30/11/2021

Στέκια αγοραίου πολιτισμού: Το προβάδικο – Δείτε το τρέιλερ (Video)

προβάδικο

«Τα προβάδικο για την μουσική είναι ό,τι η αλάνα για το ποδόσφαιρο!»
Μιχάλης Καφαντάρης, σκηνοθέτης

«Ο χώρος του προβάδικου μοιάζει σαν το Καθαρτήριο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη». Για τους πιστούς της μουσικής, ανεξαρτήτως του είδους που υπηρετούν, το προβάδικο είναι ένας χώρος τελετουργίας, ένας ιδιότυπος Κήπος των Μυστηρίων που εξασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο στον πολυαναμενόμενο Παράδεισο της Μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα προβάδικα ορίζουν τα παρεκκλήσια του συνοικιακού ροκ εν ρολ όπου οι εκκολαπτόμενοι και, μη, μουσικοί «προσεύχονται», επικοινωνούν και εγκαταλείπουν για λίγο τις κοινωνικές συμβάσεις και τις «επίγειες κολάσεις» της καθημερινότητας.

Ήδη στην εκπνοή της δεκαετίας του 70 και την αυγή της δεκαετίας του 80 τα προβάδικα «ξεφυτρώνουν» σαν τους ανθούς της αμφισβήτησης, σαν τους πυρήνες ενός εξελισσόμενου μουσικού κυττάρου στενά συνδεδεμένου με την νεανική κουλτούρα της εποχής, σαν αναβλύζουσες πηγές έκφρασης του άλλοτε ανείπωτου, εκείνου που θέριευε και ασφυκτιούσε σε νεανικά δωμάτια και αυτοσχέδιους χώρους μουσικής παραγωγής, αναζητώντας επιτακτικά μια διέξοδο.

Οι μουσικές αυτές αλάνες πάντοτε δεκτικές σε πειραματισμούς και παντός είδους κραδασμούς υποδέχονται ετερόκλητους μουσικούς μικρόκοσμους, έτοιμους να τα δώσουν όλα στο όνομα της Δημιουργίας και του επερχόμενου live (μικρού, μεγάλου, εγχώριου αλλά και διεθνούς)! Οι τοίχοι τους ποτίζουν με ιδρώτα, ήχους εμπειρίες, μουσικά μυστικά και συνομιλίες ενώ οι ενισχυτές, οι κονσόλες, τα μικρόφωνα, τα μουσικά όργανα, συντονίζονται απόλυτα σε ένα συνεχές ήχων, εμπειριών και συναισθημάτων.

Ο χώρος της πρόβας κλείνει μέσα του το ξεγύμνωμα, την αλληλεγγύη, την παρέα, το τζαμάρισμα , την βαθύτερη αλήθεια αυτού που περνάει ευλαβικά την πόρτα του. Σε κάθε έξοδο από αυτόν δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος.

Η κάμερα της εκπομπής επισκέπτεται ιστορικά προβάδικα της πόλης, κουβεντιάζει με τους ιδιοκτήτες τους και τρυπώνει στις πρόβες αγαπημένων συγκροτημάτων και μουσικών. Το ταξίδι ξεκινά παρέα με τους: Phil Barry (Studio & Backline- Tribal Studio), Θανάσης Γιαννόπουλος (Σεναριογράφος), Φοίβος Δεληβοριάς, Μιχάλης Καφαντάρης (Σκηνοθέτης), Πέτρος Κουτσούμπας (Pegasus Records), Μπάμπης Λάσκαρις (Συγγραφέας ), Νικόλας Μηλιώνης (Επιτηδευματίας), Γεώργιος Πετράτος (Ιδιοκτήτης Studio Rotting Christ), Ζωρζ Πιλαλί, Γιάννης Σκλήβας (Ιδιοκτήτης Στούντιο), Νικόλας Χρηστάκης (Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ), και τα μουσικά συγκροτήματα: A Victim Of Society, Bazooka, Karma Violens, Kawir, Puta Volcano, Ρόδες United, Rotting Christ, The Last Drive, The Noise Figures

Τα Στέκια – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού

Επεισόδιο: ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΚΟ

Προβολή στην ΕΡΤ2 Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 20.00

Συντελεστές Επεισοδίου
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ – Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Επεισόδιο: Τα Προβάδικα
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Χρυσηίδα Τριανταφύλλου, Λουίζα Σολομών- Πάντα
Αρχισυνταξία: Χρύσα Οικονομοπούλου
Σύνταξη : Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα /Οργάνωση παραγωγής: Χριστιάννα Φινέ
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός τίτλων αρχής: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας /β’ κάμερα: Αλέξης Ιωσηφίδης
Β’ κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης
Ηχοληψία : Λευτέρης Καμπαλώνης
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη Laika Productions
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Μια παραγωγή της ΕΡΤ
Διάρκεια Επεισοδίου: 50’

(Συνολικές Επισκέψεις 420, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1942 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*