27/06/2022

Rolling Stones – On air

το καινούργιο άλμπουμ κυκλοφορεί την 1η Δεκεμβρίου

Rolling Stones

Την 1η Δεκεμβρίου 2017 θα κυκλοφορήσει το ‘The Rolling Stones – On Air’, μία συλλογή από ραδιοφωνικές ηχογραφήσεις από τα χρόνια που ακόμα διαμορφωνόταν η μπάντα. Τα τραγούδια, περιλαμβάνουν οκτώ που δεν ηχογράφησε ή κυκλοφόρησε ποτέ εμπορικά η μπάντα, που αρχικά μεταδόθηκαν σε παλαιές εκπομπές του UK BBC όπως τα Saturday Club, Top Gear, Rhythm and Blues και The Joe Loss Pop Show ανάμεσα στο 1963 και 1965.

Κυκλοφορεί από την Polydor Records σε CD, διπλό CD deluxe edition, heavy-weight βινύλιο και σε special limited-edition χρωματιστό βινύλιο, αυτές οι αναδρομές προσφέρουν μία διορατική ματιά στη μπάντα ως μίας δυναμικής και διαρκώς αναπάντεχης live ενότητας. Αυτή ήταν η συχνότητα με την οποία επισκέπτονταν τα BBC studios στα 60’s, το group συνεχώς κανόνιζε να προσφέρει στους ακροατές κάτι διαφορετικό. Εκτός από τα τραγούδια που δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε singles ή albums, υπάρχουν επτά κομμάτια που έκαναν το ντεμπούτο τους στα ραδιοφωνικά κύματα πριν εμφανιστούν σε albums ή EPs.

Τα οικεία R&B στάνταρ που ερμήνευε το group όπως τα ‘Roll Over Beethoven’, ‘Memphis, Tennessee’ και ‘Beautiful Delilah’ (όλα προέρχονται από τον Chuck Berry) αποτυπώνουν την ενέργεια και την ζωντάνια που οι Stones είχαν συχνά στις ζωντανές εμφανίσεις τους. The BBC τους παρότρυνε να ερμηνεύουν τα πρόσφατα singles τους, και ενώ ήταν ευχαριστημένοι με αυτό απολάμβαναν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν μία πληρέστερη εικόνα της δύναμης και της υπεροχής της σημαντικότερης blues μπάντας της Βρετανίας, γεμίζοντας ασφυκτικά clubs και ballrooms κάθε νύχτα.

Ανάμεσα στα 32 κομμάτια, αυτά που ακούστηκαν για πρώτη φορά στα τρανζίστορ σε διάστημα μόλις δύο ετών, είναι το “Come On”, το ντεμπούτο single του συγκροτήματος και επίσης το πρώτο κομμάτι που παρέδωσαν στο εμβληματικό Saturday Club, το οποίο παρουσίαζε ο αλησμόνητος και θρυλικός Brian Matthew. Το ‘Come On’ κυκλοφορεί ως το πρώτο κομμάτι από το άλμπουμ και είναι διαθέσιμο τώρα σε ψηφιακά καταστήματα και streaming υπηρεσίες. Τα highlights του άλμπουμ περιλαμβάνουν το “Fannie Mae” (το οποίο αρχικά ηχογραφήθηκε από τον bluesman Buster Brown το 1959), το “Hi Heel Sneakers” του Tommy Tucker και το “Cops And Robbers” του Bo Diddley.

Χωμένα ανάμεσα στις γνωστές και καλοδιαλεγμένες διασκευές είναι οι ωμές και ζωηρές ερμηνείες των Stones -Jagger/Richards πρωτότυπα- όπως τα ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’, ‘The Last Time’ και ‘The Spider And The Fly’ σε μία φόρμα κοντινότερη στη συναρπαστική αμεσότητα των live shows της μπάντας από ότι στο βινύλιο. Αυτές οι ηχογραφήσεις φέρνουν τον ακροατή όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ενθουσιασμό της περιόδου χωρίς πραγματικά να βρίσκεται εκεί αυτοπροσώπως.

Αν η περσινή συλλογή με νέες ηχογραφήσεις των παλαιών masters ‘Blue & Lonesome’ παρουσίασε τους Stones να επιστρέφουν στις ρίζες τους μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, το ‘On Air’ είναι η τέλεια ‘αδερφή’ συλλογή, ένας επιμελημένος με αγάπη, αποκατεστημένος θησαυρός που βάζει τον ακροατή μπροστά στο μάτι ενός της αυθεντικού τυφώνα.

