Βάσανα και ...κάστανα

Βάσανα και …κάστανα

Τα βάσανα είναι γνωστά σε όλους τα τελευταία 8 χρόνια! Τα κάστανα όμως; Μεγάλη Εβδομάδα, νηστεία και γλυκά κεράσματα! Δύσκολος συνδυασμός για να σου βγει μα πολλές φορές στη θέα ορισμένων γλυκισμάτων η νηστεία με αφήνει παγερά αδιάφορο! Ξέρω ότι τώρα θα με λέτε Αντίχριστο αλλά εγώ θα το κάνω το τόλμημα. Θα μπω για δισεκατομμυριοστή φορά σε ένα ζαχαροπλαστείον και θα αγοράσω μία παιδική αδυναμία από τα '70s! Κάστανα Μαρόν!

 
Αυτό είναι που λέμε Gateaux de luxe! Τα κάστανα Μαρόν τις δεκαετίες '60 και '70 αποτελούσαν το πολυτελέστερο δώρο σε μια επίσκεψη. Ήταν διπλωμένα σε ασημί χαρτάκι που συνήθως δεν έγραφε τίποτα απ' έξω ενώ αργότερα υπήρχε κολλημένο ένα αυτοκόλλητο με τη φίρμα του ζαχαροπλαστείου. Προϊόν με Ονομασία Προελεύσεως γαρ! 
 
Το άρωμα και η γεύση ήταν και παραμένουν μεθυστικά, τουλάχιστον για μένα που ήμουν, είμαι και θα είμαι φανατικός οπαδός τους. Τα Μαρόν τα συναντούσε κανείς ως κέρασμα σε σπίτια ακριβών περιοχών όπως στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στην πλατεία Αμερικής ή στο Κολωνάκι.
Σήμερα βέβαια χάθηκε η αίγλη των παραπάνω περιοχών με εξαίρεση την τελευταία που πλέον έχει μεγαλύτερη αξία ένας καφές μπαχαλοτσίνο για νεόπλουτους παρά ένα κουτί με κάστανα Μαρόν.
Εν πάση περιπτώσει φροντίστε να συνδυάσετε τη γλύκα του Μαρόν με έναν πικρό καλοφτιαγμένο αρωματικό σκούρο Ελληνικό καφέ! Θα με θυμηθείτε! Εγώ κάποτε το έκανα αλλά δεν αρκέστηκα σε ένα μόνο κάστανο. Έφαγα έξι και χρειάστηκε να ξοδέψω πολλές ώρες σε κεντρικά Αθηναϊκά παγκάκια για τη σωστή χώνεψη του όλου πράγματος! Εσείς φροντίστε να μειώσετε την ποσότητα! Για λόγους υγείας μα και οικονομίας βεβαίως βεβαίως!
 
Κι επειδή κάποιος πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, που λέει κι ο πτωχός λαουτζίκος (βλέπε μαντάμ Σουσού!), έχω να σας πω ότι αν ψάξετε σε εκλεκτά ζαχαροπλαστεία θα βρείτε τα εν λόγω γλυκίσματα…σε όχι ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Για να μην ξεχνάμε ποτέ την αριστοκρατική καταγωγή τους.
Κι αν κάποιος άγνωστος, σας χαρίσει πριν το Πάσχα γλυκίσματα να έχετε το θάρρος και το θράσος να τα τιμήσετε δεόντως! Άλλωστε όταν ήμασταν μικροί, μας έλεγαν να μην παίρνουμε από αγνώστους τσίχλες και καραμέλες. Όχι γλυκά!

Οπότε να είστε καταδεκτικοί! Κέρδος θα το 'χετε και θα σας μείνει και η γλύκα. Άντε και καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και όλα καλά και γλυκά να μας έρθουν!

 
Βασίλης Κριμπάς
 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top