Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα – Το «Θέλημα Θεού» και γερές δόσεις Ελληνικού σινεμά

Ωραίες εκπλήξεις αυτή την εβδομάδα με το ανεξάρτητο «Δρόμο του κεραυνού» από την Αμερική, τρεις ελληνικές ταινίες – «Επαφή», «The waiter», «Τα δάκρυα του βουνού» – και τη γαλλική καταγγελία «Θέλημα Θεού».

 

«Θέλημα Θεού»
Δραματική καταγγελία με «ψευδό-ντοκιμαντερίστικο» ύφος πάνω στο καυτό κοινωνικό πρόβλημα της κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από παπάδες της καθολικής εκκλησίας.

Μια ταινία του Φρανσουά Οζόν, που κέρδισε πρόσφατα την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2019, και βασίστηκε στα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης του ιερέα Preynat και αφηγείται τη δημιουργία του site «La parole Liberee» (απελευθερωμένος λόγος) από τα θύματά του, ακολουθώντας τρεις άντρες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά στη δημοσιοποίηση της ιστορίας τους.

Το στόρι ξεκινάει με τον Αλεξάντρ που ζει στη Λυών με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μια ημέρα μαθαίνει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε, όταν ήταν πρόσκοπος, εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά. Αποφασίζει να αναλάβει δράση και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν άλλα δύο θύματα του ιερέα, ο Φρανσουά και ο Εμμανουέλ. Οι τρεις τους ενώνονται για να «σηκώσουν το πέπλο της σιωπής» γύρω από τη δοκιμασία τους. Αλλά οι επιπτώσεις και οι συνέπειες δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο…

Το ιστορικό της διαφθοράς:
«Αυτή είναι συμβολικά μια πολύ σημαντική απόφαση για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, γεγονός που θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία λόγου», δήλωσε ο σκηνοθέτης Φρανσουά Oζόν σε μια συνέντευξή του στην Γαλλική εφημερίδα Le Parisien, μετά την ανακοίνωση της απόφασης εναντίον του Καρδινάλιου Philippe Barbarin, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την κάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, σε μια απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στη Λυών.

Ο Καρδινάλιος Philippe Barbarin είχε κριθεί ένοχος για την απόκρυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από τον ιερέα Bernard Preynat, που κατηγορείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δεκάδες παιδιά.

Ο Καρδινάλιος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την εκκλησία μετά την καταδίκη, για την οποία του δόθηκε εξάμηνη αναστολή. Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να παραιτηθεί, αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η Regine Maire, κατηγορούμενη για το ίδιο αδίκημα, ειδική ψυχολόγος της εκκλησίας για την βοήθεια κακοποιημένων ανηλίκων, που επίσης έχει ρόλο στην ταινία «ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ», δεν κρίθηκε ένοχη.

•Ο Καρδινάλιος Barbarin, η Régine Maire και πέντε άλλα μέλη της Καθολικής ιεραρχίας εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2019 ως κατηγορούμενοι για την μη δημοσιοποίηση της σεξουαλικής επίθεσης σε ανηλίκους ηλικίας κάτω των 15 ετών και την αδυναμία παροχής βοήθειας στα θύματα. Η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 έκρινε ένοχο τον Καρδινάλιο Barbarin για την κάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Φρανσουά Οζόν
Παίζουν: Μελβίλ Πουπό, Ντενίς Μενοσέ, Σουάν Αρλό, Ζοσιάν Μπαλασκό, Ερίκ Καραβακά

«Επαφή»
Στραμμένη στο σήμερα της ελληνικής κοινωνίας, είναι η ματιά του καλού και έμπειρου Τώνη Λυκουρέση στη νέα του ταινία. Μία δεκαετία σχεδόν μετά την πολύ σοβαρή και στιβαρή ταινία εποχής «Σκλάβοι στα δεσμά τους», ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη μυθοπλασία με μια έξυπνη σεναριακή ιδέα που κοιτάζει εμάς και καταγράφει την ασφυκτική ατμόσφαιρα στην οποία προσπαθούμε να ανασάνουμε… Τον υποστηρίζουν γνωστοί και καλοί ηθοποιοί μας.

