απότοκα

Τα απότοκα της Συνόδου Κορυφής

Είμαι σίγουρος πως ο Ερντογάν στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής έμεινε ανέκφραστος. Απλώς συνέχισε να κάνει ότι έκανε και πριν από αυτή γιατί ήξερε τι θα έφερνε για τη χώρα του, η προσπάθεια συνεννόησης κρατών με συγκρουόμενα συμφέροντα για το θέμα.

Το αποτέλεσμα αυτής: «έντονη αποδοκιμασία της Τουρκίας» δηλαδή μηδενική πρόοδος. Η Ελληνική κυβέρνηση από την άλλη είχε την αντίδραση που έχει κάθε Ελληνική κυβέρνηση όταν καταρρέει η τακτική «Μας λύνουν οι άλλοι τα προβλήματα». Πέφτει από τα σύννεφα, απογοητεύεται και την επόμενη μέρα βρίσκει την «ψυχραιμία» της συνεχίζοντας να παριστάνει την «drama queen» της ένωσης. Με ανησυχεί πολύ το γεγονός πως πέρασε τόσο στα ψηλά αυτή η σύνοδος κορυφής, με την επόμενη να είναι το Μάρτη. Είναι σαν να δόθηκε περιθώριο στον Ερντογάν, αν θέλει να πράξει κάτι, να το κάνει μέχρι τότε, σε συνδυασμό με την μεταβατική περίοδο στην Αμερικανική προεδρία.

Ο κόσμος που έρχεται θα είναι αμείλικτος με τους αδύναμους και κυνικός με τους εύπιστους. Δεν θέλω να κατηγοριοποιήσω την Ελλάδα μέσα στο διεθνές θέατρο που στήνεται για να μην προδικάσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η τακτική της επίλυσης των προβλημάτων με την Τουρκία μέσω ΕΕ, αποδείχθηκε ανεπιτυχής στην πράξη οπότε πάμε παρακάτω. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει μόνη της στον δρόμο που είχε αρχίσει να βαδίζει το καλοκαίρι. Δηλαδή στην προσέγγιση παιχτών που έχουν ζωτικό συμφέρον να σταματήσουν τον Τουρκικό επεκτατισμό και αυτές βρίσκονται εδώ γύρω. Στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι γελοίο πια να περιμένουμε από την Ισπανία και την Γερμανία και από οποιονδήποτε να συμβαδίσουν με ‘μας. Ειδικά από τη στιγμή που έχουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Μια κατάρρευση της Τουρκίας δεν τους συμφέρει. Δεν θα τους πείσουν ούτε στο ελάχιστο οι μελοδραματισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου και η επίκληση στην αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, όπως δεν τους έπεισε, την Γερμανία πρωτίστως, όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα της εθνικής διάλυσης το 2015. Δεν λειτουργούν με το συναίσθημα. Πόσες απορρίψεις θέλουμε για το καταλάβουμε.

Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε σταυροδρόμι πολύ κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του. Ή θα βρει την διαύγεια να οργανώσει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας με ορίζοντα και βάθος χρόνου, όχι βδομάδας, ή θα συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει και να πιστεύει πως η Γερμανία θα βάλει την Ελλάδα πάνω από τις εξαγωγές της και την παραγωγή της. Εννοείται πως ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής μηχανής πρέπει να περιλαμβάνεται εντός του σχεδίου αυτού. Μην μας ξεγελά το ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει κάνει κάποια ανοιχτή επιθετική κίνηση, πχ προσπάθεια κατάληψης βραχονησίδας. Απλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Όπως ακριβώς έκανε και με την Κύπρο. Περιμένει την στιγμή που η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη και αδύναμη στο να αντιδράσει. Μια στιγμή πολιτικής ή στρατιωτικής ακυβερνησίας. Μια στιγμή χάους. Αυτό προσπάθησε να προκαλέσει τον προηγούμενο Μάρτη με την είσοδο χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από τα χερσαία σύνορα. Πολιτικό και κοινωνικό χάος ώστε να δράσει. Ευτυχώς έγινε γρήγορα αντιληπτή η πρόθεση.

Επίσης είναι στιγμή να αφήσουμε στην άκρη την συμπεριφορά «ανωτερότητας» την οποία διαφημίζουμε και στο εξωτερικό μάλιστα και κατά την οποία θέλουμε να δείχνουμε πως εμείς αποφεύγουμε τις ακρότητες και τα μεγάλα λόγια γιατί είμαστε ο σοβαρός παράγοντας της υπόθεσης ενώ η Τουρκία ο ανώριμος. Κανείς δεν θέλει για σύμμαχο κάποιον που δεν μπορεί να προασπίσει ούτε στα λόγια την εθνική του κυριαρχία. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στο πλευρό του χαμένου. Αν ένας παίχτης της ευρύτερης γειτονιάς θεωρεί πως σε μια πιθανή σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας θα επικρατήσει η Τουρκία τότε η Ελλάδα υποβαθμίζεται αυτόματα ως πιθανή σύμμαχος. Δεν αρκεί οι φρεγάτες σου να οργώνουν τις θάλασσες, πρέπει να διαφημίζεις και την αποτελεσματικότητα τους. Η Τουρκία είναι καλή και στα λόγια και στα έργα μέχρι στιγμής. Είναι συμβατή με το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα. Η Ελλάδα πραγματικά είναι σαν να επιβιώνει ελέω θεού κάποιες φορές.

Και στο εσωτερικό καθόμαστε και ασχολούμαστε με την αντικειμενική αξία μιας κατοικίας που έμενε ή μένει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τέτοια πεπαλαιωμένα κόλπα πιστεύει η κυβέρνηση θα ρίξει τα φώτα αλλού. Όταν μια δεξιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί «ασφάλεια» και «εθνική αξιοπρέπεια», τότε χάνει την ουσιαστικότερη νομιμοποιητική της βάση. Να δω ποιος θα πάρει την ευθύνη τώρα που οι «εθνομηδενιστές κομμουνιστές» είναι παρελθόν; Μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να το μάθουμε.   

Χάρης Φιλιππάκης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top