27/01/2023

Τραυματισμένος, λερωμένος αλλά όρθιος


Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ξεκάθαρο και για τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος της επόμενης τετραετίας. Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή, τόσο καθαρή που δεν συγχωρεί κωλυσιεργίες, αστοχίες και παρέκκλιση από τους στόχους που η ίδια έθεσε με σαφήνεια.
Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε πράξη, με την αντοχή που επέδειξε εκλογικά να οφείλεται πρώτα απ’ όλα στη συσπείρωση του κόσμου της κεντροαριστεράς και όχι μόνο, γύρω από τον πιο αξιόπιστο πόλο του χώρου σε τούτη τη φάση. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ήταν μάλλον το καλύτερο δώρο σε αυτή τη συσπείρωση. Αν το ΚΙΝΑΛ διέθετε αρχηγό νεώτερο και λιγότερο φθαρμένο, το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν τόσο ενθαρρυντικό πιστεύω.

Το χαρακτηρίζω ενθαρρυντικό διότι είναι. Το ποσοστό του 31,5% είναι υψηλό αν αναλογιστεί κανείς την εφαρμογή σκληρού μνημονίου, την συμφωνία των Πρεσπών κλπ. Είναι ρεκόρ για κόμμα που ψήφισε και εφάρμοσε μνημόνιο όχι για 2 χρόνια αλλά για 4. Η αντοχή αυτή δεν είναι δεδομένη για την επόμενη ημέρα. Οι πιο κρίσιμες εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτές, αλλά θα είναι οι επόμενες. Κρίσιμες για την επιβίωση του ως πόλου. Η παράταξη και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν άλλη μία ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κόμμα εξουσίας και ευθύνης απαλλαγμένο από την πολυγλωσσία και τους ενεργοβόρους αντιστασιακούς παλιμπαιδισμούς, που να κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς ξεκάθαρα. Ένα κόμμα που θα συμμετάσχει ενεργά στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Η πολιτική ενηλικίωση του κόμματος επετεύχθη με  σκληρό τρόπο μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια. Τώρα οφείλει να κεφαλαιοποιήσει την ωρίμανση και να βαδίσει στο δρόμο που ο ίδιος διάλεξε από τη στιγμή που επέλεξε να βγει από την πολιτική αφάνεια και να παλέψει με τα φοβικά σύνδρομα που χαρακτηρίζουν την Ελληνική αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα γεμάτα 4 χρόνια, έδωσε μια σκληρή μάχη επιβίωσης όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρο τον ιδεολογικό χώρο που υπηρέτησε δυο δεκαετίες και. Μπορεί κάποιοι να μη το δέχονται αυτό, αλλά είναι η αλήθεια. Υπερασπίστηκε σθεναρά την «αδιανόητη» ιδέα της «αριστερής» διακυβέρνησης και πλήρωσε το τίμημα με την ιδεολογική του κατάπτωση, αγωνιζόμενος όμως στις επάλξεις και όχι κλεισμένος στις κατακόμβες αναμένοντας την άνωθεν ηθική δικαίωση των ιδεών του. Πολέμησε απέναντι σε λυσσαλέους εχθρούς και πρώην φίλους και βγήκε νικητής εν μέρει, υπερασπιζόμενος κάποιες από τις βασικές αξίες της αριστεράς στην πράξη. Πολέμησε απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει συνηθίσει να σέβεται «απεριόριστα» την αριστερά, αλλά να μην την υπολογίζει ως αντίπαλο.

Αν θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται από θέση πολιτικής ισχύος, οφείλει να μετεξελιχθεί πλήρως σε αυτό που κάποτε ίσως αποστρεφόταν, μη συνειδητοποιώντας ότι το να λερώνεσαι και να τραυματίζεσαι καταδεικνύει πως συμμετείχες στη μάχη. Οι λοιποί είναι μόνο οι κρίνοντες από ασφαλή απόσταση με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πια δεν είναι ένα αριστερό κόμμα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Είναι όμως ένα κόμμα που ανέλαβε ευθύνες, άντεξε και απέδειξε πως η αριστερά τις κρίσιμες στιγμές μπορεί να σταθεί όρθια με κόστος ακόμα και για την ίδια. Ευτυχώς για τη χώρα αλλά και για τον χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε το ανέκδοτο που λέει: «σύντροφοι αν βγούμε πρώτοι θα καταγγείλουμε νοθεία». Αυτή του την τόλμη δεν μπορούν να συγχωρήσουν πολλοί.     

Χάρης Φιλιππάκης    


mm
About Χάρης Φιλιππάκης 91 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο περιβάλλον - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*