THE DECLINE OF MALL CIVILIZATION

«THE DECLINE OF MALL CIVILIZATION» του MICHAEL GALINSKY Εικόνες από τα αμερικανικά malls στη δεκαετία του ’80

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ «THE DECLINE OF MALL CIVILIZATION» του MICHAEL GALINSKY Εικόνες από τα αμερικανικά malls στη δεκαετία του ’80

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11 // ώρα: 12:00 ΜOMus – ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

(Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης // τηλ.: 2310 566 716)
Ομιλητές: Michael Galinsky, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής ΜOMus – ΜΦΘ  

Όταν ο Michael Galinsky έμαθε ότι ο επίτιμος καλεσμένος σκηνοθέτης του φετινού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο εκλεκτός John Waters, επέλεξε το ντοκιμαντέρ “Who Took Johnny” που συν-σκηνοθέτησε με τους Suki Hawley και David Beilinson (ΗΠΑ, 2014), μέσα στη δεκάδα των αγαπημένων ταινιών της Carte Blanche του, θέλησε να παρουσιάσει στο ίδιο μέρος και τη νέα του δημιουργία, το φωτογραφικό λεύκωμα The Decline of Mall Civilization, που μόλις βγήκε από το τυπογραφείο.

Το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ανέλαβε με χαρά τη φιλοξενία της εκδήλωσης, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Συχνός επισκέπτης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχουν προβληθεί  αρκετές φορές ταινίες του, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, φωτογράφος, μουσικός, συγγραφέας, παραγωγός, έρχεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τρέφοντας ιδιαίτερη αδυναμία τόσο στη διοργάνωση όσο και στην πόλη, νιώθοντας μεγάλη τιμή για την επιλογή της ταινίας του από τον John Waters αλλά και έχοντας τυπώσει τις φωτογραφίες του από τα αμερικανικά malls στα τέλη της δεκαετίας του ´80, στη γείτονα Ιταλία, ένιωσε ότι όλα “οδηγούσαν” στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη. Όπως και έγινε.

THE DECLINE OF MALL CIVILIZATION

Το MOMus Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ανέλαβε με χαρά τη φιλοξενία της εκδήλωσης, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Ενώ ο επιμελητής του μουσείου Ηρακλής Παπαϊωάννου, φοιτητής του New York University την εποχή εκείνη, θα μιλήσει για τις εικόνες που και ο ίδιος έζησε -εικόνες που ξυπνούν αναμνήσεις και καταγράφουν μια εποχή που σε πολλούς έχει μείνει για πάντα στην καρδιά τους.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα (εκδ. Rumur) που απλώνεται σε 112 σελίδες, αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου σχετικού βιβλίου του Michael Galinsky, Malls Across America (εκδ. Steidl, 2013) το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο, φτάνοντας πλέον να πωλείται μεταχειρισμένο στην τιμή των 1045 δολαρίων στο Amazon! (https://www.amazon.com/Michael-Galinsky-Malls-Across-America/dp/3869305479)

Το νέο βιβλίο, το οποίο διανέμεται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Γκοβόστη, κυκλοφορεί ως επετειακή έκδοση 30 ετών: από τότε που ο Michael Galinsky διέσχιζε την Αμερική για να “αιχμαλωτίσει” στην κάμερά του τη ζωή και την καθημερινότητα στα malls

Το νέο βιβλίο, το οποίο διανέμεται στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Γκοβόστη, κυκλοφορεί ως επετειακή έκδοση 30 ετών: από τότε που ο Michael Galinsky διέσχιζε την Αμερική για να “αιχμαλωτίσει” στην κάμερά του τη ζωή και την καθημερινότητα στα malls, όπου πέρναγαν ατελείωτες ώρες, χιλιάδες κόσμου. Πέρα από τις φωτογραφίες, το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα Αμερικανών καλλιτεχνών, φωτογράφων και συγγραφέων, που μιλάνε για τη δουλειά αυτή -ανάμεσά τους και ο Chris Stein των Blondie.

