23/03/2023

Οι τούρτες γενεθλίων των πολιτικών


Ο τρόμος του ζαχαροπλάστη μπροστά στον «παλικαρά από τα Σφακιά», την «αλληλέγγυα» και τον “exo_kati_apothimena

 Δεν ξέρω εάν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, αλλά οι τούρτες γενεθλίων των ιθαγενών πολιτικών τείνουν να γίνουν το τελευταίο διάστημα το trendy  statement στη χώρα της κρίσης.

Μεταλλάσσονται στην απόλυτη πολιτική δήλωση με βαθιά υπονοούμενα και υπόκωφα μηνύματα διανθισμένα με ζάχαρη, κρόκους αυγών, βούτυρο, σαντιγί, αλεσμένα μπισκότα και κουβερτούρα.

Και όλα αυτά μέσα σε μια χαλαρότητα. Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται, μάλιστα, χωρίς δεύτερη σκέψη στους λογαριασμούς των πολιτικών στα social media και φλερτάρει με απόλυτη επιτυχία με το κιτς.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε τρεις τούρτες-δηλώσεις. Με διαφορετικά μηνύματα, αισθητική, γεύση και αποδέκτες η καθεμιά.

Πάμε λοιπόν με σειρά εμφανίσεως.

TOYRTA-POLAKIS

Η τούρτα του «καπετάνιου»

 

Οι οδηγίες προς τον ζαχαροπλάστη ήταν να είναι σοβαρή έως αυστηρή μια και προοριζόταν για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και θα στηνόταν κάτω από το πορτραίτο του Άρη Βελουχιώτη.

Έτσι έχουμε μια τούρτα σοκολάτα δωρικού τύπου, με μια ιδέα κρέμα εάν μπορούμε να κρίνουμε από το ενσταντανέ. Τετράγωνη με τέσσερα κερασάκια τοποθετημένα στις τέσσερις γωνίες πάνω σε βάση μάλλον από σαντιγί με μια ιδέα, μάλλον επίσης από κεράσι.

Το πιο δύσκολο σημείο για  τον καλλιτέχνη ήταν το statement πάνω στην τούρτα μια και μην ξεχνάμε θα παραδινόταν σε πολιτικό εκ Σφακίων ορμώμενο. Το αρχικά τρεμάμενο χέρι όπως μαρτυρούν τα πρώτα γράμματα και κυρίως το κεφαλάιο «Ο», σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια για να καταλάβουμε όλοι ότι: «Ο πρωτοκαπετάνιος μας απ' τα Σφακιά της Κρήτης, το άδικο θα πολεμά και εκατοχρονίτης». Μια ξεκάθαρη δήλωση για τις αγωνιστικές περγαμηνές του εορτάζοντα αλλά και μια υπόσχεση για το μέλλον.

TOYRTA-FOTIOY

Η αλληλέγγυα τούρτα

Δύσκολη παραγγελιά προς τιμήν της Θεανώς Φωτίου, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας. Δύσκολη είναι άλλωστε και η αποστολή της για το «χτύπημα» της ανεργίας.

Οι συνεργάτες της επέλεξαν να σβήσει η κ. Φωτίου τα κεράκια της με ένα οπτικοποιημένο πολιτικό μήνυμα αφού η ίδια η τούρτα ήταν «κάρτα αλληλεγγύης». Η αποτύπωση της κάρτας σίτισης που λαμβάνουν περί τους 150.000 συμπολίτες μας ήταν για τον ζαχαροπλάστη ένα δύσκολο εγχείρημα όχι μόνο εξαιτίας της χρωματικής ποικιλίας της κάρτας αλλά και του γεγονότος ότι έπρεπε να αποτυπωθεί και το τσιπάκι.

Φήμες λένε, αλλά είναι ανεξακρίβωτες, ότι έγινε ορθογραφικό λαθάκι στη λέξη αλληλεγγύη.

Η τούρτα που ανέδυε μια αυστηρά επαγγελματική allure, ήταν σοκολάτα σε βάση σεράνο. Το πολίτικό της μήνυμα επίσης ήταν απολύτως ξεκάθαρο. «Κάνουμε έργο, ιδού και η τούρτα μας για απόδειξη».

samaras_tourta (1)

Γλυκά απωθημένα

Η τούρτα, όμως, με τα περισσότερα μηνύματα ήταν εκείνη που επέλεξαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Σε σκούρο μπλε, σχεδόν μαύρο, με περίτεχνη, μια ιδέα, αρχαιοελληνική, πινελιά και γρίφους πολλούς γρίφους….

Ο πρώτος ήταν το ερωτηματικό μπροστά από τον αριθμό 5! Να το έκαναν, άραγε, για να αφήσουν το κοινό με την απορία για την ηλικία του Αντώνη Σαμαρά; Πολύ παιδικό για μια  τέτοια τούρτα. Να  το έκαναν για να στείλουν μήνυμα… πέντε θα είναι οι μέρες ή μήνες του Αλέξη ή του Κυριάκου; Εκείνοι ξέρουν.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν, όμως, το γραπτό μήνυμα. “Samaras_tha_lete_kai_tha_klaite”! Σε άψογα greeklish, που έκαναν τον έμπειρο ζαχαροπλάστη να επιστρατεύσει το γιo του για να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Σε ποιους, όμως, απευθυνόταν το μήνυμα και μάλιστα τόσο ευθέως; Στους συριζαίους, στους καραμανλικούς, στους μητσοτακικούς ή στους πολίτες εκείνους που του αφαίρεσαν με την ψήφο τους το Μέγαρο Μαξίμου; Εκείνοι ξέρουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα statement εξαιρετικά επιθετικό – και μάλιστα για μέρα γιορτής – που αναδύει απωθημένα, «μαύρες τρύπες», ανοικτούς λογαριασμούς.

ΥΓ

Και οι τρεις έγιναν ανάρπαστες

Βάλια Μπαζού


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*