Τι σημαίνει «δίωξη»

Τι σημαίνει «δίωξη» όταν βρίσκεσαι στο Πακιστάν;

Πώς μπορούμε να μιλάμε για κοινοβουλευτική Δημοκρατία όταν οι θρησκευτικές μειονότητες καθημερινά κινδυνεύουν στο Πακιστάν; Η Ευρώπη που όπως διατείνεται κάνει τα πάντα για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μειονοτήτων ήρθε η ώρα να πάρει θέση και εδώ.

Η τρομακτική επίθεση που δέχθηκαν Χριστιανοί  της κοινότητας Τζαρανγουάλα τον Αύγουστο του 2023 ήταν απλώς μία υπενθύμιση για το εχθρικό περιβάλλον που βιώνουν πολλές θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν. Πάνω από 20 εκκλησίες και 100 σπίτια δέχθηκαν επίθεση ως απάντηση στη βλασφημία δύο χριστιανών απέναντι στο Κοράνι.

Οι περιβόητοι σκληροί νόμοι που εφαρμόζει το εθιμικό δίκαιο του Πακιστάν όσον αφορά το αδίκημα της βλασφημίας χρησιμοποιούνται άκριτα κατά μειονοτικών ομάδων οδηγώντας πολλές φορές σε βιαιοπραγίες και καταστρατήγηση δικαιωμάτων μειονοτήτων.
Αν το καλοσκεφθούμε η βλασφημία αυτή καθ’αυτή είναι ένα πολύ δύσκολο αδίκημα να εξακριβωθεί αφού έχει ένα τόσο ευρύ φάσμα και είναι στη διακαιοδοσία των θρησκευτικών λειτουργών να αναφέρουν πότε αυτή διαπράττεται.

Τι συνιστά βλασφημία απέναντι στο Κοράνι;

Βλασφημία αποτελεί ένα μεγάλο εύρος ενεργειών από εξύβριση του ονόματος του Αλλάχ  και φθορά του βιβλίου του Κορανίου μέχρι εξυβριστική σκέψη απέναντι στον Αλλάχ. Με τη λέξη σκέψη καταλαβαίνουμε πώς η τόσο ευρεία θεσμοθέτηση της βλασφημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άκριτα και στοχευμένα για πολιτικούς σκοπούς ειδικά απέναντι στους Χριστιανούς που αποτελούν μόλις το 1.8% του Πακιστανικού Λαού.

Ο αριθμός των Χριστιανών κοριτσιών που τις απαγάγουν ,τις κακοποιούν και με τη βία τις εξισλαμίζουν μεγαλώνει την ίδια στιγμή που καίγονται εκκλησίες στο Πακιστάν. Οι Χριστιανοί στο Πακιστάν είναι περιθωριοποιημένοι κοινωνικά ,τους αποδίδεται ο υποτιμητικός όρος «κούρα» που σημαίνει βρώμικοι και μπορούν να αναλάβουν μόνο κατώτερες κοινωνικά θέσεις όπως καθαριστές ή ράφτες.

Οι ιστορικές χριστιανικές εκκλησίες στο Πακιστάν έχουν σχετική ελευθερία λατρείας αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχοποιούνται με βομβιστικές επιθέσεις. Βάσει των κεφαλαίων 295 B και 295 C του πακιστανικού ποινικού κώδικα, όποιος βλασφημεί το Κοράνι ή προσβάλλει το όνομα του προφήτη Μωάμεθ καταδικάζεται σε θάνατο και σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιστοίχως.

Ας σταθούμε όμως ένα λεπτό στο τι λέει το ίδιο το Κοράνι για τη βλασφημία και τους αλλόθρησκους. «Μη βρίζετε εκείνους που επικαλούνται άλλους, αντί του ΑΛΛΑΧ, μήπως βλαστημήσουν τον ΑΛΛΑΧ εν αγνοία τους;» (Κοράνι 6:108)

Η εξήγηση του μεγάλου Ιμάμη και λόγιου Ibn Kathir αναφέρει ότι Ο Αλλάχ απαγορεύει στον Απόστολο του και στους πιστούς να βλασφημούν τους θεούς των ειδωλολατρών. Επίσης παραθέτει και την εξήγηση του Ali ibn Abu Talha οπου αναφέρει ότι ο Ibn Abbas σχολίασε τους λόγους για τους οποίους αποκαλύφθηκε το συγκεκριμένο εδάφιο λέγοντας ότι «Οι πολυθεϊστές είπαν, -Μουχάμαντ θα σταματήσεις να προσβάλεις τους θεούς μας ειδάλλως θα προσβάλουμε τον Κύριο-. Ο Αλλαχ ο Ύψιστος απαγόρευσε τους πιστούς να προσβάλουν τα είδωλα των Πολυθεϊστών»

Ο Qatadah είπε «Οι Μουσουλμάνοι συνήθιζαν να προσβάλουν τα είδωλα των Πολυθεϊστών και οι Πολυθεϊστές απαντούσαν με το να βρίζουν τον Κύριο άδικα και εν αγνοία τους και ο ΑΛΛΑΧ αποκάλυψε το συγκεκριμένο εδάφιο.» Βέβαια αυτή η στάση σεβασμού του διαφορετικού καμία εφαρμογή δεν έχεις την πραγματικότητα.

Ο Ιμαμ Ibn Kathir το σχολιάζει λέγοντας ακόμα ότι αυτή η στάση, το να μην προσβάλεις τα ιερά των άλλων, είναι για να αποτρέψεις το μεγαλύτερο κακό το οποίο είναι η προσβολή της αλήθειας με άγνοια. Αυτή η άγνοια στη δική μας περίπτωση είναι το αδερφάκι της βίας και ως εκ τούτου της δίωξης ειδικά για τους Χριστιανούς που βρίσκονται σε ένα μουσουλμανικό περιβάλλον καθώς όλοι οι κοινότητα τους αντιμετωπίζει ως αποστάτες. Αυτοί οι άνθρωποι προκείμενου να επιβιώσουν αναγκάζονται να κρύβουν τη θρησκευτικής τους ταυτότητα. Η πακιστανική γερουσία μετά την επίθεση στη Τζρανγουάλα τον Αύγουστο του 2023 πέρασε ένα νόμο με τον οποίο αύξησε την ποινή για βλασφημία από τα τρία χρόνια σε δέκα.
«Ό, τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο» λέει ο Χένρυ Μίλερ και εγώ στοχάζομαι πώς τον Ιούνιο του 2024 οι θρησκευτικές μειονότητες συνεχίζουν να ζουν σε ένα τέτοιο καταδικασμένο καθεστώς χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και Οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δήμητρα Στάικου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top