10/12/2022

«Το τετράγωνο ενός κύκλου» – Κλείστε θέσεις για τις Κυριακές του Νοεμβρίου – Όπερα του Ορέστη Μπαζού

«Το τετράγωνο ενός κύκλου»

«Το τετράγωνο ενός κύκλου» είναι ο τίτλος της όπερας του συνθέτη Ορέστη Μπαζού, που παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Μάιο και ανεβαίνει ξανά, στην ίδια σκηνή, του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας, για τρεις ακόμη παραστάσεις, τρεις Κυριακές: 4, 18 και 25 Νοεμβρίου.

Για τις πρώτες παραστάσεις, η κράτηση θέσεων είχε ολοκληρωθεί ήδη αρκετές πριν την πρεμιέρα της 6ης Μαϊου: και για τις τρεις Κυριακές του Μαϊου που ανέβηκε η όπερα στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας, οι θέσεις ήταν “κλεισμένες” ήδη από τις 23 Απριλίου! Έτσι, ο μαέστρος και ο Δήμος Καλλιθέας, αποφάσισαν να ανέβει ξανά “Το τετράγωνο ενός κύκλου” στη σκηνή, πάλι με ελεύθερη είσοδο, για τρεις Κυριακές του Νοεμβρίου, στις 4, 18 και 25 του μήνα.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και αυτή τη φορά για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την παράσταση το Νοέμβριο, θα είναι η ίδια: η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά με προηγούμενη κράτηση θέσης. Σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της όπερας: https://the-square-of-a-circle.webnode.com/

Λίγα λόγια για την όπερα

Το έργο τοποθετείται χρονικά στη σημερινή εποχή. Ο χώρος που εξελίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής, είναι ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, δηλαδή ένα τυπικό αστικό τοπίο. Η υπόθεση της όπερας εξετάζει τις συγκρούσεις που προκαλεί η πολιτική στράτευση – υποστήριξη της Δεξιάς και της Αριστεράς, στις ακραίες εκδοχές τους. Στους ρόλους των πολιτικών αντιπάλων βρίσκονται πρόσωπα με οικογενειακούς δεσμούς: δύο αδέλφια (ο τενόρος Θάνος Ζήσης και ο βαρύτονος Μαρίνος Ταρνανάς). Πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι σύντροφοι των δύο αδελφών (η υψίφωνος Βιβή Συκιώτη και η μεσόφωνος Μαρία Μπαζού). Η ζωή τα φέρνει έτσι που τα αδέλφια καλούνται να υπερβούν τις πολιτικές διαφορές τους. Θα πρέπει είτε να εμμείνουν σ’ αυτές, ή να πληρώσουν ακριβό τίμημα, υμνώντας έτσι την αξία των ανθρώπινων σχέσεων.

Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γαλάντη και του Γιάννη Δρίτσα, με την συμμετοχή της ηθοποιού Φρέζης Μαχαίρα, όπως επίσης της Παιδικής-Εφηβικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Καλλιθέας και της Ορχήστρας ”Συγχορδία”.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος είχε καλωσορίσει το ανέβασμα της όπερας σημειώνοντας ότι “για πρώτη φορά ένας δήμος, ο δήμος Καλλιθέας, ανεβάζει δική του όπερα” και επισημαίνοντας ακόμη πως “η όπερα «Το τετράγωνο ενός κύκλου» του Ορέστη Μπαζού, είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς του δημοτικού ωδείου μας, τόσο των άξιων στελεχών του, όσο και των μαθητών του”. Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κωστάκης είχε επίσης υποστηρίξει από την αρχή το καλλιτεχνικό εγχείρημα με δημόσιες δηλώσεις του.

Ο συνθέτης και μαέστρος Ορέστης Μπαζός, είναι επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλλιθέας, ενός από τα μεγαλύτερα ωδεία με παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης από το 1995. Δημιούργησε και διευθύνει τα τελευταία χρόνια την Ορχήστρα Δωματίου «Συγχορδία» (την οποία συγκροτούν κυρίως μουσικοί που διδάσκουν στο Ωδείο), την Παιδική-Εφηβική Χορωδία του Δήμου Καλλιθέας και τα πέντε τελευταία χρόνια διευθύνει και την Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλλιθέας (με πολλές συμμετοχές σε χορωδιακά φεστιβάλ).


mm
About Γιάννης Καφάτος 2032 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*