24/04/2024

«Το πρωινό των πρωταθλητών» του Κερτ Βόννεγκατ σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά

«Το πρωινό των πρωταθλητών»

Στο Πρωινό των πρωταθλητών, ο Κερτ Βόννεγκατ, ο µεγάλος δασκάλος των αµερικανικών γραµµάτων, συνθέτει ένα εντυπωσιακό matrix των προβλημάτων της εποχής μας, εν τη γενέσει τους. Τα πάντα είναι αμφίσημα και τίθενται υπό αμφισβήτηση σε έναν κόσμο δίχως έρμα και ηθική, από τις ταμπέλες του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου μέχρι τις συμβάσεις της λογοτεχνικής αφήγησης.

Όταν ο πολυγραφότατος αλλά αφανής συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κίλγκορ Τράουτ δέχεται την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Τεχνών του Μίντλαντ Σίτυ, διαισθάνεται ότι το ταξίδι του θα τον φέρει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται και συγχρόνως λαχταρά, την επαφή με το κοινό και ίσως την αναγνώριση.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί όσα θα συμβούν όταν ο Ντουέιν Χούβερ, ο πλούσιος έμπορος αυτοκινήτων της πόλης, αποφασίζει να πάρει τις ιστορίες του στα σοβαρά. Η αμερικανική αυτή επαρχία θα βυθιστεί σε ένα κρεσέντο συμβολικής και πραγματικής βίας, δίνοντας την ευκαιρία στον Βόννεγκατ να ξεδιπλώσει τη δηλητηριώδη του σάτιρα όχι μόνο για τον χρόνο, την ανισότητα, τις έμφυλες και φυλετικές διακρίσεις σε μια χώρα γεμάτη αντιφάσεις, αλλά και για την καταστροφή της Γης.

Σε ένα ευφυές παιχνίδι με την κυριολεκτική σημασία κάθε λέξης, συνθέτει ένα εντυπωσιακό matrix των προβλημάτων της εποχής μας, εν τη γενέσει τους. Τα πάντα είναι αμφίσημα και τίθενται υπό αμφισβήτηση σε έναν κόσμο δίχως έρμα και ηθική, από τις ταμπέλες του Διαπολιτειακού Αυτοκινητόδρομου μέχρι τις συμβάσεις της λογοτεχνικής αφήγησης.

Ο Κερτ Βόννεγκατ (Ινδιανάπολη, 1922 – Νέα Υόρκη, 2007) υπήρξε ένας από τους ελάχιστους µεγάλους δασκάλους των αµερικανικών γραµµάτων στα τέλη του εικοστού αιώνα, χωρίς τον οποίο ο ίδιος ο όρος «αµερικανική λογοτεχνία» θα σήµαινε πολύ λιγότερα απ’ ό,τι σηµαίνει σήµερα. Έχει γράψει δεκατέσσερα μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, πέντε θεατρικά έργα και πέντε δοκίμια.
Σπούδασε βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και στον B´ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στην αμερικανική αεροπορία. Ως αιχμάλωτος πολέμου στη Γερμανία, επέζησε του βομβαρδισμού της Δρέσδης από τις συμμαχικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του ’45 (135.000 άνθρωποι δεν επέζησαν), γεγονός που καθόρισε, κατά κάποιον τρόπο, την απόφασή του να γίνει συγγραφέας. Το Πρωινό των πρωταθλητών είναι το έβδομο μυθιστόρημά του και εκδόθηκε το 1973. Επί 56 εβδομάδες ήταν στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Τo 1999 μεταφέρθηκε στο σινεμά, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Alan Rudolph και με τον Bruce Willis στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα (2006, µτφρ. Θανάσης Γιαννακόπουλος), Αν αυτό δεν είναι ωραίο, τότε τι είναι; Συμβουλές στους νέους (2015, μτφρ. Πέτρος Γεωργίου) και το τελευταίο του μυθιστόρημα, Χρονοσεισμός (2022, μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής).

«Ό,τι καλύτερο σε μαύρο χιούμορ έχουμε ποτέ διαβάσει… Γελάμε από αυτοάμυνα».
The Atlantic Monthly
«Εξωφρενικό, πνευματώδες, προκλητικό, συναρπαστικό, ολοζώντανο, αναζωογονητικό». Spectato
«Αλλόκοτο, γρήγορο και ευρηματικό».
Daily Telegraph
«Ο Κερτ Βόννεγκατ είναι μοναδικός. Ένας συγγραφέας που χαρτογραφεί τα τοπία μας, που ονοματίζει για χάρη μας ό,τι κι εμείς ξέρουμε». Doris Lessing, The New York Times Book Review
«Πρόκειται για έναν προφήτη της καταστροφής που γελάει ασταμάτητα». The New York Times


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*