Για να βοηθήσουν να ξαναζήσουμε το πνεύμα των τραγουδιών όταν αυτά ερμηνευτήκαν για πρώτη φορά, οι κασέτες πέρασαν από μία διαδικασία που λέγεται “audio source separation”, που ασχολείται με την ‘από-ανάμειξη’ των ήχων και επιτρέπει στους μηχανικούς των Abbey Road πρόσβαση στην αρχική ενορχήστρωση και τις φωνές μέσα σε κάθε κομμάτι, έτσι ώστε να μπορούν να ξαναχτιστούν, να ξαναισορροπήσουν και ρεμιξαριστούν για να επιτευχθεί ένας πληρέστερος, πιο ουσιαστικός ήχος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι οι Stones at their most passionate and intense, transporting listeners back to the band’s lean and hungry years when their standing as household names was already assured, and global domination was just 12 bars away.

Η ποικιλία των ραδιοφωνικών εκπομπών από τις οποίες επιλέχτηκε το υλικό είναι απόδειξη της ιδιαίτερης σχέσης των Stones με το BBC από την αρχή της καριέρας τους. Η μουσική μιλάει από μόνη της, αλλά το «On Air» λειτουργεί επίσης ως ένα σημαντικό ιστορικό τεχνούργημα και βασικό στοιχείο των εντυπωσιακά αειθαλών αρχών του γκρουπ.

To ‘The Rolling Stones – On Air’ προσφέρει μία μοναδική διορατική ματιά στα χρόνια που διαμορφώθηκαν οι Rolling Stones λίγα χρόνια πριν ‘Η Μεγαλύτερη Rock ‘n’ Roll Μπάντα στο Κόσμο’ γίνει πραγματικότητα, ήταν μία μπάντα που έπαιζε την μουσική που αγαπούσε τόσο πολύ – Blues, R&B, Soul ακόμα και ένα ιδιόμορφο country τραγούδι. Ερμηνεύοντας αυτά τα τραγούδια το ένα βράδυ μετά το άλλο σε clubs και dancehalls σήμαινε ότι όλοι έχουν ‘ακονιστεί’ στην τελειότητα και ερμηνεύουν με την αυθεντική αγάπη και τρυφερότητα που έχουν οι Stones για τη μουσική τους κληρονομιά.

Το άλμπουμ ακολουθεί την πρόσφατη κυκλοφορία του The Rolling Stones – On Air coffee table βιβλίο, του Richard Havers που εκδόθηκε από την Virgin Books.

The Rolling Stones ON AIR 1963-65 – Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones, Bill Wyman

‘The Rolling Stones – On Air’ Track Listing

1. Come On Saturday Club, 1963
2. (I Can’t Get No) Satisfaction Saturday Club, 1965
3. Roll Over Beethoven Saturday Club, 1963
4. The Spider And The Fly Yeah Yeah, 1965
5. Cops And Robbers Blues in Rhythm, 1964
6. It’s All Over Now The Joe Loss Pop Show, 1964
7. Route 66 Blues in Rhythm, 1964
8. Memphis, Tennessee Saturday Club, 1963
9. Down The Road Apiece Top Gear, 1965
10. The Last Time Top Gear, 1965
11. Cry To Me Saturday Club, 1965
12. Mercy, Mercy Yeah Yeah, 1965
13. Oh! Baby (We Got A Good Thing Goin’) Saturday Club, 1965
14. Around And Around Top Gear, 1964
15. Hi Heel Sneakers Saturday Club, 1964
16. Fannie Mae Saturday Club, 1965
17. You Better Move On Blues in Rhythm, 1964
18. Mona Blues In Rhythm, 1964

Bonus Tracks (Deluxe)

19. I Wanna Be Your Man Saturday Club, 1964
20. Carol Saturday Club, 1964
21. I’m moving On The Joe Loss Pop Show, 1964
22. If You Need Me The Joe Loss Pop Show, 1964
23. Walking The Dog Saturday Club, 1964
24. Confessin’ The Blues The Joe Loss Pop Show, 1964
25. Everybody Needs Somebody To Love Top Gear, 1965
26. Little By Little The Joe Loss Pop Show, 1964
27. Ain’t That Loving You Baby Rhythm And Blues, 1964
28. Beautiful Delilah Saturday Club, 1964
29. Crackin’ Up Top Gear, 1964
30. I Can’t Be Satisfied Top Gear, 1964
31. I Just Want to Make Love To You Saturday Club, 1964
32. 2120 South Michigan Avenue Rhythm and Blues, 1964

(Συνολικές Επισκέψεις 359, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*