Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

Το εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού Covid-19 δεν είναι πανάκεια. Ο θάνατος του Θόδωρου Κατσανέβα είναι απτή απόδειξη.

Για να εξηγούμαι: Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουμε όλοι  και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. (περιμένω με αγωνία το αυριανό βραδινό ραντεβού μου για την πρώτη δόση)

Το εμβόλιο όμως δεν είναι η λύση που θα «σβήσει» την πανδημία.

Το εμβόλιο είναι μια προστασία, που σε κάθε εμβολιασμένο αρχίζει να τον προστατεύει δύο εβδομάδες μετά, δεν αποτελεί όμως το τέλος της πανδημίας.

Εμβολιαζόμαστε αλλά συνεχίζουμε να προσέχουμε, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην στριμωχνόμαστε και γενικά όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητά μας εδώ και ένα χρόνο.

Το εμβόλιο επίσης, χωρίς να το θέλει το ίδιο, έγινε και πολιτικό θέμα αφού η πατέντα του μπήκε στην πολιτική αντιπαράθεση.

Μια αντιπαράθεση που αν την σκεφτείς είναι βλακώδης.

Αν το εμβόλιο δεν καταφέρουν οι ισχυροί – πολιτικοί και πλούσιοι  φαρμακοβιομήχανοι – να αφορά όλον τον κόσμο από την κοσμοπολίτισσα Νέα Υόρκη μέχρι το τελευταίο χωριό της Αφρικής ή του Καυκάσου, της Μαδαγασκάρης και μιας μικρής ατόλης στον Ειρηνικό τότε είναι σχεδόν άχρηστο.

Η ασπίδα προστασίας απέναντι στην χειρότερη πανδημία των τελευταίων αιώνων της ανθρωπότητας αν δεν απλωθεί σε όλους  τους κατοίκους του πλανήτη θα μοιάζει σε βρώμικο σφουγγαρόπανο.

Οι πλούσιες και ισχυρές χώρες πρέπει να βρουν τρόπους να εμβολιαστούν όλοι οι  άνθρωποι αυτού του μοναδικού «διαστημόπλοιου» που λέγεται Γη, διαφορετικά ο ιός θα κυκλοφορεί κάπου. Κι αν κυκλοφορεί κάπου είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί και αλλού.

Εμβόλιο λοιπόν, με τις απαραίτητες σέλφι που πέραν της ναρκισσιστικής διάστασης λειτουργεί και σαν διαφήμιση – και μάλιστα δωρεάν.

Εμβόλιο με τις μικρές εμπύρετες παρενέργειες. Είναι προτιμότερο από το να μας βρει ο Covid-19 και να μας στείλει διασωληνωμένους σε κάποια εντατική – που ελπίζουμε να υπάρχει – και μετά στα θυμαράκια.

Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας:  η πανδημία θέλει ακόμη πολύ δουλειά για να αποτελέσει παρελθόν. Πολλοί συμπολίτες μας θέλουν πολύ δουλειά για να πειστούν ότι με τη δική τους αποκοτιά βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας. Η πανδημία θέλει αλληλεγγύη στα φτωχά κράτη για να προμηθευτούν τις δόσεις των εμβολίων που θα συμβάλλουν σε λιγότερους σοβαρά ασθενείς.

Η κανονικότητα είναι μακριά όσο δεν υπάρχει μαζικός εμβολιασμός, όσο δεν έχει βρεθεί και διανεμηθεί επίσης σε όλες τις χώρες φάρμακο για την αντιμετώπιση των φονικών συμπτωμάτων του Covid-19.

Εμβολιάζομαι, άρα προστατεύομαι λίγο παραπάνω! Αυτό μην το ξεχνάμε!
Και κλείστε το ραντεβού σας!!!
www.emvolio.gov.gr

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top