16/05/2022

Βαρέθηκες; – Αναμνήσεις από τα 80’s

Βαρέθηκες; - Αναμνήσεις από τα 80's

Eightίλα. 

Εφηβική, ανεξάρτητα από ηλικίες, ασθένεια αλλά και ατέλειωτο πάρτι.  

Οι φαν των 80’ς σήμερα, πραγματικοί αλλά και δήθεν, φαντάζουν αμέτρητοι. Τα πάρτι που γίνονται με τέτοια σφραγίδα πολλά. 

Σήμερα ειδικά που βρισκόμαστε στη μέση μιας εποχής που είναι πλέον απολιτική και εντελώς απαξιωτική πολλές στιγμές γυρίζουμε πίσω και θυμόμαστε. 
Τα καλά τα μέτρια και τα άσχημα. Όλα μαζί. Συνδυασμένα με χρόνια εφηβείας για άλλους, δεκαετία γέννησης για πολλούς, αιτία αναζήτησης πολλών μακριά από στερεότυπα. 
Η επανάσταση τότε έμοιαζε σα να ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν. Ήταν όταν η νέα πραγματικότητα ήρθε και χτύπησε τη πόρτα. 
Πήγε τη μουσική ένα θαυμάσιο ταξίδι που πέρασε από το punk μέχρι το Rap συνδυάστηκε με την εξέλιξη κι έφερε στον αφρό νέα ρεύματα καινούργιες ιδεολογίες άσε που ποικίλες προσωπικότητες ήρθαν και διαμόρφωσαν το νέο παγκόσμιο σκηνικό.
Θα μου πεις εντάξει αλλά η γη δεν σταμάτησε να γυρίζει… Σωστά. Το πλέον σίγουρο είναι όμως ότι η δεκαετία του 80 της πρόσφερε πολλές αιτίες δόνησης.
Μέρες όπως αυτές που ζούμε, με την πολιτική να περνάει ολοένα και περισσότερο στο παρασκήνιο με την οικολογία να επιδιώκει να βρεθεί ολοένα και περισσότερο σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, τους πάσης φύσεως μοναχοφάηδες να έχουν εξελιχτεί σε κανόνα, βλέπεις όλο και πιο πολλούς να δοκιμάζουν βουτιές στο παρελθόν. 
Κάποιοι από νοσταλγία άλλοι από ανάγκη άλλοι για να μάθουν και μερικοί μήπως και καταφέρουν να νιώσουν κάτι από το ρεύμα εκείνης της περιόδου. 
Οι επιτυχίες που ξανάρχονται στην επικαιρότητα, οι σταρ που δεν έφυγαν στιγμή από το μυαλό αλλά και από το προσκήνιο, οι ηγέτες που όλο και λιγοστεύουν.
Η  αναζήτηση νέων ηρώων αποτελεί συνεχές και αγαπημένο παιχνίδι της δισκογραφίας της σόου μπίζ των μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά και της καθημερινότητας. 
Άλλοι χαρακτηρίζουν την περίοδο εκείνη ονειρεμένη. 
Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που την θεωρούν αμαρτωλή περίπτωση ενώ κάποιοι την απορρίπτουν μετά βδελυγμίας συνδυάζοντας την με σκουπίδια που έφερε η παλίρροια της ποπ. 
Δεν βαρέθηκες; Ακούω μερικές φορές να μου λένε.
Όχι.
Βλέποντας όλα εκείνα τα σημάδια της γενιάς των 80’ς να μένουν διαχρονικά. 
Ρεαλισμός συνδυασμένος με πραγματική υπέρβαση.
Ήρωες, πρωταγωνιστές, κινήματα, ακτιβισμός, η Τhatcher, ο Reagan, o Gorbachev, η διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, το πράσινο κίνημα της Greenpeace, η Madonna, ο Μichael Jackson, το Βand Aid, το ατύχημα στο Chernobyl στις 26 Απριλίου 1986, που σαν σύννεφο καταστροφής πέρασε και απο την Ελλάδα, η σύγχρονη μάστιγα του aids, οι 38 νεκροί φίλαθλοι στο στάδιο Heysel στις Βρυξέλες τον Μάϊο του 85, πρίν από τον ευρωπαϊκό τελικό ανάμεσα σε Liverpool και Juve, η επέλαση των super μοντέλων, όπως η Cindy Crawford, η Claudia Shifer, η Naomi, η Linda, τα βίντεο κλιπ, η κυριαρχία του lifestyle, η επιδρομή του cd, τα 2CV, η άνθιση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, ο χορός που μπορεί σήμερα να είναι ακόμη υπολογίσιμη ανάγκη για πολύ κόσμο αλλά τότε είχε άλλη θέση στη καρδιά των ανθρώπων, τα live, η οικολογία, το μυστήριο, η γοητεία, η νοσταλγία, η επανάσταση του στιλ του ήχου της καθημερινότητας…

Είτε το θέλουμε είτε όχι το σίγουρο είναι πως η δεκαετία του 80 ήρθε έφερε πολλά και φεύγοντας πήρε μαζί της τα τελευταία δείγματα αθωότητας που δεν θα ξαναγυρίσουν σε καμία απο τις επόμενες γενιές.

Δεν βαρέθηκες λοιπόν να γυρίζεις πίσω;

Απαντάω. Όχι.

Βασίλης Λούκας
(Συνολικές Επισκέψεις 200, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Βαρέθηκες τα fake; Κάνε μια βουτιά στα 80’s - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*