04/07/2022

Τα 80’s κόντρα στους φελλούς του σήμερα


Συχνά πυκνά ανατρέχω στη δεκαετία του ' 80. Η επιθυμία μου να περιγράψω την πιο αγαπημένη για πολλούς δεκαετία σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έμπνευσης που βασανίζει σήμερα τη μουσική και τη διασκέδαση με έκανε πριν από μερικά χρόνια να γράψω το βιβλίο Eightίλα.

Βλέποντας σήμερα αναμασήματα, αντιγραφές, θλιβερό κλοπιράϊτ, που από κάποιους στην Ελλάδα θεωρείται must, αναρωτιέμαι μήπως ζω σε λάθος εποχή.

Ακούω πολλούς να μιλούν αρνητικά για τα 80’ς. Βλέπω πολλούς που ανατρέχουν διαρκώς στο σκηνικό που στήθηκε τότε σε όλα τα επίπεδα της ζωής σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα πλεονεκτήματα της δεκαετίας εκείνης πολλά.

Οι αμαρτίες της επίσης ποικίλες.

Δεν μπορείς να παραβλέψεις όμως κάτι βασικό.

Την ανατροπή που έφερε σε όλους τους χώρους. Μουσική, κοινωνικά ρεύματα, πολιτική, ντύσιμο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, στυλ, όλα άλλαξαν θεαματικά.

Σοβαρότερο μειονέκτημα των 80’s θεωρώ την έλλειψη πλουραλισμού στην ενημέρωση αλλά και στην επικοινωνία σε σύγκριση με το σήμερα που με ένα κλικ ταξιδεύεις παντού.

Στη διασκέδαση όμως όλα ήταν αλλιώτικα σε σχέση με τα σημερινά κόλπα. Ατέλειωτο πάρτι. Make up, Αυτοκίνηση, Prison, Εσπερίδες, Station…

Σήμερα όλα είναι γεμάτα από σικέ χαμόγελα ψόφιων δημοσχεσίτικων βραδιών με δήθεν και κουραστικούς μαϊντανούς και στημένο ύφος διασκέδασης κακοβαλμένους κλαρινογαμπρούς και μισολιπόθυμες γκόμενες που θυμίζουν δευτερότριτο σκυλάδικο επαρχίας.

Βαρεθήκαμε μάγκες. Φτάνει.

Η ανάγκη για επικοινωνία οδηγεί στα αυτονόητα. Να ζήσεις και να διασκεδάσεις ανθρώπινα. Φιλικές συγκεντρώσεις, cool ατμόσφαιρα, καλύτερη διάθεση, ειλικρίνεια, επικοινωνία…

Θυμάμαι στα 80’s επιχειρηματίες που φορούσαν παντελόνια. Θυμάμαι αρσενικές συμπεριφορές. Ονόματα που ξεχώριζαν γιατί είχαν άποψη και στυλ. Sharp Ties, Χαριτοδιπλωμένος, Ρακιντζής, Ζωρζ Πιλαλί, Μπουλάς, Σιδηρόπουλος, …

sakis-boulas-viewtag

Σήμερα δεν μπορώ να βλέπω δίπλα μου λιμοκοντόρους «πουθενάδες» δήθεν τύπους να παριστάνουν τα αφεντικά της νύχτας της διασκέδασης του στυλ της μόδας του image της τηλεόρασης του πάνελ της άποψης…

Για να φτάσεις στην υπέρβαση και για να πανηγυρίσεις ότι έκανες κάτι πρέπει να είσαι αποφασισμένος για όλα. Βάζεις στο περιθώριο διάφορα must και αναζητάς το νόημα του στυλ που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της ζωής σου.

Τότε, στα 80’s, αν δεν είχες «άντερα» δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσεις. Σε ξέρναγε το σύστημα. Σήμερα το πράγμα πάει αλλιώς. Έχει μπατάρει. Αν δεν είσαι νούμερο σε «διώχνει» το σημερινό σύστημα όπου κυριαρχούν οι ημιμαθείς κλώνοι.

Αστερίσκοι που νομίζουν ότι με ένα ριάλιτι γίνονται τραγουδιάρηδες. Νούμερα που παριστάνουν τους τηλεστάρ. Ανόητοι που κυνηγούν το δεκάλεπτο της δημοσιότητας με κάθε τρόπο. Φελλοί που νομίζουν ότι έγιναν βράχοι… 

Ανήκω σε εκείνους που εξακολουθούν να θέλουν να ψάχνουν πολύ ότι τους σερβίρουν. Πιστεύω ότι για να υπάρξει αλλαγή απαιτείται έμπνευση ταλέντο γνώση τόλμη και διάθεση.

Σήμερα είναι απίθανο να τα όλα βρεις μαζί γι αυτό και το απλό και το αληθινό μοιάζει εξαίρεση.

Το θέμα είναι να τη βρεις κάπου γιατί από τους πολλούς διάσημους εκφραστές του τίποτα στη νύχτα στα media στη διασκέδαση μπορεί να μπερδευτείς και να πιστέψεις ότι τη συνάντησες στο πρόσωπο του λιμοκοντόρου που σε περιμένει να σου τα πάρει στον αμόρφωτο αλήτη που να νομίζει ότι μπορεί να σε δουλέψει στο λαμόγιο που στήνει ένα τσαντίρι το ονομάζει μαγαζί παντός είδους… και το μόνο που θέλει είναι να σε φάει για να επιβιώσει. 

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 489, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*