Βίος ανθόσπαρτος στην ιδιωτική τηλεόραση

Βίος ανθόσπαρτος στην ιδιωτική τηλεόραση… Ναι, είμαι κι εγώ ένα ακόμη πρόσωπο της ιδιωτικής τηλεόρασης και δη του καναλιού που δέχεται πυρά από όλα τα σημεία του ορίζοντα!

Ειλικρινά δεν έχω όρεξη να σας κουράσω επαναλαμβάνοντας την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και 4 μήνες στο MEGA. Ούτε πρόκειται να σας γράψω ένα κάρο νούμερα που πήγαν υπέρ του δημοσίου και λοιπές ιστορίες τις οποίες πολλοί αγνοούν και κάνουν επιφανειακή και φτηνή κριτική. Ούτε πρόκειται να ασχοληθώ (ιδιαίτερα) με κυβερνητικά στελέχη που στήνουν πανηγύρι στα πτώματα εργαζομένων διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν εν τέλει στα δικά τους χέρια.

Τους τελευταίους μήνες, έχοντας αποκτήσει ξανά χρόνο στη ζωή μου λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο MEGA, βλέπω τηλεόραση. Μεταξύ άλλων παρακολουθώ και αρκετά πεντάλεπτα σποτάκια της ΕΡΤ με πραγματικά αξιόλογους προσκεκλημένους οι οποίοι διηγούνται τις τηλεοπτικές τους ιστορίες που έζησαν μέσα στα στούντιο της ΕΡΤ.
Τους ακούω με ζωηρό ενδιαφέρον και πραγματικά μαθαίνω από τις διηγήσεις τους. Ειλικρινά λυπάμαι όμως όταν ακούω ανθρώπους που ανήκουν κατεξοχήν στην τηλεόραση και ξέρουν όλα τα ψέματα και τις αλήθειες της, να λένε πως το μόνο κανάλι που μετέδιδε πολιτισμό ήταν η ΕΡΤ δίνοντας ακόμα μια σπρωξιά στην ιδιωτική τηλεόραση η οποία, υπενθυμίζω, έχει μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό.
Σίγουρα λιγότερη από όσο η Δημόσια τηλεόραση, ωστόσο αξιοσημείωτη.

Είναι θλιβερό να ακούγονται απόψεις που ουσιαστικά απορρίπτουν την προσφορά των ιδιωτικών καναλιών που από τότε που ξεκίνησαν συνεργάστηκαν με σπουδαίους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, δημοσιογράφους, τραγουδιστές, συγγραφείς.

Αφορμή για να γράψω αυτές τις λιγοστές αράδες ήταν η προβολή του σίριαλ της Κάκιας Ιγερινού, “Βίος Ανθόσπαρτος”. Ειρωνικός τίτλος για όσους εργαζόμαστε στο MEGA που αυτές τις ημέρες περνά ακριβώς το αντίθετο του ανθόσπαρτου βίου!

 

Δεν ξέρω αν έχει σημασία να αναφέρω έναν έναν τους συντελεστές της εν λόγω σειράς γιατί πλέον η τεχνολογία, σας επιτρέπει να τους βρείτε πολύ εύκολα. Αν όμως μπείτε στη διαδικασία να ψάξετε συντελεστές σειρών, κάντε και τον κόπο να δείτε πως πολλά από τα πιο αξιόλογα σίριαλ γυρίστηκαν και για την ιδιωτική τηλεόραση που τόσο εύκολα κατηγορείται για προχειροδουλειές, μονομερή ενημέρωση, φτηνά σενάρια και άλλα πολλά εμπριμέ και όμορφα! “Βοθροκάναλα” κατά τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τον οποίον έχω μερικές αμφιβολίες για το αν έκατσε ποτέ να δει μισό επεισόδιο από τον “Βίο Ανθόσπαρτο” ή το “Εκμέκ Παγωτό” ή το “Λόγω Τιμής” ή ακόμα κι από την εκπομπή της Μαλβίνας που επί εποχής ισχυρότατου Σημίτη, έβγαινε στο MEGA και του “τα έχωνε” χωρίς μοντάζ, χωρίς περικοπές, χωρίς λογοκρισία!

Παραδέχομαι ασφαλώς, ως τηλεθεατής, ότι η ιδιωτική τηλεόραση προέβαλε και δουλειές μέτριας ή και πολλές φορές ανύπαρκτης αισθητικής. Αυτό όμως δεν αποτελούσε κανόνα. Επίσης, για να σας προλάβω, δεν θα ήθελα να σχολιάσω το ειδησεογραφικό κομμάτι κανενός τηλεοπτικού σταθμού γιατί παρά το γεγονός ότι εργάζομαι στις ειδήσεις, δεν ήταν αυτές η αφορμή για τις γραμμές που διαβάζετε. Στον “βίο ανθόσπαρτο” λοιπόν ξανά! Είδα πριν λίγες ημέρες το τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Με αυτή την ευρηματικότατη σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ στο θερινό σινεμά και τις προβολές σκηνών από ασπρόμαυρες κομεντί στο πανί. Συγκινήθηκα πραγματικά. Όπως και με πολλά άλλα σίριαλ που έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω τους τελευταίους μήνες.

