29/03/2024

Ψωνίστε ούλοι απ’ του Φραγκούλη


Ο “πατριωτισμός”, κυρίως αυτός που βρίσκεται εντός εισαγωγικών, πουλάει. Και οι πωλητές είναι πολλοί. Πολλοί επίσης είναι και οι ευκολόπιστοι “καταναλωτές”. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, ανασφάλειας και σύγχυσης το “προϊόν” γνωρίζει μεγάλες δόξες.

Η περίπτωση του Φράγκου Φραγκούλη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όχι γιατί δεν έχει ασχοληθεί ξανά στρατιωτικός με την πολιτικής (ο Τζανής Τζανετάκης στρατιωτικός ήταν, ο Νίκος Τόσκας είναι απόστρατος), αλλά γιατί είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας που ένας στρατιωτικός φιλοτεχνεί το προφίλ του «σωτήρα».

Ο Φράγκος Φραγκούλης έχει μεγάλο ρεύμα εντός τους στρατεύματος από την εποχή που υπηρετούσε. Τον ακολουθεί η φήμη του «ικανού», του «αδιάφθορου», του «ανυποχώρητου πατριώτη». Η σχέση του με το πολιτικό σύστημα δεν ήταν προφανώς σχέση αντιπαράθεσης, γιατί αν ήταν έτσι δεν θα έφτανε στα ανώτατα αξιώματα στα οποία έφτασε. Διατηρεί επιλεκτικά καλές σχέσεις με πολιτικούς που ξεκινούν από το ΠΑΣΟΚ και φτάνουν μέχρι την Δεξιά της Δεξιάς. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και τη Λιάνα Κανέλλη, που φλερτάρει συχνά με αστέρες της «σοβαρής» ακροδεξιάς, πότε με τον Μπαλτάκο, πότε με τον Φράγκο Φραγκούλη, συμμετέχοντας στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους.

Μετά την αποστράτευση του, το σενάριο της ανάδειξης του σε νέο πόλο της δεξιάς έπαιξε με ένταση, κυρίως με μοχλό τον Μπαλτάκο, δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, που είχε τις γνωστές «αβρότητες» με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Καθώς όμως ο Μπαλτάκος δεν είναι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής, το εγχείρημα αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Ο στρατηγός δεν έχει το προφίλ ένας κλασικού ακροδεξιού. Προτάσσει τις σπουδές του, που εκτός των στρατιωτικών σχολών, περιλαμβάνουν τη Νομική, ενώ είναι και κάτοχος διδακτορικού. Συχνά στις ομιλίες του, όπως και σ’ αυτήν του συλλαλητηρίου, επικαλείται το «Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς», όπως συμβαίνει με όλους τους ακροδεξιούς που αναζητούν μια πιο mainstream εικόνα για να χτίσουν την πολιτική τους καριέρα.

Παρά την προσπάθεια όμως να χτιστεί το προφίλ του συνεπούς δημοκράτη, ο ιδεολογικός πυρήνας της πολιτικής σκέψης του στρατηγού αναδεικνύεται από τα γραπτά του και τους λόγους του. Ανήκει στους μάρτυρες υπεράσπισης των ΟΥΚάδων που φώναζαν εμετικά εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση. Ο Φραγκούλης Φράγκος φέρεται και ως ο εμπνευστής της σαμαρικής τάφρου στον Εβρο, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε «αμυντικό και αναπτυξιακό έργο».

Αλλά το … “αναπτυξιακό” του έργο δεν σταματά εκεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Βήματος” το 2012 με τίτλο “Τα μυστικά του πανίσχυρου στρατηγού ο Φραγκούλης ως αρχηγός ΓΕΣ είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο της Αθήνας σε περίπτωση που οι «συμμορίες με τα Καλάσνικοφ» κυρίευαν τμήματα της πρωτεύουσας. Επί των ημερών του είχε γίνει νατοϊκή άσκηση καταστολής πλήθους στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος», που είχε δει το φως της δημοσιότητας και είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο στραγηγός έχει γράψει δύο βιβλία. Αρχικά το «Χωρίς Ιππείς» (Εκδόσεις Σέλευκος) για τη Μάχη του Μαραθώνα με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών, αλλά το βιβλίο που συζητήθηκε είναι το επόμενο, το «Ποια Τουρκία, Ποιοι Τούρκοι;» που ήταν η «απάντηση» του στο «Στρατηγικό βάθος» του Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκεί ξεδιπλώνει τη θεωρία του ότι μεγάλο μέρος των Τούρκων είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες, οι οποίοι είναι εκατομμύρια και αυτό προφανώς αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα διεκδικήσεων επί των τουρκικών εδαφών. Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται ανάλογες θεωρείς, άλλωστε οι «προφητείες» του Παΐσιου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά τουλάχιστον ο Παΐσιος δεν διεκδίκησε πολιτικό ρόλο (ασχέτως αν πολιτικολογούσε).

Όμως παρά το ότι χτίζει το προφίλ του ανυποχώρητου πατριώτη το 2015 στο δημοψήφισμα τάχθηκε ευθαρσώς υπέρ του “ναι”, πιστεύοντας προφανώς είναι είναι πιθανότερο η χώρα να γίνει αποικία της FYROM, παρά της δημοκρατικής και ευγενούς Γερμανίας. Είναι ένα δείγμα της συστημικότητας του στρατηγού, που θα ρίξει τις πατριωτικές του κορώνες, αλλά σε ουσιαστική ρήξη με το κατεστημένο δεν πρόκειται να έρθει.

Η τελευταία του εμφάνιση στο συλλαλητήριο επιβεβαίωσε και την ιδεολογία του και τις πολιτικές του βλέψεις. Οι “γυφτοσκοπιανοί”, τα “ζήτω ο Στρατός και οι Ειδικές Δυνάμεις” και τα “Είναι τρελός ο στρατηγός” του παραληρούντος πλήθους δίνουν με απόλυτη καθαρότητα το στίγμα. Μπορεί σε συνεντεύξεις του να διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος δεν στήνει νέο κόμμα, δεν αποκλείει όμως να ασχοληθεί “εάν κληθεί” και αυτός δεν είναι ρίψασπις. Όλοι οι “σωτήρες” άλλωστε με αυτόν τον μύθο ζουν. Ότι ο λαός τους καλεί για να τον σώσουν.

Ο Φράγκος Φραγκούλης είναι ο “σωστός άνθρωπος, τη σωστή στιγμή” για να χτιστεί η “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, που είναι όνειρο ενός μέρους του κατεστημένου. Ένας στιβαρός στρατηγός, που θα επιβάλλει την πειθαρχία σε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, Με “ευρωπαϊκή προοπτική όμως”. Και αν οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής είναι μία φορά επικίνδυνοι και η απήχηση που έχουν στον κόσμο θεωρείται πεπερασμένη, ένας “σωτήρας στρατηγός” είναι απείρως πιο επικίνδυνος. Γιατί θα αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση στο εκλογικό σώμα, στο οποίο θα πουλά “πατριωτική περηφάνεια”, θα δηλώνει “αδούλωτος και αποφασισμένος” εξυπηρετώντας ταυτόχρονα κάθε επιταγή του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*