03/12/2023

Sting: Πιστεύω στην αλλαγή – Αναμνήσεις από τα 80’s

Sting: Πιστεύω στην αλλαγή

Είναι από τις καλύτερες συνεντεύξεις που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το άθλημα. Ο Sting είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να απομυθοποιήσω το εγχώριο –δήθεν- σταρ σύστεμ από τη πρώτη στιγμή που μπήκα στο χώρο.

Γνώρισα πιτσιρικάς στο Παρίσι έναν βρετανό γίγαντα της μουσικής λίγο μετά την απόφαση του να αφήσει πίσω του το κεφάλαιο των Police. Καινούρια δουλειά εκείνες τις μέρες και παγκόσμια κυκλοφορία της για τον πασίγνωστο αρχηγό των «Πολίς», τον Στινγκ, σε συνδυασμό με μια σειρά εμφανίσεων του σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Το ξεκίνημα της παγκόσμιας αυτής περιοδείας έγινε με μια εβδομάδα εμφανίσεων του με το συγκρότημά του στο θέατρο Μογκαντόρ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Μάιος στο Παρίσι με τον Sting να καταφέρνει να ισορροπεί το χρόνο του ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη μουσική. Με σπουδές ψυχολογίας και την ικανότητα να γνωρίζει τη «συνύπαρξη» του Καλού και του Κακού. Μια γνώση που τον βοηθάει – λέει – τόσο στη σκηνή όσο και στη ζωή του γενικότερα.
Τον είδα και εντυπωσιάστηκα. Ήταν αποφασισμένος να βάλει κάποια ονοματάκια της σειράς που βαφτίστηκαν από κάποιους σούπερσταρ… να περάσουν απλά στο περιθώριο.
Τον είχα δει με τους Police για πρώτη φορά στο Σπόρτινγ πριν από πολλά χρόνια σε εκείνη την τεράστια από πλευράς επιτυχίας για τα Αθηναϊκά δεδομένα εμφάνιση τους που μπορεί να είχε άθλιο ήχο αλλά χαρακτηρίστηκε από απίστευτο ενθουσιασμό.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 80, λοιπόν, στα πρώτα του σόλο βήματα είχα τη τύχη να απολαύσω δύο συναυλίες του στο Παρίσι. Για να ευλογήσω τα γένια μου ήταν η πρώτη συνέντευξη του σε ελληνικό περιοδικό.
Όταν του έδειξα ένα εξώφυλλο που του είχαμε κάνει στο περιοδικό Και έδειξε λες και δεν πίστευε στα μάτια του.
«Εγώ είμαι αυτός;» με ρώτησε χαμογελώντας. Κατάξανθος τότε, τριανταπεντάρης περίπου, έτοιμος για την απόλυτη απογείωση.
Δεκαπέντε χρόνια μετά συνάντησα στο Πεντελικό ένα Sting το ίδιο απλό, εξίσου γυμνασμένο όπως στα νιάτα του, το ίδιο προσιτό, όπως τότε στη Γαλλική πρωτεύουσα. Μιλώντας μαζί του διαπίστωσα πως ο πρώην δάσκαλος που έγινε ένα φεγγάρι στέλεχος της πανκ έκρηξης στα 70΄ς κατάφερε να παραμείνει εκατό τοις εκατό γήινος παρά τη τεράστια επιτυχία του. Σουπερ σταρ, βεντέτα με τη καλή σημασία της λέξης, ο Γκόρντον Μάθιου Σάμνερ εξακολουθεί να παραμένει στη κορυφή.

«Οι αγαπημένες μου αποδράσεις είναι στη μαύρη ήπειρο. Εκεί βλέπω ακούω και συλλέγω εμπειρίες ήχους και εικόνες…»
Από εκεί προέκυψαν εμπνεύσεις για διάφορες δουλειές του τα τελευταία χρόνια.

