29/03/2024

«Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης», ένα ελληνικό γκρουπ που έγινε ταινία

Τα 4 Επίπεδα

Ο Χρήστος, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Μαρίνος ήταν τα (μουσικά) 4 Επίπεδα της Ύπαρξης. Η αρχική επίσημη σύνθεση του Ελληνικού συγκροτήματος ήταν η ακόλουθη.

Αθανάσιος Αλατάς: ρυθμική – ακουστική κιθάρα, Νίκος Γράψας: σολο κιθαρα – τραγούδι, Μαρίνος Γιαμαλάκης: μπάσο κιθάρα – τραγούδι [1953-2016] και Χρήστος Βλαχάκης: ντραμς – κρουστά

Στην πορεία χωρίστηκαν και κατά κάποιο τρόπο ξαναβρέθηκαν, οι τρεις τους πλέον, μετά από 40 χρόνια. Αφορμή έδωσε ο ένας και μοναδικός δίσκος τους, που διαγράφοντας μια ανέλπιστη πορεία έφτασε από τα αθηναϊκά ράφια των δισκοπωλείων, υπήρχαν κάποτε και τέτοια, στα χέρια και τα αυτιά των διάσημων παντού καλλιτεχνών Kanye West και Jay Z.

Όλα ξεκίνησαν όταν το κλασικό πλέον ελληνικό ροκ συγκρότημα στις αρχές του ’70 ηχογράφησε ένα από τα σπουδαιότερα ψυχεδελικά άλμπουμ. Αυτό έγινε το 1976 και ήταν η λογική συνέχεια της ίδρυσης τους που έγινε το 1974 στην Αθήνα. Όπως λένε πήραν το όνομα τους από ένα φιλοσοφικό λεξικό. Τόλμησαν να ηχογραφήσουν την μουσική τους σε ένα ιδιαίτερο άλμπουμ στο οποίο κυριαρχούσαν σκληρές ροκ φόρμες μελωδικά σόλο και πειραματισμοί πάνω σε ελληνικές δημοτικές ρίζες.

Το αποτέλεσμα οδήγησε σε ένα άλμπουμ με τίτλο «Τα 4 Επίπεδα της Υπαρξης». Αρκετά psychedelic αρκετά προοδευτικό αρχικά βγήκε σε πολύ μικρή ποσότητα από την (λαϊκού ρεπερτορίου) ετικέτα της Venus. Η εκπληκτική πορεία του άλμπουμ στα χρόνια που ακολουθούν του δίνει ένα στοιχείο μύθου. Κυκλοφορεί, εξαντλείται γρήγορα γίνεται συλλεκτικός σπάνιος δίσκος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το συγκρότημα φλερτάρει με το θρύλο καθώς κάνει μόνο δύο εμφανίσεις σε συναυλίες και μερικές εμφανίσεις στην τότε κρατική τηλεόραση ΕΙΡΤ και διαλύεται το 1976. Την ίδια χρονιά  ο δίσκος επανακυκλοφορεί από την «WIPE OUT» επίσης σε βινύλιο. Οι νέες γενιές επικοινωνούν με ένα άγνωστο προϊόν. Το άλμπουμ εξαντλείται εκ νέου και η εταιρία «Εικοναχος» εκδίδει το 2002 σε συνεργασία με την «Ικαρος» μια τρίτη σειρά δίσκων που είναι όμως προορισμένη και για την αγορά του εξωτερικού πάντα σε βινύλιο. Η αυξανόμενη δημοσιότητα του άλμπουμ αλλά και του σχήματος που οφείλεται στη συνεχή ζήτηση οδηγεί στην κυκλοφορία του δίσκου σε mp3 και σε πειρατικά CD που πλέον βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Πλέον το άλμπουμ μπορεί να τον αγοράσει κάποιος με διάφορα ανά περιοχή εξώφυλλα…
Το 2005 αλλά και το 2009 η Αμερικάνικη εταιρία «Lion» σε συνεργασία με την «Εικοναχος» εκδίδει στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο τον δίσκο για πρώτη φορά σε CD με ένα πολυσέλιδο δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που περιέχει τους στίχους αλλά και σπάνιες φωτογραφίες και μια σειρά από αφηγήσεις. Όλες οι παραπάνω εκδόσεις έχουν πλέον εξαντληθεί. Το 2009 σε συνεργασία με την εταιρία «cd baby» προωθείται  η ταυτόχρονη ηλεκτρονική διάθεσή των ηχογραφημάτων από διεθνή διαδικτυακά καταστήματα (iTunes – Amazon). Φτάνουμε αισίως στο 2019 χρονιά που επανακυκλοφορεί ο δίσκος σε βινύλιο από την Anazitisi Records.

