31/01/2023

Top 50, part 3, Τα τραγούδια της ημέρας #30-21

Top 50, part 3

30. THOM YORKE – SUSPIRIUM

Παρ’όλο που σε κινηματογραφική μουσική πληρότητα δε θα γίνει ποτέ ο συνεργάτης του John Greenwood, αυτός είναι η τεράστια δύναμη τραγουδοποιίας πίσω από τους Radiohead. Και αυτό είναι αρκετό για να γράφει υπέροχα κινηματογραφικά τραγούδια. Σαν κι αυτό.

29. JOHN GRANT – TOUCH & GO

Μέτριο το album. Και τι μ’αυτό. Πάντα οι μεγάλοι τραγουδοποιοι βρίσκουν τρόπο να δείχνουν πως δεν το ‘χουν χάσει. Και με κάτι τέτοια απόλυτα κλασικά, μας καλεί να μην τον ξεχνάμε. Αλλά οι συνολικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, γιατί αυτός τις έκανε τέτοιες.

28. BEAK – ALLE SAUVAGE

Θαυμάσιο album μ’έναν ήχο που δεν έχει να πει περισσότερα. Οι φανταστικοί Suuns το έκαναν καμια 5αριά χρόνια πριν, αλλά δεν ήταν ο κόσμος έτοιμος. Τώρα λίγο το παρελθόν, λίγο η σκηνή που τους χρειάζεται…όλα έδεσαν.
Κι όλα ακούγονται καλά. Ειδικά όταν ο ήχος γίνεται τόσο ζωντανός, από αυτό το κορυφαίο τρίο, ότι περισσότερο θα είναι απόλυτα περιττό. Πολύ καλό είναι. Πολλοί καλοί είναι. Πολύ καλά ήταν.

27. SORRY – STARSTRUCK

Κλασικό indie rock από νέα παιδιά, στα καλύτερα του, με απόλυτα σύγχρονη άποψη. Sexy, πειραματικό σε σωστές δόσεις και ουσιαστικό. Χωρίς υπερβολές και μίμηση. Απλό μελωδικό και όσο κυνικό και ειρωνικό χρειάζεται. Και μακάρι η συνέχεια να είναι ανάλογη.

26. PARQUET COURTS – MARDI GRAS BEADS

Άνετοι πλέον και χωρίς το άγχος της νεανική μπάντας. Φανταστικές μελωδίες και τραγούδια, και ας χάνουν σε ενέργεια. Στην τελική αυτό θα μείνει όσο περνούν τα χρόνια. Και κάπως έτσι γίνονται οι μεγάλες μπάντες και τα μεγάλα groups. Και με τραγούδια σαν κι αυτό οι Parquet Courts μπαίνουν σιγά σιγά σ’αυτό το club. Ακόμα κι αν τα indie παιδιά νοιώθουν πως τους χάνουν.

25. ELVIS COSTELLO & THE IMPOSTERS – SUSPECT MY TEARS

Ευτυχώς η περιπέτεια της υγείας του γίγα Elvis δεν επισκίασε τα σπουδαία νέα του τραγούδια. Απόλυτα τέλειες συνθέσεις, που αν δεν πιάνουν κορυφή οφείλεται στο ότι ήδη έχει πιάσει πολλές φορές, με προηγούμενες κυκλοφορίες του. Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει κορυφαίες στιγμές. Σαν κι αυτό. Και δε θα είναι το μόνο, σ’αυτή τη λίστα. Απόλυτα άξια και μόνο για μουσικούς λόγους.

 

24. PAUL McCARTNEY – I DON’T KNOW

Είναι η νέα κυκλοφορία του Paul McCartney ενός από τους ελάχιστους θεούς της pop που ζει ακόμα ανάμεσα μας. Είναι καλή. Και ανάμεσα στα αρκετά καλά νέα τραγούδια υπάρχει κι αυτό το υπέροχο τραγούδι, που μας θυμίζει τι σημαίνει μεγάλη μελωδία Μccartney.
Πως να μείνει έξω, από μια λίστα κάποιου, από τα εκατομμύρια μουσικόφιλων, που χρωστά πολλά σε δικές του μελωδίες?

23. GAZ COOMBES – DEEP POCKETS

Τι θα ήταν σήμερα ένας σπουδαίος Britpop μουσικός, αν έμενε εκεί ή και ακόμα αν έμενε στην κλασική αγγλική τραγουδοποιία που τον έφτιαξε? Ίσως απλά καλός.
Αλλά ο Gaz δεν είναι απλά καλός. Είναι κορυφαίος. Και το απέδειξε με άνεση στο νέο αυτό βήμα του. Βάλε από τη μια την σύγχρονη kraut ψυχεδελική μηχανή στο beat, αλλά μην ξεχνάμε και την τραγουδοποιία, που ξεχωρίζει τα ταλέντα από το σωρό.

22. THE GOOD, THE BAD & THE QUEEN – MERRIE LAND

Πόσο πιο cool να ακουστούν σύγχρονες αγγλικές ιστορίες, ενός brexit, από ένα soundtrack με μουσικές από κλασικά αγγλικά λουνα παρκ και easy τραγούδια εποχής, με συνοδεία afro beat και dub?
Και ποιός να το κάνει καλύτερα από αυτούς τους μουσικούς γίγαντες, που δεν έχουν ν’αποδείξουν απολύτως τίποτα? Απλά κάνουν καλή μουσική, για να εκφραστούν συλλογικά και δημιουργικά, και σε στιγμές ακούγεται απόλυτα σπουδαία. Όπως εδώ.

21. ROLLING BLACKOUTS COASTAL FEVER – AN AIR CONDITIONED MAN

Εξαιρετικά ταλέντα οι Αυστραλοί. Το λέγαμε κι από πέρυσι. Ίσως τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν ευρύτερα γνωστοί. Δεν ξέρω αν το νέο υλικό είναι ανώτερο του προηγούμενου, αλλά σίγουρα έχουν να πουν πολλά και στη συνέχεια.
Αληθινά έντονο και ποιητικό indie rock. Που δεν προσπαθεί να μοιάσει σε τίποτα. Ξέρουν τι κάνουν και το κάνουν καλά χωρίς περιττολογίες, αλλά σίγουρα μπορούν και καλύτερα. Είμαι σίγουρος πως είναι πάρα πολύ καλοί. Γι’αυτό.

Θοδωρής Σουρβίνος


mm
About Θοδωρής Σουρβίνος 1556 Articles
O Θοδωρής Σουρβίνος είναι μουσικός και ακροατής. Έχει περάσει από πολλές εναλλακτικές rock-pop μπάντες τα τελευταία 20 χρόνια και έχει δει πολύ περισσότερες από πολύ κοντά. Είναι dj εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά bars και clubs της Αθήνας. Έχει γράψει για περιοδικά και sites και έχει κάνει και εκπομπές σε web radios. Μπορείτε ν’ ακούσετε τη μουσική του (νέα και παλαιότερη) και να μάθετε περισσότερα γι’αυτόν στο http://thodorissourvinos.eu/
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*