23/06/2021

Θέλω πίσω τον Picasso…!!! Ο Νίκος Σταθούλης δεν ξεχνά την κλοπή του αιώνα από την Εθνική Πινακοθήκη (Photos)

Θέλω πίσω τον Picasso

Δεν ΞΕΧΝΩ… (12η ανάρτηση για την «κλοπή του αιώνα…)

Θέλω πίσω τον Picasso…!!!

Picasso: «au peuple grec» : ” Στην αντίσταση των Ελλήνων…”

Picasso : Ιούλιος 1963 : ” Ας υποκύψουν τα όπλα στα πινέλα…”

Πικάσο, Ματίς, Μπονάρ, Μαρκέ, Πικάμπια, Μασόν, Μπουρντέλ, Λοράνς… Μερικοί από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που ευαισθητοποιήθηκαν από την ηρωική Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στους Γερμανούς.

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωσή τους ανήκε στον συγγραφέα και διανοούμενο Ρ. Μιλλιέξ και στην σύντροφό του Τ. Γκρίτση – Μιλλιέξ.
Το χειμώνα του 1942, το ζεύγος Μιλλιέξ βρισκόταν στο γαλλικό νότο, έχοντας εγκαταλείψει την Ελλάδα μετά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων.
Τότε δημιουργείται η ιδέα μιας προσφοράς προς την Ελλάδα, που μέσα από τις γραμμές των Αντιστασιακών Οργανώσεων αντιστεκόταν σθεναρά και ηρωικά. Αρχική πρόθεσή τους ήταν να συγκεντρώσουν κείμενα Γάλλων διανοουμένων με θέμα την Ελλάδα και να εκδώσουν ένα βιβλίο – λεύκωμα.
Ο πρώτος Γάλλος καλλιτέχνης που ανταποκρίθηκε ήταν ο Αντρέ Φουγκερόν, που πρότεινε ένα χειρόγραφο κείμενο και ένα υπογεγραμμένο έργο του.
Αρχικά η δωρεά περιλάμβανε 29 αντικείμενα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά και βιβλία τέχνης, που έφεραν μαζί τους οι Μιλλιέξ το χειμώνα 1945 – 1946.
Αργότερα, συμπληρώθηκε με μερικά ακόμη έργα που στάλθηκαν το 1948 στην Ελλάδα και το 1979 έφτασαν στη χώρα μας και τα χειρόγραφα κείμενα.
Σήμερα, η δωρεά περιλαμβάνει 28 πίνακες, (εκτός απο το κλεμμένο έργο), 6 σχέδια και 6 χαρακτικά, 4 γλυπτά και 2 βιβλία και αποτελεί μέρος της συλλογής Δυτικοευρωπαϊκής Ζωγραφικής στην Εθνική Πινακοθήκη. Συμπληρώνεται από 110 δακτυλόγραφα και χειρόγραφα κείμενα Γάλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων, τα οποία φυλάσσονται στο Εθνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

Από τα έργα που δωρήθηκαν, ξεχωρίζει αυτό του Πικάσο, το οποίο εκλάπη, και το οποίο χρονολογείται το 1939.

Ανήκει σε μία μεγάλη σειρά από πορτρέτα γυναικών, στα οποία ο ζωγράφος δίνει τις περισσότερες φορές τον τίτλο «Κεφάλι γυναίκας». Και αυτό, όπως τα περισσότερα αυτής της περιόδου, φέρει τον απόηχο της μεγάλης σύνθεσης της «Γκερνίκα».
Το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Pablo Picasso το 1939.

Θέλω πίσω τον Picasso
Ο πίνακας είναι λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56Χ40 και είναι το πορτρέτο της Dora Maar, συντρόφου του διάσημου ζωγράφου και μια από τις σημαντικότερες μούσες του.
Η Dora Maar υπήρξε καινοτόμος φωτογράφος του σουρεαλιστικού κινήματος και πολιτική ακτιβίστρια, η οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη σχέση με τον Picasso και οι δυο τους συνεργάστηκαν και καλλιτεχνικά.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η σειρά φωτογραφιών της Dora Maar, με τα στάδια της δημιουργίας του αριστουργήματος Guernica το 1937.

Θέλω πίσω τον Picasso

Γιαυτό είναι ανεκτίμητο. Γιαυτό πρέπει να βρεθεί. Δεν πρέπει να ξεχαστεί αυτή η κλοπή. Δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχα η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Όχι. Δεν μπορεί…

Νίκος Σταθούλης

Ο Νίκος Σταθούλης είναι δημοσιογράφος και το κείμενο με τις φωτογραφίες ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook, και με την άδειά του τον αναδημοσιεύουμε. 

Η κλοπή του έργου έγινε από την Εθνική Πινακοθήκη στις 9 Ιανουαρίου του 2012 και είχε χαρακτηριστεί  ως “κλοπή του αιώνα”. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι ευθύνες ακόμη δεν έχουν επιμεριστεί… 
(Γ.Κ.)

 

(Συνολικές Επισκέψεις 1,319, 1 επισκέψεις σήμερα)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Το σκίτσο του Πικάσο για τον Μανώλη Γλέζο! Μια ιστορία που μας λέει ο Νίκος Σταθούλης - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*