01/10/2023

«Σκληρή βροχή», του Ντον Κάρπεντερ. Βιβλιοκριτική από την Κατερίνα Μαλακατέ

Σκληρή βροχή

Τον καιρό που εκδόθηκε η Σκληρή βροχή το 1966 (απείρως ποιητικότερος ο αγγλικός τίτλος “Hard rain falling”) θεωρήθηκε ένα page turner για αντρικό κοινό, διαβάστηκε αρκετά κι έπειτα ξεχάστηκε και παρέμεινε στα αζήτητα μέχρι να το εντάξει το New York Review Books στην σειρά του με τα κλασικά το 2008 και να ανακαλύψουν ξανά τον Carpenter στην Αμερική. Κι έτσι να έχουμε κι εμείς τη μετάφραση ενός πραγματικά σημαντικού βιβλίου, άξιου να όχι μόνο να διαβαστεί, αλλά και να μνημονεύεται για καιρό. 

Στην Σκληρή βροχή ο Κάρπεντερ πραγματεύεται θέματα που μας απασχολούν ως σήμερα: αν μπορείς να ξεφύγεις από την κοινωνική τάξη στην οποία γεννήθηκες, πόση σημασία έχει ακόμα ο ρατσισμός στην Αμερική, αν η κοινωνική σύμβαση είναι ή δεν είναι η λύση για να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή, τι είναι η αγάπη κι ο έρωτας κι αν μπορούν αυτά τα δυο να μας σώσουν. Την αγάπη που δεν πήραμε, μπορούμε να τη δώσουμε; Κι όλα αυτά μέσα από ένα εξόχως “μάτσο” περιτύλιγμα, σε ένα βιβλίο που οι άντρες – και μάλιστα οι σκληροί- έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι παιδιά που τα εγκατέλειψαν οι γονείς τους και συναντιούνται ως έφηβοι στα μπιλιαρδάδικα. Ο Τζακ Λέβιτ μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο, το έσκασε στα δεκαεπτά, και το μόνο που ονειρεύεται είναι λεφτά και κοριτσάκια. Ο Μπιλ Λάσινγκ θα ορίζεται πάντα από το κιτρινιάρικο χρώμα του δέρματός του κι ας είναι μόνο κατά ένα όγδοο μαύρος. Το έσκασε από το σπίτι, αλλά δεν τον αναζήτησε κανείς, κι έχει ταλέντο στο μπιλιάρδο. Ο Τζακ θα καταλήξει στο αναμορφωτήριο, σε μια φρικτή απομόνωση, από την οποία με μεγάλο ζόρι θα βγει ζωντανός. Ο Μπιλ θα παντρευτεί και θα κάνει και παιδί. Όμως τίποτα δεν τους σώζει από τη μοίρα. Θα βρεθούν ξανά μαζί στις φυλακές του Σαντ Κουέντιν και θα ανοίξουν άλλους ορίζοντες.

Το μυθιστόρημα είναι από κείνα που σε αναγκάζουν σχεδόν στανικά να γυρίσεις την επόμενη σελίδα, δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Όμως πέρα από τα γεγονότα, από τη δράση και είναι κάποιες στιγμές καταιγιστική, ο Κάρπεντερ έχει μοναδική ικανότητα να διεισδύει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του.

Η Σκληρή βροχή είναι ένα εντυπωσιακά σκληρό βιβλίο, ώρες ώρες ήθελα να το κλείσω, να μην διαβάζω πια. Όμως είναι και μια μοναδική ανατομή των ανθρώπινων σχέσεων, της μοίρας και της ματαιότητας, των σχέσεων εξουσίας και τελικά της αγάπης. 

Κατερίνα Μαλακατέ

“Σκληρή βροχή”, Ντον Κάρπεντερ, μετ.Κατερίνα Σχινά, εκδ. Κλειδάριθμος, 2019, σ.464


mm
About Κατερίνα Μαλακατέ 89 Articles
Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι συνιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου-καφέ Booktalks. Συγγραφέας, διατηρεί εδώ και επτά χρόνια το βιβλιοφιλικό blog Διαβάζοντας, γιατί είναι «χτυπημένη» αναγνώστρια.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*