Τα 4 Επίπεδα

Ένας από τους βασικούς συντελεστές του γκρουπ ο Αθανάσιος Αλατάς σημειώνει: «Aπο τις μουσικές αναζητήσεις του Nίκου, τις ευαισθησίες του Mάριου, την τρέλα του Xρήστου και τις σκέψεις του Θανάση, δημιουργούνται αρκετά τραγούδια με ψυχεδελική χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, ελληνικοί στίχοι σε απαλές και βαριές μελωδίες με υπέροχα σόλα κιθάρας».

Τα μέλη του σχήματος έχουν τη δική τους ιστορία. Ας την ανακαλύψουμε μέσα σε λίγες γραμμές.

Αθανάσιος Αλατάς 

Σκιτσογράφος – Δημοσιογράφος, συνθέτης και παραγωγός μουσικής και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος. Ασχολείται με κάθε τι που θα τον ξαφνιάσει και θα τον εμπνεύσει, όπως η συγγραφή βιβλίων, η έρευνα και ο συνδικαλισμός.  Δημοσίευσε τα πρώτα του σκίτσα σε ηλικία 17 ετών. Από το 1970 οι γελοιογραφίες του υπάρχουν σε κορυφαίες  εφημερίδες και σε πολύ γνωστά περιοδικά. Μόνιμος συντάκτης σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες δημοσίευσε παράλληλα κόμιξ του στο περιοδικό ΜΑΜΟΥΘ, και στην ελληνική έκδοση του MAD, στο «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και έχει εκδώσει 5 βιβλία. Είναι γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΠΗΤ και ιδρυτικό μέλος της ΠΟΕΣΥ.

Το σημείο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η συνεργασία του με τον τεράστιο JΑΥ-Ζ στο τραγούδι Run This Town. Το κομμάτι αυτό το ερμήνευσε μαζί με την Rihanna και τον Kanye West και ανέβηκε στην κορυφή (#1) του Τοp 10 του Βillboard σε όλο τον κόσμο. Στις 31 Ιανουαρίου 2010 το τραγούδι αυτό κέρδισε δύο βραβεία στα 52α Grammy Awards στην 33η και 34η κατηγορία των βραβείων για την καλύτερη σύνθεση RAP τραγουδιού. Στις 5 Οκτωβρίου 2010 το ίδιο κομμάτι κέρδισε δύο διεθνή βραβεία Urban Music Awards από την ΒΜΙ ενώ ο Αλατάς ανακηρύχτηκε ο πιο επιτυχημένος Ευρωπαίος καλλιτέχνης στις ΗΠΑ. Eίναι ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης με αυτές τις παγκόσμιες μουσικές διακρίσεις. Είναι ο πρώτος Έλληνας που πήρε βραβείο Grammy που είναι τα Όσκαρ της σύγχρονης μουσικής. Το τραγούδι του Κάποια μέρα στην Αθήνα που εξελίχτηκε σε Run This Town σε ερμηνεία των Jay-Z Rihanna το 2012 έκλεισε τη γιορτή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο.

Τα 4 Επίπεδα

Τον ρωτάω πως έγινε αυτό το μαγικό και από το Ίλιον όπου είναι η βάση του το όνομα του συζητιέται πλέον σε όλο τον πλανήτη μέσα από την κυκλοφορία του κομματιού ως Run this town.

