Το σελφοκόνταρο του τρόμου

Το σελφοκόνταρο του τρόμου

Από τη φρίκη που έζησα ως δημοσιογράφος καταγράφοντας την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, εκείνη η εικόνα που με τσάκισε είναι ο τύπος με το κοστούμι που έβγαλε το σελφοκόνταρο για να αποτυπώσει τη μουτσούνα του μέσα στο σκηνικό του τρόμου που εκτυλισσόταν πίσω του.

Πώς έχουμε γίνει πλέον οι άνθρωποι; Είναι δυνατόν η παντοκρατορία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μας έχει μεταλλάξει τόσο πολύ!

Είναι δυνατόν να ψυχορραγούν άνθρωποι και κάποιοι που βρίσκονται εκεί που συμβαίνει αυτή η τραγωδία το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου να είναι να αυτοφωτογραφηθούν;

Είναι δυνατόν μια σέλφι να έχει αντικαταστήσει ακόμη και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης;

Μπορώ να καταλάβω αυτόν που τρέχει να κρυφτεί αντι να πάει να συνδράμει. Είναι μια αντίδραση που έχει να κάνει με τον φόβο, αυτό το αρχέγονο συναίσθημα. Μπορεί κι εγώ να έκανα το ίδιο πράγμα. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν επειδή φοβάται!

Αλλά που να πάρει, είναι δυνατόν να θες να κάνεις αισθητή την παρουσία σου δι’ αυτού του τρόπου!

I am checking in, therefore I am
Κάνω
τσεκ-ιν άρα υπάρχω;

Ναι μάλλον ζούμε σε αυτή την πτυχή της ανθρώπινης ιστορίας. Μια πτυχή, τόσο βαθιά όσο «ανοιχτοί» θέλουμε να δείχνουμε επιδεικνύοντας την παρουσία μας μέσα από το Instagram, και το Facebook.

Ζούμε στην εποχή του «τσεκαρίσματος». Να προβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε, σε όσους το δυνατόν περισσότερους μπορούν να το δουν το τεράστιο ΕΓΩ μας.

Πόσα ΕΓΩ μπορούν να αρδεύσουν τα social media… Πολύ δύσκολη απάντηση, θα χαθώ στο μέτρημα!

Εγώ (και) λόγω της δουλειάς μου, εσύ λόγω της απολύτης εξουσίας της εικόνας έχουμε γεμίσει το κεφάλι μας με εικόνες φρίκης από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Βλέπουμε τα πτώματα, τα viral ατυχήματα με τις φριχτές παραμορφώσεις παιδιών και ενηλίκων, δίνοντας έτσι κι εμείς τον δικό μας σύγχρονο «οβολό» που είναι το «κλικ» στην τάδε σελίδα.

Έχουμε εθιστεί και τίποτα πια δεν μας προξενεί πόνο; Μπορεί και να είναι θετική η απάντηση.

Παρ’ όλα αυτά η φωτογραφία (που είναι από την Daily Mail) του απίστευτου αυτού τύπου με το σελφοκόνταρο με συγκλόνισε.
Η ανθρώπινη βλακεία είναι αήττητη και δυστυχώς κάθε φορά ο βαθμός «επιτυχίας» είναι και μεγαλύτερος.
Χαίρομαι – μπορεί να είναι και στο πλαίσιο της προσωπικής μου συναισθηματικής αυτοσυντήρησης – που ακόμη μπορώ και εκπλήσσομαι.

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top