Τον παρατηρούσα στη μικρή τελετή απονομής που έγινε σε μια από τις πριβέ αίθουσες του Πεντελικού στη Πολιτεία. Εκεί ο Sting έμοιαζε αμήχανος. Λες και δεν είχε ξαναδεχτεί ανάλογη διάκριση.
Η καριέρα του ξεκίνησε ουσιαστικά με το συγκρότημα Police. Mαζί τους ήρθε και στην Ελλάδα
Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις σχέσης που υπήρχε ανάμεσα στα τρία μέλη των Police, όλα αυτά τα χρόνια;
«Ήταν μια ιδιαίτερη προσφιλής στη δημοσιότητα σχέση. Αρκετές φορές δέχτηκε τον χαρακτηρισμό της βίαιης».
Γιατί;
«Η βία προέρχεται από το πάθος μας να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που θέλουμε. Βρίσκουμε μια ιδέα που νομίζουμε ότι αξίζει, στην συνέχεια προσπαθούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με κάθε τρόπο ακόμα και να «σκοτώνουμε» μπορούμε γι’ αυτήν. Σ’ αυτό το πλαίσιο βρισκόταν η προσωπικότητα καθενός από εμάς. Καθένας από τους Police ήταν μια ισχυρή φιγούρα με αντιθέσεις προς τους υπόλοιπους. Όλο όμως αυτό το γεγονός της διαφοροποίησης λειτουργούσε, γιατί προέκυπταν όλο και περισσότερες νέες ιδέες και στόχοι, τους οποίους βέβαια έπρεπε να αγγίξουμε.»

Πολύτεκνος, πιστεύει στην ιδέα της οικογένειας, αγαπάει τα παιδιά του και ζει εδώ και δεκαετίες μαζί με τη σύζυγό του. Το μυστικό της νεότητάς του μπορεί να φαντάζει απλό.

«Γυμνάζομαι καθημερινά και παίζω τένις εδώ και πολλά χρόνια. Δεν εγκαταλείπω ποτέ τη διατροφή μου καθώς είμαι οπαδός της υγιεινής διατροφής, δεν αλλάζω το καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής μου.»

Διατηρεί όπως λέει στενή επαφή με τις ανατολίτικες φιλοσοφίες και τέχνες και αναμφισβήτητα αντλεί «πολλά στοιχεία ζωντάνιας και εγρήγορσης» όπως λέει από τη σχέση αυτή.
Θεωρείται ένας από τους πιο συνειδητοποιημένους και πάμπλουτους παράλληλα σταρ στο κόσμο. Ζει τον περισσότερο καιρό στη βρετανική εξοχή σε ένα εκπληκτικό όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Γκάϊ Ρίτσι πύργο του περασμένου αιώνα. Φανατικός οικολόγος και όπως λέει υποστηρίζει έντονα «κάθε κίνηση της greenpeace σε διεθνή κλίμακα».
Η περιουσία του αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.

«Ένα διάστημα το έκανα πολύ συχνά αυτό μάλιστα μου άρεσε να αναπαλαιώνω πύργους. Είναι ωραίο να ζεις σε συνθήκες που θυμίζουν μόνιμα εξοχή ακόμα κι αν είσαι στο κέντρο».

Στην Ελλάδα έχει ξανάρθει. Έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στην Αθήνα ενώ έχει βρεθεί πολλά καλοκαίρια ινκόγκνιτο ως τουρίστας σε ελληνικά νησιά.

«Μου αρέσει πολύ η χώρα σας. Ο ήλιος, το στυλ ζωής οι άνθρωποι, το κλίμα, πολλά…». Λέει που και που και κάτι λέξεις που του έχουν μείνει στο μυαλό από τις επισκέψεις του στα μέρη μας.

