28/11/2023

Τα 50 τραγούδια του 2017 – Οι λίστες του Θοδωρή Σουβρίνου – Part 5

λίστες του Θοδωρή

Ο Θοδωρής Σουρβίνος κάθε ημέρα (και) του 2017 διάλεγε ένα τραγούδι, νέα κυκλοφορία. Τώρα, μια εβδομάδα πριν αποχαιρετήσουμε την παλιά χρονιά, και υποδεχτούμε το 2018 ετοίμασε τις λίστες με τα 50 καλύτερα τραγούδια. Πάμε λοιπόν: PART 5

15-11

15. THE NATIONAL – THE SYSTEM ONLY DREAMS IN TOTAL DARKNESS

Το χω πει και το ξαναλέω. Τους National τους θεωρώ πολύ βαρετούς. Κυρίως λόγω της φωνής. Αλλά όταν κάνουν κάτι που μ’αρέσει, μ’αρέσουν πολύ. Έτσι και με το φετινό τους album. Στ’αυτία μου είναι απόλυτα βαρετό. Αλλά το single αυτό από το πρώτο κολληματικό riff με κέρδισε. Και με κέρδισε πολύ και σταθερά.

14. SUPERORGANISM – NOBODY CARES

Αν έβαζε ένα στοίχημα για το ποιά νέα μπάντα θα κάνει πολλά πράγματα μέσα στο 2018, θα έβαζα τα λεφτά μου στους Superorganism. Κλασική indie nerd προσέγγιση στην pop τους, αλλά με τόσο μοντέρνο και ταυτόχρονα ψευτο-φουτουριστικό τρόπο. Πολλές επιρροές και σίγουρα εξαιρετική αισθητική. Κάθε single τους είχε ενδιαφέρον, αλλά αυτό παραήταν καλό για να μην μείνει. Και το μόνο που μένει είναι να κρατηθούν εκεί στο ντεμπούτο το 2018 και όλα θα πάνε καλά. Εξάλλου όλοι όσοι πρέπει, τους περιμένουν με ανοικτές πόρτες.

13. SUZI WU – TEENAGE WITCH

Τι να πεις για μια νεαρή πρωτοεμφανιζόμενη, που από το πουθενά κάνει κάτι που ακούγεται σαν το πιο φρέσκο πράγμα στη σκηνή? Αποκάλυψη. Πλέον είναι στο χέρι της τι θα κάνει μ’αυτό που μόνη της δημιούργησε. Πολύ ψηλά ο πήχης και η πλάκα είναι πως ακούγεται σα να συμβαίνει απόλυτα φυσικά και χωρίς κόπο, απλά γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Και σ’αυτό το τραγούδι εκφράζοντας τον εαυτό της, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο μια γενιά, που δεν ενδιαφέρεται για ήρωες και εκφραστές. Κυνικά ευαίσθητο και τόσο καλό και ευρηματικό σε κάθε επίπεδο.

12. NYLUFER YANYA – BABY LUV

Δεν ξέρω τι θα γίνει με την Nylufer Yanya στη συνέχεια. Δεν ξέρω αν θα μπερδευτεί στις πολλές επιρροές της. Δεν ξέρω αν θα διαλέξει να τα ξεμπερδέψει μ’εύκολη εμπορικότητα. Αυτό που ξέρω είναι πως έχει πολύ ταλέντο και κατάφερε να γράψει κάτι που ακούγεται σαν σημείο αναφοράς για το τι είναι καλή indie μουσική στο 2017. Και αυτό το τραγούδι είναι τόσο πολύ καλό. Με απίστευτη εξέλιξη και όλα τα στοιχεία να λειτουργού τέλεια, γύρω από μια απλή ιδέα, γεμάτη εξαιρετικές αναφορές και αισθητική. Τι άλλο λοιπόν μπορεί να είναι η κλασική indie μουσική στις μέρες μας?

11. BECK – UP ALL NIGHT

Κάποιοι λένε πως το φετινό του album δεν είναι τόσο καλό. Η απάντηση μου είναι πως όταν ο ίδιος σηκώνει τον πήχη στο προηγούμενο του album στην μεγαλύτερη κορυφή, το πολύ καλό μετά, ακούγεται λιγότερο καλό. Λογικό. Επίσης αν ξέρεις το έργο του, αυτή η αλλαγή πλεύσης και ήχου ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Και όσοι τον αγαπούν, αγαπούν όλες τις πλευρές του. Γιατί μόνο ο Beck μπορεί να κάνει τόσα διαφορετικά πράγματα, τόσο πολύ καλά, στις μέρες μας. Και το Up All Night είναι ένα εξαιρετικό dance pop τραγούδι, από τα καλύτερα που έχει γράψει ποτέ. Απόλυτα διαχρονικό και απόλυτα σύγχρονο. Σαφώς φτιαγμένο στα μέτρα του κοινού του, αλλά και ικανό να τον φέρει κοντά στις νεότερες γενιές. Όπως και έγινε. Γιατί είναι πολύ ταλαντούχος, έξυπνος και ικανός. Σε βαθμό που το απλά καλό του, είναι κορυφαίο γενικά.

Θοδωρής Σουρβίνος


mm
About Θοδωρής Σουρβίνος 1556 Articles
O Θοδωρής Σουρβίνος είναι μουσικός και ακροατής. Έχει περάσει από πολλές εναλλακτικές rock-pop μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια και έχει δει πολύ περισσότερες από πολύ κοντά. Είναι dj εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά bars και clubs της Αθήνας. Έχει γράψει για περιοδικά και sites και έχει κάνει και εκπομπές σε web radios. Μπορείτε ν’ ακούσετε τη μουσική του (νέα και παλαιότερη) και να μάθετε περισσότερα γι’αυτόν στο http://thodorissourvinos.eu/
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*