«Η μία εκδοχή είναι να είχε ακούσει κάποιος τον παλιό δίσκο βινυλίου και να βρήκε το υλικό που τον ενδιέφερε. Η άλλη πιθανότητα είναι να ανακάλυψε το cd με τίτλο «τα τέσσερα επίπεδα της ύπαρξης» που κυκλοφόρησε το 2000 στο Μαιάμι και σε άλλες αγορές μέσω της εταιρείας Lion.  Βέβαια έχει κυκλοφορήσει και σε πειρατικές εκδόσεις σε όλο τον κόσμο. Να σκεφτείς ότι έχω στα χέρια μου εκδόσεις από την Ιαπωνία από την Αμερική και από άλλα σημεία. Η προσέγγιση έγινε πιθανότατα από τον Kanye West που είναι το δεξί χέρι του Jay Z. Αυτός βρήκε το κομμάτι και το πρότεινε στην Rihanna για τον καινούργιο της δίσκο. Το άκουσε ο Jay Ζ του άρεσε και το πήρε εκείνος. Έτσι έφτασε το Run this town στην τελική του μορφή όπου υπογράφεται από πέντε συνθέτες ένας από τους οποίους είμαι κι εγώ».

Νίκος Γράψας

Συνθέτης, Μουσικός Στιχουργός. Μέλος του συγκροτήματος. Το πρώτο του όργανο ήταν η κιθάρα. Μετά το σχολείο καταπιάνεται με το τρίχορδο μπουζούκι. Τα κοινά στοιχεία, του μπλουζ και του ρεμπέτικου, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η χορευτική τους διάθεση, η “ομάδα” που απαιτείται για την ερμηνεία τους, τον ενθουσιάζουν. Αρχίζει σπουδές στο Εθνικό Ωδείο. Όμως η διάθεσή του είναι αλλού: Στις λαϊκές μουσικές, στη χαρά του αυτοσχεδιασμού στην Βαλκανική και στην Ανατολική μουσική. Ταξιδεύει στη Μικρά Ασία, στη Σμύρνη, στην Καππαδοκία, στην Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζει ενδιαφέροντες μουσικούς. Ανακαλύπτει τον ταμπουρά, το ούτι, τον πολιτισμό της Βυζαντινής περιόδου και τους Άραβες. Συνεργάζεται με πολλές ορχήστρες και συνθέτες (Μάνο Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Χριστόδουλο Χάλαρη). Στη συνέχεια δημιουργεί με τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Γιάννη Ζευγόλη, το συγκρότημα”Δυνάμεις του Αιγαίου”.  Κάνει σπουδές φούγκας και μαθήματα βυζαντινής μουσικής γραφής ενώ παράλληλα μελετάει το μουσικό σύστημα των Τούρκων και των Αράβων.

Το επόμενο συγκρότημα του ήταν το “Άβατον”, που ήταν σύμπραξη ανατολικής και δυτικής μουσικής σε ποίηση Σαπφούς.

Έχει κάνει κι άλλες παραγωγές και προσωπικούς δίσκους και έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε ελληνικές σκηνές, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Ζει μόνιμα στο χωριό Κοιλιωμένος της Ζακύνθου με τις τρεις αγάπες της ζωής του: Την Ειρήνη, τη Μελισσάνθη και τη Μουσική.

Συνομίλησα κάποια στιγμή μαζί του και στην ερώτηση μου που αφορούσε στην απόφαση του γκρουπ «4 επίπεδα της ύπαρξης» να μη βγάλει ποτέ δεύτερο δίσκο μου είπε: «Χαθήκαμε. Οι ζωές μας ακολούθησαν άλλο δρόμο και στην πορεία τα κοινά όνειρα διαλύθηκαν».

Αναζητώντας την ταυτότητα του ενός και μοναδικού δίσκου τους ο Νίκος Γράψας είναι ξεκάθαρος. «Ήταν ένα ειλικρινές αποτέλεσμα. Προϊόν της εφηβείας μας όταν γράφαμε ότι μας κατέβαινε εντελώς αυθόρμητα. Αυτό άλλωστε ήταν και το μυστικό μας».

Αναφερόμενος στην τεράστια επιτυχία του Run this town σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι βασίστηκε σε μια μοναδική πραγματικότητα.

