Τώρα που έφυγαν

Τώρα που έφυγαν οι «κομμουνιστές»

Σε παλαιότερο άρθρο μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου είχα γράψει πως η νίκη της ΝΔ είναι τόσο καθαρή που δεν συγχωρεί αστοχίες κωλυσιεργίες και παρέκκλιση από τους στόχους που με σαφήνεια η ίδια έθεσε προεκλογικά, με πολιορκητικό κριό το άκρως εκσυγχρονιστικό προφίλ τους προέδρου της (αυτό το προσθέτω τώρα). Μετά την πτώση των «άθεων», «άθρησκων», «εθνομηδενιστών» και «απάτριδων» «κομμουνιστών» που είχαν καταλάβει με τεχνάσματα εξαπάτησης την εξουσία και είχαν σκοπό να μας μετασχηματίσουν σοσιαλιστικά ή κοινώς να μας κάνουν «σοβιετία», Βολιβία και Βενεζουέλα (λες κι εκεί έχουμε σοσιαλιστικά καθεστώτα), τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην σ’ αυτό τον τόπο. Ο «εκσυγχρονισμός», η «καινοτομία», η ισχυρή διεθνής θέση της χώρας θα γίνονταν πραγματικότητα μέσα στις πρώτες κιόλας 100 μέρες της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με κάποιους.

Δεν θέλω να μπω καν στη συζήτηση του τι είναι εννοιολογικά ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, η κομμουνιστική κοινωνία κλπ. Με δυο λόγια… Όποιος θεωρεί σοσιαλιστικό μετασχηματισμό την απλή ενίσχυση του κρατικού παρεμβατισμού και ελέγχου σε βασικά δημόσια αγαθά και το ΣΥΡΙΖΑ κομμουνιστικό απομεινάρι, ή αγνοεί βασικές γραμμές ιστορίας και πολιτικής θεωρίας ή εργαλειοποιεί σκόπιμα αυτές τις έννοιες με σκοπό να τις δαιμονοποιήσει και μαζί τους να καταρρακώσει και το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι να διαλέξω για μερίδα Ελλήνων δημοσιογράφων.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο διακυβέρνησης τα δύο πιο επιτυχημένα, κατ’ εμέ πάντα, έργα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση της οριακής κατάστασης στον Έβρο και η ρύθμιση της πανδημίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα σε σχέση με τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας. Όλα τα υπόλοιπα και οι προεκτάσεις τους αποτελούν προϊόντα καλής διαφήμισης και προώθησης από πλευράς ΜΜΕ, όπως και δρομολόγησης της κοινής γνώμης σε προκατασκευασμένους διαδρόμους σκέψεις, που σκοπό έχουν να αποσαθρώσουν πλήρως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, σε αντιδιαστολή με την «κανονικότητα» σε όλα τα επίπεδα που προσφέρει η συντηρητική παράταξη στους Έλληνες.

Απορώ τώρα που έφυγαν οι «κομμουνιστές» τι ακριβώς έχει αλλάξει ουσιαστικά στην ζωή των Ελλήνων; Έχει εκτοξευθεί η οικονομία; Γίναμε πόλος έλξης ξένων επενδυτών; Έχει μετατραπεί η χώρα σε ρυθμιστή γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή; Έχουμε γυρίσει στην πατροπαράδοτη ελληνοχριστιανική αγωγή που ξερίζωσαν οι «κομμουνιστές» με την είσοδο της κοινωνιολογίας στις πανελλαδικές; Μας συμπαθούν περισσότερο οι Αμερικάνοι και Γερμανοί λόγω εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που τηρεί τις νεοφιλελεύθερες επιταγές χωρίς αντιστάσεις; Μειώθηκαν οι «αρνητικές» επιδράσεις της συμφωνίας των Πρεσπών που μας «ταπείνωσε»;

Και από την άλλη. Μετά την «προδοτική» ιδεολογικά στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την επακόλουθη πτώση του που «προήλθε» από την εξαπάτηση του λαού και της αριστεράς εν γένει, μπήκε ξανά σε ράγες το διεθνές κίνημα; Αποκαταστάθηκε η αριστερά συνειδησιακά μετά από την «κατάπτυστη» νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ενός κόμματος που αυτοαποκαλούνταν αριστερό; Έγινε η αριστερά λύση στα μάτια των Ελλήνων ή ήταν πριν; Όταν έλεγα παλαιότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με θεούς και δαίμονες αυτά τα 5 χρόνια δεν εννοούσα τη δεξιά μόνο. Η αποκαθήλωση δεν προήλθε μόνο από τον παραδοσιακό εχθρό και τα μέσα του. Αναρωτιέμαι τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό παρελθόν, η Ελληνική αριστερά που τον αποκαλούσε ψευδοαριστερό λες και υποσχέθηκε ποτέ σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, κατανόησε τι σήμαινε για σύσσωμο το χώρο η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι; Αρχίζει σιγά σιγά μάλλον.

Κατανοήσαμε επιτέλους τις κοινωνικές δομές και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της ίδιας μας της χώρας από τη στιγμή που λέμε σε κάποιον: «Κατάλαβες το φιάσκο με την επίταξη στα νησιά ή το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση;» κι εκείνος μας απαντά: «Ναι αλλά καθάρισαν τα Εξάρχεια»; Η συζήτηση τελειώνει εκεί.

Τελειώνει όταν υπάρχουν πολίτες που πιστεύουν πως στα Εξάρχεια λειτουργούσε ΚΕΠ αναρχικών επί ΣΥΡΙΖΑ . Τελειώνει όταν υπάρχουν αριστεροί που πιστεύουν πως ενώ υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις γύρω από μια ιδεολογία στη χώρα, θα γιγαντωθείς με επιχειρήματα του τύπου «μόνος μας εχθρός ο καπιταλισμός». Έτσι αποδομείς ένα σύστημα στέρεο, επινοητικό και πάμπλουτο σε πόρους και δυναμικό; Αν ναι, εξηγούνται πολλά για την αποτυχία της αριστεράς σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο η συνεχής ναρκοθέτηση από πλευράς καπιταλισμού.    

Όποιος οραματίζεται γνήσιο σοσιαλισμό όσο αυτός είναι εφικτός με σύγχρονα δεδομένα  και αστικές ανατροπές που θα ξεκινούν ή θα εδρεύουν σε μια χώρα σαν την Ελλάδα αγνοεί, αγνοεί και αγνοεί. Αγνοεί βασικές συνιστώσες της κοινωνίας που ζει και δρα. Αγνοεί το πώς βλέπουν ταξικά τους εαυτούς τους οι Έλληνες. Τις πάγιες ταξικές τους φιλοδοξίες. Το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 5 χρόνια και τη σημασία της όποιας αριστερής πολιτικής του σε ορισμένα επίπεδα, (που κατ’ άλλους είναι απλός ένας κεϋνσιανισμός), για μια ναρκοθετημένη πολιτική πίστα σαν την Ελληνική, θα έχουμε όλο το χρόνο να το εμπεδώσουμε στα χρόνια που έρχονται.

Αλήθεια τώρα… Υπάρχουν ακόμα μυαλά που πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε το καλοκαίρι επειδή δεν έμεινε πιστός στις αριστερές πεποιθήσεις και έκανε την αριστερά να φαίνεται αλλοτριωμένη και παραδομένη στον καπιταλισμό;      

Χάρης Φιλιππάκης     

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top