Αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα συμπεράσματα από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές – Του Χάρη Φιλιππάκη

Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έβγαλε χρήσιμα, κυρίως για την αντιπολίτευση και δευτερεύοντος για την κυβέρνηση συμπεράσματα τα οποία μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές σε βάθος χρόνου. Κατά την γνώμη μου συνοψίζονται στα ακόλουθα τέσσερα βασικά.

  1. Η αλαζονεία και η αβελτηρία που προέρχεται από το στρατόπεδο της κυβέρνησης και που θεωρεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ το 41% του Μαΐου/Ιουνίου, δεν έμεινε και δεν θα μείνει ατιμώρητη από τους πολίτες. Η απουσία «αξιόπιστης» αντιπολίτευσης είναι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση απολαμβάνει αυτή την παρατεταμένη «ασυλία». Τα όσα τραγικά συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοκλασάτους υπουργούς να «τρομοκρατούν» τους πολίτες  για να ψηφίσουν γαλάζιους υποψηφίους νομίζω αποτελούν το έσχατο όριο ανοχής αλλά και πολιτικής κατάντιας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η άποψη που ακούστηκε πως το ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μπακογιάννη και Δούκα ήταν μια «άστοχη επιλογή» εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή η δυνατότητα να ακουστούν τουλάχιστον και οι δύο πλευρές που διεκδικούσαν τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας επί ίσοις όροις κρίθηκε λανθασμένη ως απόφαση. Λάθος του κ. Μπακογιάννη που επέτρεψε να συμβεί. Καλύτερα ας νικούσε κι ας το έκανε κρυπτόμενος είναι το συμπέρασμα. Ενδιαφέρον αν μη τι άλλο. Κάτι μου λέει πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν λύπησε ιδιαίτερα τον ΠΘ τελικά.      
  • Αν μπορεί να εξαχθεί ένα κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα από την διαδικασία είναι πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ από μόνοι τους ο καθένας δεν μπορούν να ανατρέψουν τους συσχετισμούς για την ώρα τουλάχιστον. Συνασπισμένοι σε μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη με κοινό ψηφοδέλτιο, έχουν ελπίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος της Αθήνας για το πολιτικό μέλλον και των δύο. Μην γελιόμαστε, δεν έπεσε ούτε πέφτει η κυβέρνηση. Απλώς έδειξε πιο τρωτή σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή πολιτικών συμβάντων.
  • Η αποχή που σημειώνεται συστηματικά με αποκορύφωμα τις τελευταίες κάλπες είναι η μεγαλύτερη πληγή για τον πολιτικό μας βίο. Δείχνει μια κατ’ εξακολούθηση απαξίωση για την εκλογική διαδικασία από μεγάλη μερίδα των πολιτών, γεγονός που ευνοεί την κυβέρνηση πολυεπίπεδα. Ο κόσμος δεν πείθεται να μετάσχει, γιατί δεν πιστεύει πως η συμμετοχή του θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα που βιώνει. Δεν θα δει τους όρους ζωής του να βελτιώνονται. Η αλλαγή όπως και να χει, δεν θα συμβεί ποτέ από τον καναπέ. Αν δεν βγεις στον δρόμο, αν δεν πας ως την κάλπη έστω, μην περιμένεις να πέσει από τον ουρανό. Το καθολικό και ίσο δικαίωμα ψήφου που τόσο απαξιώνουμε σήμερα, αποτελεί συλλογικό κεκτημένο που κερδήθηκε με αγώνα και όχι με πολιτικές συζητήσεις γύρω από το πασχαλινό τραπέζι. Καλό και αυτό αλλά αποτελεί μόνο την προπαρασκευή.
  • Φαντάζομαι οι πολίτες έγιναν λίγο πιο «σοφοί» μετά τον δεύτερο γύρο ε; Όσοι συστηματικά τους στοχοποιούν από τον Μάιο και έπειτα για να καλύψουν προσωπικές ανεπάρκειες, είδαν μια πνευματική «ανόρθωση» από χθες μάλλον. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές υπακούν στους δικούς τους τοπικούς «κανόνες» πάντως. Μπορούν να βγουν συμπεράσματα αλλά επισφαλή. Ειδικά όσον αφορά την περιφέρεια. Για τους μεγάλους δήμους και ειδικά για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ίσως πιο ασφαλή. Η ήττα Μπακογιάννη δεν γίνεται να μην θεωρηθεί σημαντικό γεγονός και ειδικά με τον τρόπο που ήρθε. Δηλαδή με ανατροπή αριθμών.         

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top