Ready, Steady, Go, μια “βιογραφία” καταραμένων παιδιών που άλλαξαν τον κόσμο – Βιβλιοπαρουσίαση

Ready, Steady, Go! Ένα βιβλίο για το Λονδίνο, για τον κόσμο μας – Ready, Steady, Go! Η υπέροχη άνοδος και η ιλιγγιώδης πτώση του Swinging London” του Shawn Levy. (μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς).

Σήμερα οι Βρετανοί παραπατούν στο περίεργο «κουτσό» με την Ευρώπη, αφού έγιναν προηγουμένως ένα κομμάτι της.
Έγιναν; Τυπικά ναι, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέμεναν όμως πάντα Βρετανοί, και οι Λονδρέζοι ακόμη περισσότερο …λονδρέζοι. Άλλωστε η  πόλη τους έδωσε το έναυσμα για μια πολιτιστική επανάσταση που δεν είχε προηγούμενο.

Φωτογραφία, εικαστικά, μόδα, κομμώσεις, αισθητική, ηθοποιοί, ναρκωτικά, απελευθερώση του σεξ, και πάνω απ’ όλα Μουσική!!! 

Αυτά αποτέλεσαν το βαρύ πυροβολικό που έβγαλε το Λονδίνο από την γκρίζα εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πέραν του «λογαριασμού», των ταμείων που γέμισαν, η πολιτιστική έκρηξη που συντελέστηκε στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’60, ήταν αυτή που άλλαξε τον κόσμο, ή να το πούμε καλύτερα: άλλαξε και τον κόσμο αλλά και την εικόνα του!

Αυτό, το πνεύμα της μαγικής δεκαετίας του ’60 είναι το αντικείμενο του βιβλίου:
Ready, Steady, Go! Η υπέροχη άνοδος και η ιλιγγιώδης πτώση του Swinging London” του Shawn Levy (εκδόσεις Κουκκίδα).

Ο συγγραφέας παρατηρεί ένα Λονδίνο που αλλάζει, μέσα από μαρτυρίες, επισκέψεις στους χώρους που έγιναν «όλα» και μας παρέδωσε ένα μεγάλο σε έκταση βιβλίο που άλλες σελίδες του είναι «ανάλαφρες» με ενθουσιώδεις περιγραφές ενός φαν και άλλες πιο στιβαρές με αναλύσεις κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου πάντα φιλτραρισμένες μέσα από την τρέλα που επικράτησε εκείνα τα μαγικά δέκα χρόνια και μετέτρεψε το μουντό Λονδίνο σε λαμπερή πρωτεύουσα του κόσμου που ήθελε να αλλάξει και να δοκιμάσει!

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν  τεράστιες «Μούρες», που ακόμη κι αν το όνομά τους μπορεί να μην λέει τίποτα σε κάποιον μη μυημένο, το ταμπεραμέντο, η τέχνη και ο χαρακτήρας τους έβαλαν τη σφραγίδα στη νέα εποχή που άρχιζε στην Ευρώπη, θα διαπερνούσε ολόκληρο  τον κόσμο και μάλλον θα ολοκληρωνόταν την επόμενη δεκαετία, στα ‘70’ς,  στην Αμερική.

Beatles, Rolling Stones, David Bailey (φωτογράφος), Mary Quant, Vidal Sassoon, Michael Caine, Terrence Stamp, είναι μόνο μερικές από τις προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο μας και που έχουν την τιμητική τους μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
Η μουσική, τα ρούχα, η μόδα, τα μαλλιά, η φωτογραφία, οι ερμηνείες – το σινεμά και το σεξ, όλα άλλαξαν, όλα απελευθερώθηκαν εκείνη τη δεκαετία και στο Λονδίνο βρήκαν τους ιδανικούς προφήτες που τα μετέτρεψαν σε θρησκεία.
Ο πέμπτος Beatle και πώς άρχισαν όλα, ο Αντονιόνι, ο Ντένις Χόπερ (που ναι, δεν είναι Λονδρέζος αλλά στις γκαλερί της εποχής τολμούσε κι αυτός), ιδιοκτήτες εστιατορίων, club, καταστημάτων με ρούχα, παιδιά που τόλμησαν να βάλουν χρώμα σε μια γκρίζα πόλη και να ερωτευτούν – πολλοί ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό – να κάνουν τρέλες, να περνάνε καλά με όσα αγαπάνε και όχι με όσα τους προόριζε η καταγωγή, η προφορά και η οικογένειά τους.

Είναι μια βιογραφία το“Ready, Steady, Go! Η υπέροχη άνοδος και η ιλιγγιώδης πτώση του Swinging London” του Shawn Levy. Περιγράφει βίους «αγίων- καταραμένων», άγριων παιδιών που τόλμησαν όχι απλώς να ονειρευτούν αλλά να κάνουν πράξη τα πιο τρελά τους όνειρα.
Και σε αυτό το παιχνίδι μας παρέσυραν θέλαμε δε θέλαμε!

Ένα από πολύ σημαντικό ατού του βιβλίου είναι η μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά που όσο και να το κάνεις κάτι ξέρει από rock ‘n roll. Με τον λόγο του, κάνει ακόμη πιο συναρπαστική την ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα αφήγηση του συγγραφέα και μας μεταφέρει όλο το πνεύμα του Swinging London.
Αν είσαι επιμελής αναγνώστης, μπορείς να φτιάξεις το soundtrack  της εποχής μέσα από τις αναφορές στους καλλιτέχνες και τα τραγούδια τους, μπορείς να στήσεις κινηματογραφικές βραδιές για να δεις ή να ξαναδείς ταινίες, που έκαναν την επανάστασή τους, τότε που οι επαναστάσεις είχαν κάποιο νόημα.

Αν είσαι rock ‘n roll τύπος, αν ξέρεις τους Beatles, τους Stones, τον Hendrix, οφείλεις να διαβάζεις το Ready, Steady, Go!
Ακόμη κι αν δεν είσαι, δεν πειράζει, ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, το βιβλίο αυτό θα σε ταξιδέψει σε μια εποχή πού όσο κι αν εχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, έχει βάλει το «χέρι» της σε περισσότερα θέματα της καθημερινότητας μας, από ό,τι ίσως πιστεύεις.

Καλή ανάγνωση και καλό «ταξίδι»

Κλείνω με το τραγούδι των Kinks “Dedicated follower of fashion”, που περιγράφει με έναν τρόπο το τέλος εκείνης της εποχής!

https://www.youtube.com/watch?v=QA5gJ0hZpCc

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top