Τον Σεπτέμβρη ξεκινάμε, παίρνουμε ανάσα και βουτάμε!

Τον Σεπτέμβρη τον αγαπάω! Νομίζω ότι είναι ο πιο σημαντικός μήνας του χρόνου! Κάθε χρόνο μας φέρνει αρχές, ξεκινήματα, ενάρξεις! Κάθε χρόνο μας φέρνει την ευκαιρία να φτιάξουμε τη ζωή μας λίγο (έστω πολύ λίγο) όπως τη θέλουμε. Κάθε χρόνο μας φέρνει την ελπίδα, ότι φέτος τα πράγματα θα είναι λίγο (έστω πολύ λίγο) καλύτερα.

Από την πρώτη δημοτικού μέχρι και το τελευταίο έτος της σχολής, κάθε Σεπτέμβρης φέρνει νέες τάξεις, καθηγητές, μαθήματα, φίλους και παρέες! Όλη η χρονιά μας εξαρτάται από το αν θα έχουμε τον χαλαρό μαθηματικό, τον μισογύνη φιλόλογο ή την σκύλα χημικού. Οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη γεμίζουν καρδιοχτύπια για το αν θα είμαστε στα αγγλικά μαζί με τον Μιχάλη, τον Τάκη, τον Μάκη, τον Σάκη… Όταν τα χρόνια περάσουν και τελειώσει και η αναμέτρηση με τα μόρια και τις βάσεις, ο Σεπτέμβρης ξεκινά με άγχος, αποχωρισμούς, μετακομίσεις, μετεγκαταστάσεις, σχολές, γνωριμίες και καινούριες φιλίες.

Το πρώτο μας σπίτι το φτιάχνουμε οι περισσότεροι Σεπτέμβρη μήνα. Σε μια νέα πόλη, ένα μικρό διαμέρισμα, γκαρσονιέρα, με ένα κρεβάτι και ένα γραφείο και αφίσες στους τοίχους. Μόνο που οι αφίσες αυτή τη φορά είναι μαυρόασπρες ή σέπια, καλαίσθητες και μπαίνουν σε κάδρο. Μαζί με το πρώτο σπίτι, έρχονται παρέα και οι πρώτες ευθύνες. Πλυντήρια, μαγείρεμα, σούπερ μάρκετ, νέα ζωή νέα μεγαλεία!!

Σεπτέμβρη, οι πιο τυχεροί βρίσκουμε την πρώτη μας δουλειά! Νέο ξεκίνημα για τα καλά! Όλες οι ευθύνες πάνω μας, κανένας να μας σώσει, ούτε μπαμπάς ούτε μαμά ούτε γκόμενος, κανείς. Ότι κάνουμε αυτό πληρωνόμαστε, αν δεν το κάνουμε δεν το πληρωνόμαστε, τώρα βέβαια η κατάσταση έχει αλλάξει λίγο και ότι κι αν κάνουμε ή δεν κάνουμε, δεν το πληρωνόμαστε.

Ακόμη και στις επόμενες δουλειές μας όμως, τον Σεπτέμβρη όλοι ξεκινάμε από την αρχή, (εκτός κι αν δουλεύουμε σε ξενοδοχείο οπότε μάλλον είμαστε στο τέλος). Τον Σεπτέμβρη πάμε στη δουλειά πιο όμορφοι, καθότι μαυρισμένοι και πιο ξεκούραστοι, αναλογικά με τον χρόνο παραμονής μας στην παραλία. Είμαστε και πιο αποφασισμένοι, αφού είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε. Είμαστε σίγουρα και πιο αισιόδοξοι, καθώς η αποχή μας από την καθημερινότητα, μας έκανε να ξεχάσουμε όλα αυτά που μας τσακίζουν το ηθικό, όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. 

Τον Σεπτέμβρη, αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την πρώτη μας μέρα στο σχολείο, είναι πολύ πιθανό να είναι η πρώτη μέρα των παιδιών μας σε αυτό και εκεί ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πιο δύσκολα. Έξοδα, σάκες, κασετίνες, βιβλία, χρώματα, σχολικά, αποχωρισμοί, ανασφάλεια, φόβος, συγκίνηση, κλάματα, κλάματα, αρκετά,  για να γεμίσουν όχι μόνο αυτόν τον Σεπτέμβρη αλλά πέντε-έξι συνεχόμενους.

Πω πω. Σεπτέμβρης. Κοίτα να δεις, πόσα πολλά μπορεί να ζήσει κανείς σε ένα μήνα! Ας μη γελιόμαστε, την Πρωτοχρονιά κάνουμε τις ευχές και τον Σεπτέμβρη κάνουμε τις πράξεις. Κι αν όλα τα παραπάνω ξεκινήματα μας τρόμαξαν, μας τρόμαξαν γύρω στα τέλη του Αυγούστου. Ο Σεπτέμβρης μας υποδεχόταν πάντα με ενθουσιασμό. 

Κι αν ετοιμάζεστε κι εσείς, όπως κι εγώ, να ξεκινήσετε κάτι από Σεπτέμβρη, μη φοβάστε, δεν φοβάμαι ούτε κι εγώ, γιατί τελικά τον Σεπτέμβρη ξεκινάμε, παίρνουμε ανάσα και βουτάμε!

Δέσποινα Γρηγοροπούλου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top