16/05/2022

Τα T-shirts είναι μόδα  – Αναμνήσεις από τα 80’s

Τα T-shirts είναι μόδα  - Αναμνήσεις από τα 80's

Τα T–shirts είναι μόδα 

 

Τα πρώτα t shirts έκαναν την εμφάνιση τους τον 19ο αιώνα. Αρχικά πωλούνταν σαν εσώρουχα και στη συνέχεια εξελίχτηκαν σε βασικό κομμάτι της καθημερινής ένδυσης. 

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 50 ο Marlon Brando αλλά και ο James Dean απογείωσαν την αξία τους. Στα 60’s άρχισαν να παίρνουν περισσότερους πόντους εκτίμησης στη συνείδηση σχετικών και άσχετων με τη μόδα δίνοντας έμφαση σε ονόματα που έκαναν θραύση όπως ο Che οι Doors οι Grateful Dead και άλλοι αλλά και σε απαγορευμένες συνήθειες όπως η μαριχουάνα για να καθιερωθούν στη συνέχεια από τα 70΄s και μετά σε απαραίτητο αξεσουάρ κάθε ντουλάπας.
Στα 80’s τα t shirts άλλαξαν επίπεδο και έγιναν μέρος της καθημερινής κουλτούρας του πλανήτη. Με το που άρχισαν εμπορικά ονόματα σαν τους ανεπανάληπτους Frankie goes to Hollywood να προωθούν προϊόντα με έντονες στάμπες πάνω τους (βλέπε bold γραμματοσειρά) έγινε ο απόλυτος πανικός.
Όλοι υποψιασμένοι και μη άρχισαν να υιοθετούν το νέο στυλ και αίφνης κάθε έκφραση μόδας είχε ως απαραίτητο συμπλήρωμα της τα t shirts.
Μπλουζάκια παντού. Μακρυμάνικα κοντομάνικα. Χρωματιστά με έντονες στάμπες με ζωγραφιές. Σε ποικίλες ποιότητες και σε διαφορετικές ραφές. Μικρά έργα τέχνης γεμάτα με ήρωες ονόματα χαρακτήρες συνθήματα.
Εκπρόσωποι του καθαρού rock n roll, country ονόματα, RnB, Beatles, Rolling Stones, John Lennon, Doors, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Carlos Santana, Bob Dylan, Robert Plant, Bruce Springsteen, James Brown, David Bowie, Who, Queen, Pink Floyd, Born in the USA, Yes, Sex Pistols, Clash, Joy Division, punk, Sting, Nirvana, U2, αστέρες και αστερίσκοι της χορευτικής μουσικής, είδωλα των 70’ ς, stars των 80’s, house, rap, hip hop, Eminem, πρόσωπα και κινήματα, ήρθαν έμειναν και πέρασαν στο πλατύ κοινό δίνοντας τα φώτα τους. 
Οι ήχοι εξελίσσονται. Το rock που χαρακτηρίστηκε κάποτε από επαναστάσεις και διαφορετικά στυλ έγινε τρόπος ζωής. 
Το παιχνίδι συνεχίζεται. Νέα αλλά και παλαιότερα ονόματα δίνουν ανάσες και λόγο ύπαρξης στη μουσική.  Πιτσιρικάδες και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, με θάρρος αλλά και θράσος, καθημερινά δείχνουν ότι μπορούν να ζουν παρακολουθώντας τις μουσικές και μη εξελίξεις φορώντας αυτά που τους αρέσει να ακούνε.
Η άφιξη ολοένα και περισσότερων αυθεντικών μουσικών tshirts στην Ελλάδα και η διάθεση τους είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω ειδικών bazaar όπως το Tshirts bazaar που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης Vinyl is Back στο «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου» (Hellenic Motor Museum) το τριήμερο: Παρασκευή 17, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, με θέα την Αθήνα από τον 4ο όροφο δίνει μια μοναδική ευκαιρία να ρίξουμε ματιές σε δείγματα από την παγκόσμια μόδα που αγγίζει εκατομμύρια ανθρώπων.
Tα t shirts με ήρωες από τη μουσική τα jackets και όλα εκείνα τα αναμνηστικά που έχουν σχέση με τα μουσικά ρεύματα αποτελούν σήμερα must και η μόδα αυτή αποφέρει όπως είναι φυσικό μεγάλα έσοδα σε εμπνευστές δημιουργούς δικαιούχους και κληρονόμους. 

Όλα τα αστέρια της μουσικής βιομηχανίας του σινεμά και της σόου μπίζ, είτε είναι εν ζωή είτε μας παρατηρούν από τον παράδεισο, βλέπουν τα ονόματα τους και τα λογότυπα τους να εξελίσσονται σε best seller όχι μόνο μέσω των cd τους και από τις μεταδόσεις τους αλλά παράλληλα μέσα από μια άλλη αγορά που από τα 80’s και μετά έχει μετατραπεί σε απόλυτη μόδα και συνεχίζει με αμείωτη ένταση να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς καθημερινά παντού.

Βασίλης Λούκας
(Συνολικές Επισκέψεις 524, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Τα T-shirts είναι μόδα  - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*