«Είναι η ανάγκη των διάσημων ξένων παραγωγών για έθνικ στοιχεία. Αυτά αναζητούν και έτσι έτυχε να συμβεί και με το κομμάτι του Jay Z»

Μαρίνος Γιαμαλάκης [1953 – 2016]

Συνθέτης, Μουσικός Στιχουργός. Μέλος του συγκροτήματος. Μετά την κοινή πορεία μαζί τους ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό δίσκο του με τίτλο Εντός Σχεδίου Πόλεως που κυκλοφόρησε το 1983. Κάνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και κατόπιν παίζει για ένα διάστημα με το γκρούπ Artemis. Από το 1985 σε μια απότομη στροφή στην καριέρα του από το Rock μετακομίζει στις  λαϊκές πίστες όπως οι περισσότεροι μουσικοί της γενιάς του. Ένας πρώην ροκάς που συνεχώς πνίγει τον καημό του γράφοντας εκτός από λαϊκά και τραγούδια που ένα μικρό μέρος από αυτά έχουν ηχογραφηθεί και τα περισσότερα μένουν στο συρτάρι η σε κάποια demo ηχογραφημένα στο προσωπικό του στούντιο. Το 2005 σε παραγωγή του Αθανάσιου Αλατά και σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Δημήτρη Κατσικάρη ηχογραφεί τον δεύτερο επίσημο δίσκο του σε CD / Στο Διαδίκτυο με την εταιρία Εικοναχος. Το 2016 από επιπλοκές στο Λαϊκό Νοσοκομείο έφυγε για το δικό του μουσικό ταξίδι.

Χρήστος Βλαχάκης

Μέλος του συγκροτήματοςμετά την διάλυση του ακολουθεί διαφορετική επαγγελματική διαδρομή καθώς εργάζεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Σήμερα ζει οικογενειακώς με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στην Ολλανδία και όπως λέει είναι πάντα στη διάθεση του γκρουπ.

Τα 4 Επίπεδα

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία τους έγινε φέτος και ταινία που πήρε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το σενάριο αναφέρεται στο 1974 όταν οι νεαροί φίλοι από το Ίλιον της Δυτικής Αττικής σχηματίζουν το γκρουπ τους, γράφουν μουσική, παίζουν σε αυτοσχέδια προβάδικα, ηχογραφούν τα τραγούδια του ενός και μοναδικού τους δίσκου και κάνουν πράξη την δική τους μουσική «επανάσταση». Αργότερα η «επανάσταση» έδωσε τη θέση της στα χρόνια της κανονικότητας και στις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής τους. Ο δίσκος, ωστόσο, ακολούθησε μια μοναχική και ανεξέλεγκτη πορεία! Από τις προθήκες των λιγοστών δισκάδικων της Αθήνας, έφτασε σε συλλέκτες από όλα τα μέρη του κόσμου αλλά και στα αυτιά μουσικών παραγωγών από την Αμερική. Το 2009 άτομα από την δισκογραφική εταιρεία του Jay Z αναζήτησαν τον Θανάση Αλατά, μέλος της μπάντας και συνθέτη πολλών από τα τραγούδια του δίσκου ζητώντας του την άδεια να χρησιμοποιήσουν τμήμα ενός εκ των τραγουδιών του δίσκου των 4 επιπέδων της Ύπαρξης. Έτσι, το «Κάποια μέρα στην Αθήνα» γίνεται τμήμα του «Run this Town» (που τραγουδά η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West) κατακτώντας μάλιστα Grammy το 2010 στην κατηγορία του καλύτερου χιπ χοπ τραγουδιού!

To 2018,  42 χρόνια από την δημιουργία τους, τα τρία πλέον μέλη του γκρουπ «το σκάνε» για λίγο από τα σπίτια και τις υποχρεώσεις τους για να συναντηθούν ξανά, να θυμηθούν τα περασμένα, να ονειρευτούν τα επόμενα και να ροκάρουν ξανά μαζί, σε ένα ταξίδι επιστροφής στις μουσικές τους ρίζες.  

Η Έρευνα το Σενάριο και η Σκηνοθεσία έχουν την υπογραφή της Ηλιάνας Δανέζη.

Βασίλης Λούκας


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*