24/09/2021

Θεατρικές παραστάσεις που προλαβαίνετε στο…  παρά πέντε!


Η χειμερινή, θεατρική σεζόν είθισται να λήγει την Κυριακή των Βαΐων. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερες σκηνές, -ιδίως αυτές που έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων και παρουσίασαν δουλειές, οι οποίες έκαναν αίσθηση στο κοινό- «πιάνουν» καλοκαιράκι.

Όσοι είχαν έναν «βαρύ» χειμώνα και δεν πρόλαβαν να παρακολουθήσουν, κάποιες από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις ή έβρισκαν συνεχώς «sold out» το θέατρο,  ευτυχώς… ακόμα προλαβαίνουν.

«Αυλαία» για την «Μεγάλη Χίμαιρα» στις 3 Ιουνίου

Μια από τις καλύτερες παραστάσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια στην θεατρική Αθήνα, «Η Μεγάλη Χίμαιρα» βασισμένη στο βιβλίο του Μ. Καραγάτση, διασκευασμένο θεατρικά από τον Στρατή Πασχάλη και σε σκηνοθεσία του εγγονού του συγγραφέα, Δημήτρη Τάρλοου, ολοκληρώνει την… πορεία της στο «Θέατρο Πορεία», – με τα εισιτήρια περιζήτητα, ακόμα και μετά από τρεις παρατάσεις, στη δεύτερη σεζόν της- στις 3 Ιουνίου.

Η ερμηνεία της Αλεξάνδρας Αϊδίνη, στον ρόλο της Γαλλίδας, Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Μαγεύεται από την φινέτσα της γυναίκας, που ακροβατεί πάνω στην παιδική αθωότητα και στον «άπιαστο» ερωτισμό… Παρασύρεται από την δίνη του πάθους της, που την παγιδεύει σε μια μάχη με τις δικές της χίμαιρες, οδηγώντας την στην αυτοκαταστροφή.

Παίζουν ακόμα: Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Μοθωναίος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Ειρήνη Φαναριώτη, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημήτρης Τάρλοου, Βασιλική Παναγιωτόγλου και Μανιώ Τάρλοου. 

3ADELFES_1

Μέχρι τις 5 Ιουνίου «Οι τρεις αδελφές» του Α. Τσέχωφ

Θεάτρου «Πορεία» συνέχεια, που έχει θέσει ψηλά τον πήχη με τις παραστάσεις του, να αποτελούν «εγγύηση» για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, με τον Δημήτρη Τάρλοου, να κρατά με συνέπεια και ήθος τον διττό ρόλο του παραγωγού και του σκηνοθέτη.

Τσέχωφ, όπως πρέπει σήμερα να παρουσιάζεται ο Άντον Τσέχωφ. Iωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα και Αλεξάνδρα Αϊδίνη, εξαιρετικές ως Μαρία (Μάσσα), Ειρήνη και Όλγα, σε αυτό το έργο για την προσδοκία, που γράφτηκε το 1901, στο γύρισμα του 20ου αιώνα, με τον συγγραφέα να το χαρακτηρίζει «κωμωδία» και τους χαρακτήρες του «μπουφόνους», που οι ελπίδες και οι αγωνίες τους, έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, όπως αυτή σμιλεύεται αμείλικτα από τον χρόνο.

Παίζουν ακόμα: Λαέρτης Μαλκότσης, Μαριάννα Δημητρίου, Κώστας Κορωναίος, Γιάννης Νταλιάνης, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Μπίτος, Γιώργος Μπινιάρης, Πάρις Θωμόπουλος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Χάρης Τσιτσάκης, Μαριέττα Σγουρδαίου.

EPAGELMA-PORNH

«Επάγγελμα Πόρνη» για δυο ακόμα παραστάσεις στο Vault

Δύο τελευταίες παραστάσεις στο «Vault», στις 30 και 31 Μαΐου, και για το "Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι, με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Το έργο «επανήλθε» μετά την πετυχημένη διαδρομή του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την περιοδεία  στην Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στον ίδιο θεατρικό χώρο.

Επί σκηνής η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο.

Βασισμένο στο κεφάλαιο «Ιστορίες της Χούντας» του βιβλίου «Επάγγελμα Πόρνη», μεταφέρει δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες της Λιλής Ζωγράφου: όταν επί Χούντας απαγορεύεται στη συγγραφέα να εξέλθει της χώρας, λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση την μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας, που αναγράφεται στο διαβατήριό της και όταν το 1973 μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, παραμονή πρωτοχρονιάς, εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική, όπου το προσωπικό της φέρεται απάνθρωπα και οι νυχτερινοί φύλακες τη βιάζουν, δεμένη στο κρεβάτι του θαλάμου νοσηλείας της.  

STAMATIA_1

Τελευταία παράσταση για την «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» 

Κυριακή, 29 Μαΐου, ολοκληρώνονται και οι παραστάσεις του έργου «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» του Κώστα Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με την Ελένη Ουζουνίδου.

Η Σταματία, το γένος Αργυροπούλου, είναι γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού.

 Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα. Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει αναδρομή στη ζωής της, απομένοντας μόνη.

Νόρα Μολυβιάτη

(Συνολικές Επισκέψεις 285, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*