Ένα φεγγάρι συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στη διασκευή ενός κλασσικού κομματιού του που έγινε μισό ελληνικό μισό ξένο. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι δισκογραφικά με έλληνα καλλιτέχνη αν και πολύς κόσμος το είχε προσπαθήσει στο παρελθόν.
«Μου προτάθηκε και δεν είπα όχι γιατί μου άρεσε πολύ η ιδέα. Δεν ήταν η πρώτη συνεργασία μου μαζί του γιατί με το Γιώργο άλλωστε έχουμε συνεργαστεί αρκετά».
Η πιο γνωστή συνεύρεσή τους ήταν στη σκηνή που είχε στηθεί στο ΟΑΚΑ στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας. Η βραδιά που είχε γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Πολυτεχνίτης ο Sting προσκολλημένος στο χώρο του σταρ συστεμ έχει στα υπέρ του και την ενασχόληση του με την έβδομη τέχνη. Για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του έκανε παράλληλα και τον ηθοποιό σε ρόλους με ενδιαφέρον. «Μέσω της σχέσης μου με το σινεμά γνωρίστηκα με ενδιαφέροντες ανθρώπους». Η ατάκα προφανώς πήγαινε στον πρώην σύζυγο της Madonna, σκηνοθέτη Γκάϊ Ρίτσι, ο οποίος δηλώνει φαν του εδώ και χρόνια. Η κολλητή φιλία τους επισφραγίστηκε ιδανικά στο γάμο της Madonna με τον Γκάϊ όπου ο Sting ήταν κουμπάρος.
«Δεν λέω όχι σε ανθρώπους που έχουν να μου δώσουν κάτι και να μου μεταφέρουν χρήσιμες εμπειρίες σε όποιο χώρο και αν κινούνται. Πόσο μάλλον σε πρόσωπα που εκτιμώ πολύ όπως ο Γκάϊ και η Μαντόνα».
Στη διάρκεια της σόλο καριέρας του που ξεκίνησε στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 ο Sting φλέρταρε με τη τζάζ, το ροκ, την έθνικ, αλλά και με τη χορευτική μουσική.
Λάτρης της λεπτομέρειας.
Τον είχα ρωτήσει αν μετά από κάθε δραστηριότητά σου στο χώρο της δισκογραφίας, νιώθει ικανοποιημένος.
«Αν ρίξω μια ματιά στον παλιό εαυτό μου, είμαι βέβαιος πως θα ανακαλύψω πολλές εναλλακτικές λύσεις. Πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν στη θέση αυτών που τελικά έγιναν και, κατά κάποιο τρόπο, με χαρακτήρισαν, έδωσαν στον κόσμο μια ιδέα σχετικά με το ποιος είμαι και τι κάνω. Δεν είμαι ικανοποιημένος σχεδόν ποτέ. Ζητάω διαρκώς νέα στοιχεία που θα μπορούν να δώσουν ποικίλες διαστάσεις σ’ ένα δικό μου προϊόν – τραγούδι, σύνθεση, ταινία, οτιδήποτε.»
Η σχέση του με την εικόνα και την τεχνολογία δεδομένη.
«Δίνω τεράστια σημασία στα βίντεο κλίπ που υπογράφω» δηλώνει. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μερικά από αυτά αποτελούν μικρά αριστουργήματα.
Η ουσία είναι πως ενώ θεωρητικά τρέχει την έκτη δεκαετία της ζωής του ο Sting μοιάζει με πιτσιρικά που ξεκινάει τη ζωή και τη καριέρα του. «Παράλληλα με τη μουσική στις πρώτες επαγγελματικές στιγμές μου εργαζόμουν και ως δάσκαλος. Δεν δίστασα να τολμήσω στη ζωή μου και μου βγήκε.»
Στην ερώτηση “παγίδα” αν είναι ή αν νιώθει σύμβολο του σεξ η απάντηση ήταν ξεκάθαρη.
«Δεν είμαι και δεν ήμουν ποτέ σύμβολο του σεξ» μου είπε φεύγοντας. Το ίδιο πάνω κάτω μου είχε πει πολλά χρόνια πριν στο Παρίσι».

Στην κλασσική ερώτηση μου σχετικά με το τι άνθρωπος είναι η απάντηση ήταν σαφής.

«Δεν πιστεύω στην επανάσταση. Πιστεύω στην αλλαγή. Έχω εμπιστοσύνη πάντα σ’ αυτά που φέρνει το μέλλον, γιατί μου δίνουν την ευκαιρία να ανανεώνομαι και να περιμένω κάτι διαφορετικό πάντα στη ζωή μου.»

Μέχρι την επόμενη αθηναϊκή του εμφάνιση γιατί αυτό είναι κάτι που παίζει στο μυαλό του καθώς όπως μου είχε πει τότε «στην Ελλάδα θα ξανάρθω, εννοείται» μπορείτε να σκεφτείτε ότι τίτλο θέλετε για να βάλετε δίπλα στο όνομα του πετυχημένου πρώην δάσκαλου και νυν σούπερ σταρ της μουσικής.

Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*