Το ‘χουμε γράψει πολλές φορές. Ζούμε σε εποχές κατά τις οποίες τ ί π ο τ α δεν μπορεί να μας ξαφνιάσει! Ό,τι κι αν διαβάσουμε, δούμε, ακούσουμε, μάθουμε, θα πρέπει να σταθούμε ήρεμοι και χαλαροί…
Κυριολεκτώ αναγνώστες μου διότι, στο άκουσμα και μόνο της… μηχανικής ερωτικής συντρόφισσας, θα πρέπει να επιδείξετε ψυχραιμία και να ελέγξετε τεστοστερόνη, καρδιακούς παλμούς και ενδεχομένως την πίεση… Δεν εμφανίστηκε τώρα, αλλά ομολογώ πως παρατήρησα όλο και περισσότερα δημοσιεύματα γύρω από το θέμα. Είμαστε ακόμα στην αρχή…
Όποιος – όποια θεωρεί πως αστειεύομαι κάνει μεγάλο λάθος και θα πρέπει να κατανοήσει πως η γυναίκα ή ο άντρας ρομπότ, αυτό το ανθρωπόμορφο τέλος πάντων κατασκεύασμα, το οποίο θα αντικαθιστά τον – την ερωτική παρτενέρ – σύντροφο, είναι πλέον στο ξεκίνημά του και ποιος ξέρει πώς θα εξελιχθεί σε έναν πολιτισμό που δεν παράγει μόνο ό,τι αναγκαίο και απαραίτητο για τον άνθρωπο· φτάσαμε πια στο σημείο να κατασκευάζονται ανδρείκελα ανδρών και γυναικών με στόχο να.. υποκαταστήσουν τα πραγματικά σώματα , τα οποία θα τα προγραμματίζεις να συμπεριφέρονται σύμφωνα με την ψυχολογική κατάσταση και τις σεξουαλικές ανάγκες του καθενός – καθεμιάς.
Εάν ερωτηθώ για την προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης και την επιρροή που θα ασκήσει στο κοινωνικό σύνολο θα αποφύγω να απαντήσω, γιατί αυτή η επερχόμενη βιομηχανική επέλαση εξυπηρέτησης του ατομικού – μοναχικού σεξ, θα μας δείξει (και θα μας διδάξει) μετά από μερικά χρόνια για το πόσο… κοινωφελής ανάγκη θα αποδειχθεί…
Προτείνω στους αυστηρούς συντηρητικούς, στους επικεφαλής τής Ιεράς Συνόδου, στα νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά πολιτικά σχήματα, σε κουρασμένους πολίτες της περιφέρειας και των μεγαλουπόλεων από την κενή ζωή τους, σε νοικοκυραίους και άλλες κοινωνικές συνομοταξίες σεμνότυφων, να μην βιαστούν να αντιδράσουν και να πάρουν θέση επί του σπουδαίου αυτού θέματος, γιατί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εποχής. Οι καιροί θα αποδείξουν την ευρύτερη ή όχι αποδοχή των ρομπότ τού σεξ (ο όρος είναι sexbot) και εάν η σεξουαλική ικανοποίηση θα λάβει διαφορετική διάσταση από την τρέχουσα. Όλα θα κριθούν από την εμπειρία, η οποία θα μας δείξει τους δρόμους και τις κατευθύνσεις μιας τέτοιας ερωτικής δήθεν σχέσης που ακόμα βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, δίχως προς το παρόν να έχουμε επίσημες μετρήσεις, όπως γίνεται συνήθως για πολλά καταναλωτικά προϊόντα…
Επαναλαμβάνω, πως είναι για τους περισσότερους από εμάς, πρωτόγνωρα όλα αυτά και είναι φυσικό να θεωρούμε πως, μια τέτοια ερωτική… συνεύρεση με ένα τέτοιο «ερωτικό» αντικείμενο, μοιάζει με απόλυτη φαντασίωση, αφού η επαφή με ένα μηχανικό σώμα, ένα τεράστιο, απτό κι ολοφάνερο δηλαδή ψ έ μ α, οδηγεί τον χρήστη σε συναισθηματική αυταπάτη. Δεν λέω να αποδεχθούμε άκριτα αυτή τη νέα πραγματικότητα, να μην αντιδράσουμε ή να μην αηδιάσουμε για την ανθρώπινη κατάντια.
Εάν όμως σκεφτούμε λογικά, τότε θα διαπιστώσουμε πως η κοινωνία μας, για διάφορους λόγους και αιτίες, αντιμετωπίζει πάντα αργότερα όλα όσα στραβά και ορθά συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες οικονομικά κοινωνίες. Ακόμα και η… εξέλιξη από το sex με πλαστική κούκλα στο sexbot μας έρχεται καθυστερημένα, αλλά με βεβαιότητα πως η δική μας κοινωνία θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να σταθεί απέναντι στο γεγονός και να αναμετρηθεί με ένα τόσο θεμελιώδες θέμα όπως είναι η, κυριολεκτικά απρόσωπη, ερωτική πράξη με ένα μηχάνημα…
Η ερωτική στιγμή, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται από τα πιο ιερά «προσωπικά δεδομένα», κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος από την ιερότητα και την μοναδικότητα των αισθήσεων, του συναισθήματος, της έλξης και του αισθησιασμού.
