11/08/2022

Τα 50 τραγούδια του 2017 – Οι λίστες του Θοδωρή Σουβρίνου – Part 6

Part 6

Ο Θοδωρής Σουρβίνος κάθε ημέρα (και) του 2017 διάλεγε ένα τραγούδι, νέα κυκλοφορία. Τώρα, μια εβδομάδα πριν αποχαιρετήσουμε την παλιά χρονιά, και υποδεχτούμε το 2018 ετοίμασε τις λίστες με τα 50 καλύτερα τραγούδια. Πάμε λοιπόν: PART 6

10-6

10. DREAM WIFE – SOMEBODY

Φεμινισμός, ένταση μ’έναν κλασικό ήχο και μπροστάρισσες σε μια τάση που αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι Dream Wife είναι ίσως το καλύτερο απόλυτα γυναικείο post punk συγκρότημα αυτή τη στιγμή (και λογικά έχουν έρθει γι ανα μείνουν). Κάτι που δείχνει να συμβαίνει πολύ έντονα στην Αγγλία. Και η αναβίωση του post punk ήχου, αλλά κυρίως η αναβίωση του από γυναικεία groups.
Και μουσικά το κάνουν άψογα, πατώντας στα καλύτερα στοιχεία αυτού του τόσο κλασικού ήχου, αλλά έχουν και μια εξαιρετική στιχουργική ατζέντα. Σαφώς και ο φεμινισμός κρατάει περίοπτη θέση εκεί, όπως εξάλλου στην ατζέντα των περισσότερων r’n’r γυναικών. To Somebody τα λέει καλά από κάθε άποψη. Τόσο καλά που ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια στη χρονιά.

9. THE WAR ON DRUGS – NOTHING TO FIND

Όταν περάσουν τα χρόνια και θα ψάχνουμε ποιά κομμάτια και ποιοί μουσικοί έπαιξαν καλά τον κλασσικό Αμερικάνικο ήχο, στην εποχή που ζούμε, οι War On Drugs θα έρθουν από τους πρώτους στην αναφορά.
Και θα έρθουν γιατί το στοιχείο που τους κάνει τόσο καλούς και γνωστούς σαν όνομα, είναι ο κλασικός Αμερικάνικος ήχος που πατάει στο driving beat, στα μεγάλα και απλωμένα απλά ακόρντα, στις κλασικές Αμερικάνικες παθιασμένες ερμηνείες και μελωδίες και στον κλασικό ήχο του Springsteen, του Petty και τόσων άλλων κλασικών Αμερικανών rockers. Και αν ένα single από το νέο album γράφει φέρει απόλυτα εμφανώς πάνω του, όλα αυτά τα στοιχεία αυτό είναι το εξαιρετικό Nothing to Find

8. THE AFGHAN WHIGS – ORIOLE

Οι Afghan Whigs όλα αυτά τα χρόνια κάποιες φορές δείχνουν πόσο καλοί είναι. Κάποιες άλλες απλά κρατιόνται σ’ένα καλό επίπεδο. Αλλά όταν είναι πολύ καλοί, αυτές τις κάποιες λίγες φορές, είναι εντυπωσιακοί. Και στο φετινό album έδειξαν πως η επιστροφή τους έχει αληθινό νόημα. Και ένας από τους βασικότερους λόγους είναι πως είχαν πολύ καλά τραγούδια στη φαρέτρα τους. Το καλύτερο αυτών στ’αυτία μου είναι το Oriole.
Θα τολμήσω να πω ίσως το καλύτερο τραγούδι της καριέρας τους (σίγουρα από τα κορυφαία τους). Ένα αληθινό έπος, ένα πραγματικό r’n’r αριστούργημα που στη μικρή διάρκεια του αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο όλες τις εξαιρετικές αρετές της μπάντας.Άψογη ερμηνεία, ενορχήστρωση, r’n’r sex appeal σε κάθε σημείο του και κλιμακούμενη ένταση καθ’όλη τη διάρκεια. Αυτό είναι που ζητάς απ’αυτή τη μπάντα και σ’αυτό το τραγούδι μας το έδωσαν άψογα.

7. MARK EITZEL – THE LAST TEN YEARS

Η φετινή επιστροφή του Mark Eitzel έγινε μ’ένα εξαιρετικό album. Κομψή διαχρονική pop και η παρουσία του κορυφαίου μουσικού Bernard Butler σημάδεψαν τον νέο ήχο του. Το σύνολο είναι εμφανώς έργο δύο σπουδαίων μουσικών εγκεφάλων.
Και με σιγουριά, μπορούμε να πούμε πως το πρώτο δείγμα από εκεί, το The Last Ten Years, που έσκασε πολύ αρχές τις χρονιάς, ήταν τόσο δυνατό που έμεινε καθ’όλη τη διάρκεια της.
Τι να πεις γι’αυτό το απόλυτα κλασικό pop κομμάτι…Όλα λειτουργούν τέλεια. Και η σπουδαία τραγουδοποιία του Mark Eitzel- που όπως προείπαμε φέτος έπιασε μεγάλες κορυφές- λάμπει σε όλο το γλυκόπικρο μεγαλείο της.

6. THE HORRORS – SOMETHING TO REMEMBER ME BY

Οι Horrors με το V μπήκαν πλέον για τα καλά στο μάτι του mainstream κυκλώνα. Αλλά το έκαναν με τους δικούς τους όρους. Σίγουρα η εμπειρία του Paul Epworth στην παραγωγή τους βοήθησε να ενώσουν τους δύο διαφορετικούς κόσμου με χάρη. Τον δικό τους, του πειραματισμού και τον εξαιρετικών και εκλεκτικών επιρροών και αναφορών.
Και τον mainstream που απαιτεί ξεκάθαρα, πάνω στη γεύση της εποχής και σχετικά εύκολα μουσικά μυνήματα, με κάποιο μικρό περιθώριο ελιγμού.
Σ’αυτό το τελευταίο στοιχείο πάτησαν, το εκμεταλεύτηκαν απόλυτα και δημιούργησαν κάποια σύγχρονα, απόλυτα pop έπη. Καλύτερο αυτών, αυτό το τραγούδι. Ένα κομμάτι που σίγουρα θα μείνει για πάντα μαζί τους. Γεμάτο ιδέες, σ’ένα απόλυτα απλό και λίγο cliché dance πλαίσιο, που όμως ακούγεται τόσο διαχρονικό, φορτισμένο με μια συγκίνηση και φορτωμένο με εξαιρετικές pop αναφορές.
Σίγουρα μου έδωσε πολλές φορές κάποια από τα καλύτερα 5.30 λεπτά, φέτος και πιθανόν τα τελευταία χρόνια.

Θοδωρής Σουρβίνος

(Συνολικές Επισκέψεις 170, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Θοδωρής Σουρβίνος 1556 Articles
O Θοδωρής Σουρβίνος είναι μουσικός και ακροατής. Έχει περάσει από πολλές εναλλακτικές rock-pop μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια και έχει δει πολύ περισσότερες από πολύ κοντά. Είναι dj εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά bars και clubs της Αθήνας. Έχει γράψει για περιοδικά και sites και έχει κάνει και εκπομπές σε web radios. Μπορείτε ν’ ακούσετε τη μουσική του (νέα και παλαιότερη) και να μάθετε περισσότερα γι’αυτόν στο http://thodorissourvinos.eu/
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*