06/12/2023

Ψηφίστε γιατί χανόμαστε! Επιθεώρηση Επικαιρότητας #159

Ψηφίστε γιατί

• Κυριακή πρωί ανοίγουν οι κάλπες και μαζί σου θα πάνε να ψηφίσουν επιπλέον πεντακόσιες τόσες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι.
Για την ακρίβεια 528.997, εκ των οποίων 270.103 αγόρια και 258.894 κορίτσια, που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους θα πάνε για πρώτη φορά να ψηφίσουν.
Θα πάνε; Εσύ, θα πας; Οι γνωστοί σου, θα πάνε όλοι;
• Το πρώτο θέμα μου, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για Δήμους, Περιφέρεια και Ευρωβουλή, είναι αυτό: Θα πάει ο κόσμος να ψηφίσει; Και το δεύτερο, αλλά αυτό είναι δευτερεύον και αφορά τα στενά κομματικά κριτήρια του καθενός είναι: Τι θα κάνουν, πώς θα συμπεριφερθούν πολιτικά-κομματικά οι νέοι, νέοι ψηφοφόροι;
• Η συμμετοχή είναι το ζητούμενο. Όχι για να χαρούν τα κόμματα. Η συμμετοχή είναι το ζητούμενο για να «χαρεί» κι η δόλια η Δημοκρατία!
H Δημοκρατία χρειάζεται τους πολίτες. Ακόμη και τους δυσαρεστημένους από τα κόμματα που στήριζαν, τους δυσαρεστημένους πολίτες τούς έχει ανάγκη η Δημοκρατία για να «αναπνέει» κι έτσι να δίνει τον αέρα της ελευθερίας που απολαμβάνουμε. (ακόμη κι όταν είναι «τοξικός» από την κομματική αντιπαράθεση, ή τις χαμένες προσδοκίες και τις προδομένες ιδέες ο αέρας της Δημοκρατίας μας αναζωογονεί όλους).
• Η συμμετοχή είναι το αντίδοτο στη φτηνή γκρίνια. Η ψήφος του καθενός μας είναι η ύψιστη ευθύνη απέναντι στην Δημοκρατία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τον «αέρα» που αναπνέουμε όλοι μας!
Η συμμετοχή στις εκλογές με την ψήφο μας είναι πράξη υπευθυνότητας. Γίνεσαι Πολίτης, έστω για μια στιγμή, κι ας είσαι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των εκφραστών της γνώμης σου. Εσύ, κι εγώ και όλοι μας τούς διαλέγουμε. Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε στη διαδικασία τόσο πιο υπεύθυνοι γινόμαστε την επόμενη μέρα.
Ο πολίτης δεν είναι το μικρό παιδί που το χαϊδολογάνε όλοι με υποσχέσεις πριν την κάλπη. Είναι υπεύθυνος για το ποιοι τον εκπροσωπούν. Και έτσι οι εκπρόσωποί του είναι, τελικά, ο «καθρέφτης» του.
• Γι’ αυτό η συμμετοχή είναι δείγμα υπευθυνότητας και σεβασμού της Δημοκρατίας.
Δεν είναι το Facebook και το Twitter η ουσία της Δημοκρατίας. Όπως δεν ήταν στο παρελθόν οι πλατείες και τα καφενεία. Εκεί λέγονταν και λέγονται ανέξοδα οι παρόλες του καθενός – ενίοτε πικραμένου ή πικραμένης!
• Η κάλπη είναι ο πρόναος της Δημοκρατίας και η παρουσία ων πολιτών εκεί η πιο σημαντική στιγμή της έννοιας Πολίτης. Κάτι σα Χριστούγεννα, και Πάσχα και Δεκαπενταύγουστος μαζί – για όσους πιστεύουν στο Θεό.
Ψήφισε ό,τι θες, αλλά πήγαινε στην κάλπη και γίνε υπεύθυνος. (καλά εννοείται αν ψηφίζεις τους υπόδικους νεοναζί της Χρυσής Αυγής … πήγαινε για μπάνιο καλύτερα…!)
• Το άλλο θέμα λοιπόν είναι το πεντακοσάρικο χιλιάδες νέοι. Ποιον θα ψηφίσουν; Θα μπορέσουν να διαμορφώσουν αποτέλεσμα αν πάνε «αν μπλοκ» προς ένα κόμμα; Μπορεί. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει. Αυτό είναι θέμα της ανάλυσης των εκλογολόγων και των κομματικών στελεχών, αλλά την επόμενη μέρα. Αφού έχουν ψηφίσει!
Οι 17αρηδες πρέπει να είναι η ελπίδα μας. Οφείλουν να «φτύνουν» τις «ενήλικες» συμπεριφορές που έχουν χαντακώσει το μέλλον τους αλλά δεν μπορούμε κι όλας να τούς φορτώσουμε το βάρος με τα δικά μας «θέλω» (εμείς οι μεγαλύτεροι)
• Καλή ψήφο λοιπόν, και μετά, με τις ευθύνες που πήραμε υπό μάλης ας πάμε και για βουτιές, και για καφεδούμπες και για πύρινα στάτους στο Facebook!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2167 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ψηφίστε γιατί χανόμαστε! | Mikrometoxos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*