«’Utopia, An Adult’s FairyTale» του Νίκου Κουρού, από 9 Μαρτίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ (Video)

«'Utopia, An Adult's FairyTale» του Νίκου Κουρού, από 9 Μαρτίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema σε Α΄ ΠΡΟΒΟΛΗ. Ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, η πρώτη βωβή ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Νίκου Κουρού σε ταινία μεγάλου μήκους., με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και αρκετές διακρίσεις:

Βραβείο Ερμηνείας (Νίκος Κουρού) και Πρωτότυπης μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου, Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ''Γέφυρες'', Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας 2017.

 
Μια βωβή ελληνική ταινία εν έτει 2017 επιπλέον ασπρόμαυρη. Στα χνάρια του γαλλικού «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, η no budget ταινία «Utopia». είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίκου Κουρού. Γυρισμένη σε άσπρο και μαύρο, βωβή και με το στυλιζάρισμα των κλασσικών βωβών ταινιών, η «Utopia» είναι ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει με κωμικοτραγικό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων. Πρόκειται για την πρώτη βωβή ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια και επιχειρεί να ανασκευάσει δημιουργικά το κινηματογραφικό λεξικό από τις βωβές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1920-1930 με σύγχρονα οπτικά εφέ και κωμικά γκαγκς.
 
Με δύο λόγια:
Μια μικρή πόλη, ελέγχεται οικονομικά από έναν διεφθαρμένο ιδιοκτήτη τράπεζας και τηλεοπτικού καναλιού, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει όλο το ρευστό της και να εξαθλιώσει τους κατοίκους της. Κάποια μέρα το ‘’αφεντικό’’ μετά από μηχανορραφίες της ‘’συμμορίας’’ του, απολύει τον Αχιλλέα, έναν εργατικό υπάλληλο στην τράπεζα του. Ο Αχιλλέας από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται στο δρόμο και αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποια στιγμή συναντά στο δρόμο του έναν παράξενο άνθρωπο που του προτείνει να …αλλάξει τον κόσμο με ένα πολύ παράδοξο τρόπο. Ο Αχιλλέας δέχεται και ένα περίεργο ταξίδι ξεκινά!
 

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η «Utopia An Adults FairyTale» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου που έγινε με μηδενικό προϋπολογισμό, σε άσπρο μαύρο, με το στυλιζάρισμα των κλασσικών βωβών ταινιών, με τη συμβολή ομάδας επαγγελματιών και ερασιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην επαρχία.
Η αγάπη μου για το κλασσικό βωβό σινεμά αλλά και η επιτυχία του ''The Artist'' μ’ έκαναν να πιστεύω ότι θα μπορούσε το κινηματογραφικό αυτό είδος να επανακάμψει. Έτσι, πρότεινα μια τρελή φανταστική σεναριακή ιδέα σε κάποιους φίλους-συνεργάτες που τη δέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη. Ξεκινήσαμε χωρίς διασταγμό αλλά και χωρίς budget, με πολύ θάρρος, αφοσίωση και κόπο, να δημιουργήσουμε τη δική μας ''Utopia'', που τελικά, απαριθμώντας 120 συντελεστές, ολοκληρώθηκε και αποτελεί πλέον τη μοναδική απόπειρα εδώ και 80 χρόνια στην Ελλάδα, μιας εξ ολοκλήρου βωβής ταινίας μεγάλου μήκους.

Η ''Utopia'' δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένας αυθόρμητος, ειλικρινής, απλός και κατανοητός τρόπος να πούμε το δικό μας ''αρκετά'' στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που διανύουμε, όπου βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κουρελιάζεται μπρος στον κυνισμό και την απληστία των ''ισχυρών'.

Ένα συμβολικό, διαχρονικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει με αρκετή ελαφράδα, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων.

«'Utopia, An Adult's FairyTale»
Βωβή – Α/Μ – Ελλάδα 2016 – Διάρκεια 78΄
 
Σενάριο-σκηνοθεσία : Νίκος Κουρού
Δ/νση φωτογραφίας-κάμερα : Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Φάνης Τοψαχαλίδης, Μιχάλης Τεμέλκος Μουσική : Γιάννης Παπαδημητρίου
Μοντάζ : Φάνης Τοψαχαλίδης
Sound Design : Ελένη Φασούλα
Σκηνικά : Βασιλεία Βακιρτζή και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Κοστούμια : Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά
Μακιγιάζ : Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη
Κομμώσεις :Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου
Εναέριες λήψεις : Σάκης Τσίγγανας
Colour Grading : Φάνης Τοψαχαλίδης
Eιδικά εφέ : Χρήστος Τοψαχαλίδης
 Γραφικά-αφίσες : Μιχάλης Τεμέλκος
Προσαρμογή υποτιτλων : Judi Caso
Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας, σε μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, στίχους της Κατερίνας Πολιτίδου και επιμέλεια του Σπύρου Καβαλλιεράτου, ερμηνεύει η μεσόφωνος της Λυρικής μας σκηνής Ελένη Βουδουράκη.
Παίζουν: Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Καρανάτσιος, Ρίτα Τσιούρα, Κατερίνα Τσιάρα και 70 ακόμα ερασιτέχνες ηθοποιοί. Η παραγωγή είναι των Creating Memories-Κοζάνη, Tops Productions-Πτολεμαίδα και Michael Temelkos
 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top