Για τον βιασμό

Για τον βιασμό υπάρχει μία αιτία: ο βιαστής!

Αυτή είναι η μόνη ερώτηση σε κάθε περίπτωση βιασμού: Τι δουλειά έχει ο βιαστής να βιάζει;
Ό,τι θέλει κάνει μια κοπέλα, ό,τι θέλει φοράει, όσο θέλει πίνει, όπου θέλει πάει! Αυτό δε σημαίνει ότι ένας άντρακλας μπορεί να τη βιάσει και μετά οι διάφοροι «νοικοκυραίοι» να βρίσκουν ελαφρυντικά για τον βιασμό.

H υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη  έχει δημιουργήσει, και πάλι, μια ζοφερή ατμόσφαιρα στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) με πολλούς δυστυχώς να αναμασάνε σαν τα αγαπημένα μηρυκαστικά την «τσίχλα»  που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει – ή αφήνει να εννοηθεί – ότι «τα ήθελε», «πήγαινε γυρεύοντας», «δεν ήξερε ότι προκαλεί»….

 Έχουν ξαναβγει στον αφρό, όλα αυτά τα στερεότυπα της πατριαρχίας και μιας υποβόσκουσας θρησκοληπτικής σεμνοτυφίας που αν δεν τα ακολουθεί μια γυναίκα, μια κοπέλα, ένα κορίτσι είναι εν δυνάμει υπεύθυνη για το έγκλημα που αποφασίζει να διαπράξει ένας άντρας.

Στον άντρα όλα τα ελαφρυντικά, στην γυναίκα όλο το κοινωνικό ανάθεμα.

Αυτή η κοινωνία, αυτές οι αναχρονιστικές αρχές το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι, θάρρος και ελαφρυντικά στον κάθε κακοποιητή, στον κάθε βιαστή, στο κάθε δολοφόνο μιας γυναίκας.

Ο ρόλος των ΜΜΕ είναι τεράστιος, οι ευθύνες ακόμη μεγαλύτερες και το αποτέλεσμα είναι, χρόνια τώρα, ο τρόπος κάλυψης τέτοιων θεμάτων  να κλείνει το μάτι σ’ εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ανέχεται και υποδαυλίζει την συνέχιση της γυναικείας θυματοποίησης.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης με την κοπέλα που κατήγγειλε τον βιασμό της είναι αυτά που λέμε «υπεράνω υποψίας». Η «καλή κοινωνία» με τα κονέ της, με τον τρόπο της να φιμώσει στόματα, να θάψει, να κρύψει κάτω από την πανάκριβη μπουχάρα τις πομπές της. Αυτό βεβαίως γίνεται από τα συστημικά – όχι όλα – ΜΜΕ. Σήμερα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ονόματα βγαίνουν γρήγορα στη φόρα.

Το πρόβλημα με τα ΜΚΔ είναι ότι, από την ανάποδη από ό,τι κάνουν  ή δεν κάνουν (όταν θάβουν ειδήσεις) τα ΜΜΕ καταργούν κάθε τεκμήριο αθωότητας.

Οι ειδήσεις πρέπει να βγαίνουν στο φως. Τις δίκες όμως τις κάνουν οι δικαστές. Δεν τις κάνουν ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι χρήστες του τουίτερ ή του ίνσταγκραμ. Θέλει μέτρο το πράγμα, και σίγουρα μεγάλη κουβέντα.

Εκείνο που είναι αδιαπραγμάτευτο όμως είναι ότι για τον βιασμό μια μόνο αιτία υπάρχει: ο βιαστής!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top