Εδώ τώρα, τα sexbot, όταν θα αναπτύξουν την παρουσία, τις δυνατότητες, και την… φιλοσοφία τους, θα παίξουν έναν ρόλο υποκατάστασης σωμάτων και φυσικών υπάρξεων. Ερωτικές περιπτύξεις δίχως ερωτικό λόγο, χάδι, τρυφερότητα, αλληλοεκτίμηση, συντροφικότητα, πώς γίνεται; αναρωτιόμαστε οι περισσότεροι. Η τεχνολογία αντιπαρατάσσει την τελειοποίηση του ερωτικού προϊόντος με προγραμματισμό περίπου ανθρώπινων συμπεριφορών, ώστε τίποτα να μη λείψει από το ανδρείκελο του sexbot. Δηλαδή να επέλθει μια μηχανική ψευδαίσθηση σεξουαλικής ικανοποίησης ενός ανθρώπου (ανδρός – γυναικός) μέσα στην απόλυτη συναισθηματική μοναξιά… Φρίκη, θα έλεγα…
Διαβάζω: «Σύμφωνα με έρευνα του 2017, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοίπιστεύουν ότι η σεξουαλική επαφή με τα ρομπότ θα γίνει μια κοινή πρακτική μέσα σε 50 χρόνια.» Αυτή η εκτίμηση ίσως να ισχύει στην πέρα του Ατλαντικού χώρα τής μεγάλης ανάπτυξης των βιομηχανιών και του υλιστικού — καταναλωτικού — τρόπου ζωής. Μέσα στον ιστό αράχνης που έχει στήσει η πλεκτάνη τής υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, θεωρώ πως είναι σχεδόν φυσική κατάσταση η αναζήτηση ερωτικών απολαύσεων και ηδονών με υ λ ι κ ό που θα αντικαθιστά το φυσικό και πρωταρχικό αντικείμενο του πόθου, με ένα δήθεν ανθρώπινο σώμα από άλλα υλικά. Ε, δεν είναι και το πιο ασήμαντο γεγονός ώστε να το… προσπεράσουμε απλώς ως ένα ακόμα βίτσιο από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά των sexshop.
Εδώ τώρα αλλάζει το όλο οικοδόμημα μιας αρχέγονης και κραταιάς, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ανθρωπιστικής σχέσης χιλιάδων χρόνων πάνω στο σπουδαιότερο υπαρξιακό θέμα, που είναι η ερωτική πράξη κάθε ζώντος οργανισμού.
Και, μια που έφτασα σ’ αυτό το σημείο ας μπω στον πειρασμό να απαντήσω στο απλό (?) ερώτημα:
Τι είναι το sex;
Είναι αποτέλεσμα του έρωτα και της ηδονής που προκαλείται από το ερωτικό αγκάλιασμα, είναι η ανάγκη της σωματικής ανάγκης για απόλαυση, είναι το επιστέγασμα της ερωτικής έλξης, είναι η αναγκαία γενετήσια πράξη για την διαιώνιση του είδους, είναι η πράξη που συγκεντρώνει όλες τις αισθήσεις, τις ορμόνες, το αίμα, τους αδένες, τα αγγεία, τον οργανισμό και τον οργασμό… Είναι και πολλά ακόμα φανερά και απόκρυφα, υπόγεια, τα ενδότερα και τα αυστηρά προσωπικά, ψυχικά, ψυχοσωματικά, συναισθηματικά…
Τι να πω; Δεν μπορώ να προσδιορίσω περισσότερα στοιχεία. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως η γενιά μου θα δυσκολευτεί πολύ να κατανοήσει πως όλο αυτό το… πακέτο που προανέφερα παύει να ισχύει με την περίπτωση του sexbot. Έτσι λοιπόν, το θέμα αφορά τους μεταγενέστερους, όπως επίσης θα πρέπει να σημειώσω πως η Μάρθα Κίσκιλα, στις 17/3/19 έγραψε στο tvxs πως «τα ρομπότ του σεξ θα γεμίσουν το κενό σε όσους είναι μόνοι ή θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στο σεξ στην πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πιλότους που χρησιμοποιούν τους εικονικούς προσομοιωτές πτήσης πριν πετάξουν ένα πραγματικό αεροπλάνο;»
Ναι, το θέμα εγείρει πολλά, πάρα πολλά θέματα που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα, η οποία έχει ως πρώτο πλάνο έναν προσομοιωτή μιας γυναίκας – ενός άνδρα— ένα έστω τεχνολογικό επίτευγμα που προορίζεται για ερωτικό αντικείμενο. Ένα ομοίωμα ανθρώπου το οποίο, υποθέτω, πως θα συμβάλει στη μεγέθυνση της μοναξιάς και της κατάθλιψης…
Νότης Μαυρουδής