Ο τίτλος The Decline of Mall Civilization (σε ελεύθερη μετάφραση «Η Αποσύνθεση του Πολιτισμού των Εμπορικών Κέντρων»), αποτελεί παράφραση της τριλογίας της Penelope Spheeris “The Decline of Western Civilization” -και από μόνος του δηλώνει τη ματιά του δημιουργού πάνω στο θέμα του. Ο Michael Galinsky καταγράφει στιγμές και εικόνες ζωής στα αμερικανικά malls εκείνο το καλοκαίρι του ‘89, χωρίς να παίρνει θέση, ως παρατηρητής τους, καθώς ο ίδιος απείχε από μία τέτοιου είδους καθημερινότητα. Εικοσάχρονος τότε φοιτητής και punk rock μουσικός σε συγκρότημα που περιόδευε στη χώρα, απλώνει πάνω στις φωτογραφίες του μια on the road ματιά που αργότερα έμελλε να “θρέψει” και την κινηματογραφική του άποψη. Άλλωστε, αν γυρίσεις τις σελίδες του λευκώματος γρήγορα, θα νομίζεις ότι βλέπεις ταινία. Γιατί όλα είναι σινεμά, δεν είναι;

THE DECLINE OF MALL CIVILIZATION του MICHAEL GALINSKY

Εκδόσεις: RUMUR

Διανομή για την Ελλάδα: εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Τυπογραφείο: Faenza Printing Industries Spa, Ιταλία

Σχεδιασμός: Tae Won Yu

Διαστάσεις 30×23 cm // Σκληρό εξώφυλλο // 112 σελίδες // 100 και πλέον ανέκδοτες φωτογραφίες // 170 gsm χαρτί garda matte

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, θα προβληθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στις 3 το μεσημέρι, το ντοκιμαντέρ “Who Took Johnny”

ΠΡΟΒΟΛΗ / CARTE BLANCHEJOHN WATERS

WHO TOOK JOHNNY” / “ΠΟΙΟΣ ΑΡΠΑΞΕ ΤΟΝ ΤΖΟΝΙ;”

των MICHAEL GALINSKY, SUKI HAWLEY & DAVID BEILINSON                                                           

(80΄/ ΗΠΑ / 2014)

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ώρα: 15:00 @ αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

Την επόμενη μέρα της βιβλιοπαρουσίασης, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, θα προβληθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στις 3 το μεσημέρι, το ντοκιμαντέρ “Who Took Johnny” των Michael Galinsky, Suki Hawley και David Beilinson. Η ταινία είχε κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ αυτή τη φορά επιλέχθηκε να προβληθεί από τον John Waters, ως μία από τις 10 αγαπημένες που όρισε η Carte Blanche του.

Πρόκειται για τη συγκλονιστική καταγραφή της ιστορίας απαγωγής του 12χρονου Johnny Gosch που εξαφανίστηκε το 1982, καθώς μοίραζε εφημερίδες, στην αμερικανική κωμόπολη West Des Moines (Γουέστ Ντε Μόιν), της  Iowa. Για τα επόμενα τριάντα χρόνια η μητέρα του αφιέρωσε τη ζωή της στην αναζήτησή του, κάνοντας έναν τεράστιο αγώνα για να ανακαλύψει τι πραγματικά είχε συμβεί. Στη διάρκεια του αγώνα της, ήρθαν στο φως περίεργες ενδείξεις, αντιφατικές αποκαλύψεις, μηχανορραφίες και θεωρίες συνομωσίας με διαπλεκόμενους ισχυρά πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας.

Είχε πει ο John Waters: «Ένα καταπληκτικό, φρενήρες ντοκιμαντέρ που γδέρνει το μυαλό

Ο Johnny Gosch ήταν το πρώτο παιδί η φωτογραφία του οποίου εμφανίστηκε στις χάρτινες συσκευασίες γάλακτος ως «missing boy» («αγνοούμενο παιδί»). Αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία που σοκάρουν φέρνουν, μέσω της ταινίας, ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας την πιο συνταρακτική υπόθεση εξαφάνισης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως γράφει ο ίδιος ο John Waters για την ταινία, την οποία είχε επιλέξει επίσης όταν είχε προβληθεί για πρώτη φορά στην Αμερική, το 2014, ως αγαπημένη του, σε σχετική λίστα στο περιοδικό ARTFORUM: «Ένα καταπληκτικό, φρενήρες ντοκιμαντέρ που γδέρνει το μυαλό, για τα αγνοούμενα παιδιά με διαπλεκόμενες υποθέσεις συνομωσίας που θα σας κάνουν να ανατριχιάσετε, να εκπλαγείτε και να εξεγερθείτε» (https://www.artforum.com/print/201410/john-waters-49103 ).

WHO TOOK JOHNNY” / “ΠΟΙΟΣ ΑΡΠΑΞΕ ΤΟΝ ΤΖΟΝΙ;”

Σκηνοθεσία/σενάριο: Michael Galinsky, Suki Hawley, David Beilinson

Διεύθυνση φωτογραφίας: Michael Galinsky

Μοντάζ: Suki Hawley

Μουσική: David Reid

Παραγωγή: Rumur

(80΄/ ΗΠΑ / 2014)

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top