Αν αυτό μας έμαθαν να το λέμε υποπροϊόν, αν αυτό μας έμαθαν να το προσπερνάμε σαν κάτι που δεν ωφελεί τον πολιτισμό, αν αυτό πρέπει να το πολεμάμε, αν αυτό πρέπει να το εξαφανίσουμε, τότε κάθομαι και γράφω τζάμπα κουταμάρες. Αν όμως πρέπει να το δούμε διαφορετικά και αντικειμενικά, μη συνδέοντας τον πολιτισμό με την ενημέρωση και τις θέσεις του κάθε τηλεοπτικού σταθμού, τότε θα πρέπει όλοι να πάρουμε μία σοβαρή θέση απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση.

Κι όταν λέω σοβαρή θέση, δεν εννοώ να συμφωνήσετε υποχρεωτικά μαζί μου. Απλώς κάθε σας σκέψη καλό θα είναι να υποστηρίζεται από ουσιαστικά επιχειρήματα. Κι όχι με το αν συμφωνείτε, το επαναλαμβάνω,  με τις πολιτικές θέσεις του κάθε τηλεοπτικού σταθμού. Διότι και για μένα είναι απίστευτα απλό να γράψω ότι σιχαίνομαι την ΕΡΤ με τις ειδήσεις που βλέπω τον τελευταίο καιρό. Όμως όχι. Η ιστορία του κάθε σταθμού στον πολιτισμό, περνά στην ιστορία, καταγράφεται και ευτυχώς πλέον μπορεί και προβάλλεται.

Η ιδιωτική τηλεόραση έχει γράψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας και μάλιστα με μεγάλα, πεντακάθαρα και χρυσά, ενίοτε, γράμματα! Φυσικά για να το δει κάποιος αυτό πρέπει να ξέρει να διαβάζει τηλεοπτική ιστορία! Οι άνθρωποι οι οποίοι δεν ενημερώνονται, δεν διαβάζουν, δεν ανατρέχουν στην ιστορία και δεν ακούν όλες τις απόψεις για να βρουν τη μέση οδό, είναι καταδικασμένοι να πέσουν σε λάθη και μάλιστα τόσο μεγάλα που γίνονται επικίνδυνοι!

Δεν ξέρω αν τελικά θα επιζήσουν 4 κανάλια και με ποιον τρόπο. Το μόνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας  και με όλη μου την αγάπη προς όσους με τιμούν με την ανάγνωσή τους, είναι πως 22 χρόνια που βρίσκομαι στα ΜΜΕ του ιδιωτικού τομέα πέρασα από πολλές ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές.

Όμως ποτέ δεν ντράπηκα για το μέσο στο οποίο εργάζομαι ή εργαζόμουν. Και σήμερα, όχι μόνο δεν ντρέπομαι αλλά είμαι πολύ υπερήφανος για τη μάχη που δίνουμε απέναντι στο παράλογο που ζούμε. Είτε είναι πολιτικό, είτε επιχειρηματικό, είτε οικονομικό.

Η ιδιωτική τηλεόραση, είτε λέγεται MEGA, είτε ΑΝΤ1, είτε ΣΚΑΪ, είτε ALPHA και ούτω καθεξής, πρέπει να ζήσει. Γιατί μπορεί να ζήσει και έχει να προσφέρει ακόμα πολλά και σε πολλούς. ΚΑΙ στον πολιτισμό ΚΑΙ στο κράτος ΚΑΙ στους εργαζόμενους. Με την άδειά σας λοιπόν, συνεχίζουμε. ΟΛΟΙ!

Βασίλης Κριμπάς

Σχόλια

3 thoughts on “Βίος ανθόσπαρτος στην ιδιωτική τηλεόραση”

  1. Τομμυ

    αυτο ειναι το κακο, οτι δε ντρεπεσαι και θελεις εμεις απο εναν βιο ανθοσπαρτο που ηταν ενα σηριαλ με σκοπο την εμπορικη αποδοση μεσω διαφημισεων και τα πολιτιστικα της κυρα-Μαριαννας να δουμε με αλλο ματι το μεγκα…. οχι φιλε μου, δουλευες σε ενα κωλοκαναλο παρτο αποφαση και συνεχισε. . αν ελπιζεις σε κατι τετοιο ξανα ευχομαι για το καλο ολων μας να μην υπαρξει ξανα… υπηρχαν και αλκα κυριως κωμικα σηριαλ που ητσν πολυ επιτυχημενα… τα σκατα ομως που πλασσαρατε μεσω τρεμη πρετ και καψ σπυρ κλπ σκεπασαν τα παντα… ευχομαστε να μεινει εκει το μεγκα κατω απο το σκατο… σιγουρα δε θα περασει την εγκριση το σχολιο μου… συνηθη πραγματα αυτα βεβαια…

  2. Bardaxis Koutroubesis

    φίλε Βασίλη,

    δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τη δουλειά ενός καναλιού αποκομμένη από τα δελτία ειδήσεων γιατί απλά μας βολεύει.Όσο αξιόλογο και αν πιστεύεις οτι ήταν το "πολιτιστικό" πρόγραμμα του Mega κατά περιόδους, η φρικτή & λυσσαλέα προπαγάνδα των 20:00 εκμηδενίζει με κυνικό τρόπο και υποτιμά την δουλειά οποιουδήποτε δημιουργού παρουσιάστηκε από αυτό.Ρώτα και τους ίδιους. Θα ήταν ένα καλό "αναδρομικό" ρεπορτάζ…Ίσως σε πικράινει αλλά τα πράγματα δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τις συνθήκες τους για να τα εξετάσουμε μόνα τους.Είναι αλληλένδετα.

  3. ……..μπορούν οι προλαλήσαντες παρακαλώ νά μάς πούν τί επαγγελονται????

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top