•Καλοκαίρι στη σύγχρονη Αθήνα. Με αφορμή την αιφνίδια διακοπή ρεύματος, πέντε διαφορετικά ζευγάρια καθημερινών ανθρώπων εγκλωβίζονται σε πέντε ακινητοποιημένους θαλάμους ασανσέρ. Η αναγκαστική συνύπαρξη του ενός με τον άλλον βγάζει στην επιφάνεια εσωτερικές φοβίες κι αληθινά συναισθήματα, καλά κρυμμένα έως τότε. Σε μια κόλαση τεσσάρων τετραγωνικών, ο πόλεμος ξεκινάει.

Και ο σκηνοθέτης σημειώνει:
«Η παραμονή του κινηματογραφικού φακού μέσα στους χώρους των ακινητοποιημένων ασανσέρ, επιβάλλει στους χαρακτήρες της ταινίας μια ασφυκτική πίεση και μια αυξανόμενη ένταση. Στο εσωτερικό των κτηρίων όπου έχουν αποκλειστεί, ο χρόνος του εγκλεισμού επιμηκύνεται και πολλαπλασιάζεται με το πέρασμα από τη μία ιστορία στην άλλη. Τα όρια των κλειστών θαλάμων καταργούνται σταδιακά για τον θεατή, καθώς αναπτύσσεται σε πρώτο πλάνο η ακραία συμπεριφορά των ηρώων που οδηγούνται σε συγκρούσεις, προβάλλοντας μια σημερινή κοινωνία σε κρίση», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Παίζουν: Νένα Μεντή, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιώργος Χριστοδούλου, Δομνίκη Μητροπούλου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ναταλία Σουίφτ.

«Ο δρόμος του κεραυνού»
Να και μια αμερικανική ταινία με ανθρώπινο πρόσωπο που τη βλέπεις και λες «ναι, αυτή η ιστορία με αφορά»

‘Ηρωάς της ένας ψυχολογικά ευάλωτος αστυνομικός – τον υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης – που προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας του. Ταυτόχρονα, προσπαθεί με κωμικοτραγικούς τρόπους να βάλει σε τάξη την προσωπική του ζωή δίνοντας μάχη με την πρώην γυναίκα του για να αναλάβει την κηδεμονία της κόρης του.

•Καλά σκηνοθετημένη και παιγμένη από τον ίδιο τον Τζιμ Κάμινγκς ταινία που το 2016 είχε πρωτοσκηνοθετήσει το ίδιο θέμα σε μικρού μήκους ταινία η οποία βραβεύτηκε σε όποιο φεστιβάλ πήρε μέρος στηριζόμενος σ’ ένα από τα πιο αγαπητά τραγούδια του Μπρους Σπρίνγκστιν – το Thunder road» – και τώρα παρουσιάζει το ίδιο θέμα ανεπτυγμένο σε μεγάλου μήκους φιλμ. Αν είχε αναπτύξει πιο προσεκτικά το σενάριο της, θα ήταν ακόμα πιο δυνατή ταινία. Αλλά κι έτσι, αξίζει να τη δείτε.

Σκηνοθεσία: Τζιμ Κάμινγκς
Παίζουν: Τζιμ Κάμινγκς, Κένταλ Φαρ, Νάικαν Ρόμπινσον

«The waiter»
Να και μια αξιοπρόσεχτη ελληνική ταινία που είναι η πρώτη του ελληνο- αμερικανού σκηνοθέτη Στιβ Κρικρής και σε γοητεύει με τον «παραλογισμό» της και τη θεατρική δραματική δομή της.

Ένα σουρεαλιστικό θρίλερ που έχει την τύχη να ερμηνεύεται από τον Άρη Σερβετάλη και τον Γιάννη Στάνκογλου οι οποίοι είναι απολαυστικοί. Ένα νεο-νουάρ φιλμ «υπαρξιακών ανησυχιών» με κεντρικό χαρακτήρα έναν μοναχικό ήρωα με μοναδική ικανότητα στην παρατήρηση των ανθρώπων. Στην εμπνευσμένη από μια πραγματική εμπειρία του σκηνοθέτη ταινία, ένας σερβιτόρος αντιμετωπίζει με τρομερό επαγγελματισμό τη δουλειά του ολοκληρώνοντάς την στην εντέλεια. Ένα απροσδόκητο συμβάν και μια σειρά ακραίων γεγονότων που το διαδέχονται θα ανατρέψουν τη διακριτική καθημερινότητά του, φέρνοντας τον πρωταγωνιστή απέναντι σε ένα πιεστικό δίλημμα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στηβ Κρικρής
Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου

 

 

«Τα δάκρυα του βουνού»
Ελεύθερη δραματική διασκευή της Οδύσσειας με ένα μπουλούκι μαστόρων πέτρας περιπλανιέται όπου υπάρχει δουλειά χτίζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Η γνήσια ποιητική φλέβα που διατρέχει όλες τις προηγούμενες ταινίες του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου – και φιξιόν και ντοκιμαντέρ – αποπνέει κι εδώ, έτσι που τόσο οι ήρωες της ταινίας όσο κι ο σκηνοθέτης, θαρρείς κι έχουν ως υλικά τους τις πέτρες, τα δάκρυα του βουνού!

Ορεσίβιοι ήρωες που ο φτωχός και σκλαβωμένος, ακόμα, τόπος τους, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν καθώς όχι πολύ μακριά τους μαίνεται ο πόλεμος. Εξαιτίας του είναι αποκομμένοι απ’ τα χωριά τους σχεδόν δέκα χρόνια. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα του μπουλουκιού και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική Οδύσσεια… Πολύ καλή η φωτογραφία του Δημήτρη Κορδέλα και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Παίζουν:
Νίκος Γεωργόπουλος, Σπύρος Ζαμπέλης, Αργύρης Κόγκας, Σπύρος Φωτίου

 

 

«Νεκρωταφείο ζώων»
Φιλμ βασισμένο στο μυθιστόρημα τρόμου του Στίβεν Κίνγκ άνευ, όμως, κάτι ξεχωριστού. Ο Δρ. Λούις Κριντ μετακομίζει με τη σύζυγό του Ρέιτσελ και τα δύο μικρά παιδιά τους από τη Βοστώνη στο Μέιν, όπου ανακαλύπτει ένα μυστηριώδη τόπο ταφής κρυμμένο βαθιά μέσα στο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο νέο σπίτι της οικογένειας. Όταν μια τραγωδία τον χτυπά, ο Λούις στρέφεται στον ασυνήθιστο γείτονά του Τζαντ Κράνταλ και το «κακό» ξεκινά δημιουργώντας μια επικίνδυνη αλυσίδα τρομακτικών γεγονότων που είναι και το… ζητούμενο στα ανάλογα φιλμ.

Σκηνοθεσία: Κέβιν Κολς & Ντένις Βιντμάιερ
Παίζουν: Τζέισον Κλάρκ, Έιμι Σέιμετζ, Τζον Λίθγκοου

 

«Shazam»
Έξυπνη παρωδία των ταινιών με σούπερ ήρωες με τον Μπίλι Μπέιτσον, έναν 14χρονο, να αποκτά μαγικές δυνάμεις χάρη στην ευγενική… χορηγία ενός αρχαίου μάγου!

Αρκεί κάθε φορά να φωνάζει τη λέξη SHAZAM κι αμέσως μεταμορφώνεται από 14χρονο έφηβο στον ενήλικα σούπερ ήρωα με το ίδιο όνομα! Ωστόσο, παρά το θεόρατο γεροδεμένο σώμα του, παραμένει μέσα του παιδί και όπως είναι φυσικό διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του, κάνοντας ό,τι θα έκανε κάθε έφηβος που θα αποκτούσε ξαφνικά υπερδυνάμεις: σπάει πλάκα! Μπορεί να πετάξει; Βλέπει με ακτίνες Χ; Μπορεί να ρίξει αστραπές με τα χέρια του; Μπορεί να απουσιάζει από τις εξετάσεις του σχολείου; Ο Shazam δοκιμάζει τα όρια των ικανοτήτων του με τη χαρούμενη απερισκεψία ενός παιδιού. Αλλά θα χρειαστεί να μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις του προκειμένου να μπορέσει να πολεμήσει τον σούπερ – κακό Δρ. Ταντέους Σιβάνα.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ
Παίζουν: Ζάκαρι Λίβαϊ, Άσερ Έιντζελ, Μαρκ Στρονγκ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Γκρέις Φούλτον, Φέιθ Χέρμαν, Ίαν Τσεν, Τζόβαν Άρμαντ, Κούπερ Άντριους, Μάρτα Μίλαν, Ντζίμον Χουνσού

 

Πηγή: fragilemag.gr

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top