητήστε το και καλή ανάγνωση!

Γιάννης Καφάτος

Ο «Προκρούστης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λεξίτυπον

(Συνολικές Επισκέψεις 197, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1958 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*