31/01/2023

Το Imagine ανήκει πλέον και στη Yoko Ono (video)


Ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής, το Imagine δεν ανήκει πλέον μόνο στον Τζον Λένον, αλλά με απόφαση της Ένωσης Εθνικών Εκδοτών Μουσικής οι στίχοι του τραγουδιού θα φέρουν και την υπογραφή της Γιόκο Όνο. Ο γιος των Λένον μάλιστα ανέβασε μια φωτογραφία από την τελετή και η Πάτι Σμιθ τραγούδησε εμφανώς συγκινημένη.

Η ανακοίνωση έγινε σε μία τελετή βράβευσης της Ένωσης κατά την οποία το Imagine, απέσπασε το βραβείο Centennial Song, από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ντέιβιντ Ίσραλαϊτ.

«Απόψε, αισθάνομαι μία ξεχωριστή τιμή για να διορθώσω μία καταχώρηση 48 χρόνια αργότερα και να αναγνωρίσω την Γιόκο Όνο ως συν-συγγραφέα», δήλωσε ο κ. Ίσραλαϊτ.

Παρούσα στην τελετή ήταν και η 84χρονη Γιόκο. Στην τελετή βραβεύτηκε επίσης ο ράπερ και παραγωγός Φάρελ Γουίλιαμς για τα τραγούδια του.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του Λένον στο BBC το 1980, στο οποίο λέει ότι η Γιόκο Όνο θα πρέπει να εμφανίζεται ως συν-ιδιοκτήτρια του Imagine. «Το τραγούδι θα έπρεπε να γράφει ότι ανήκει στον Λένον και την Όνο, γιατί πολλά στοιχεία του, όπως η λυρικότητα και οι έννοιές του είναι έμπνευση τής Γιόκο», είχε δηλώσει τότε ο Λένον.

«Εκείνη την εποχή ήμουν λίγο παραπάνω εγωιστής, λίγο πιο σατράπης και παρέλειψα να αναφέρω τη συνεισφορά της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το τραγούδι κάνει άμεση αναφορά στο βιβλίο της Γιόκο Όνο Grapefruit, που κυκλοφόρησε το 1964.
Το Imagine, πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και είναι μία μπαλάντα που μιλάει για ένα ουτοπικό μέλλον χωρίς θρησκεία, σύνορα ή ιδιοκτησία, αλλά η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά τη δολοφονία του Λένον στο Μανχάταν το 1980.


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*