08/06/2023

(βρωμερός) Αέρας στα πανιά τους

Επιθεώρηση Επικαιρότητας #287

Αέρας στα πανιά τους

Αν η Σοφία ήταν κόρη σου…
Μπορείς να το σκεφτείς για μια στιγμή, κοιτώντας το παιδί σου;
Ένα παιδί να κακοποιείται σεξουαλικά από αυτούς που υποτίθεται το στήριζαν, να τολμάει να το πει – τη στιγμή που αισθάνεται δυνατό – και να το αντιμετωπίζουν περίπου ως θύτη;

Όλα αυτά που συνέβησαν από την στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τον βιασμό της δείχνουν τη βρωμιά που κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Είμαστε λίγοι εναντίον των πολλών.

Είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν το θύμα με χίλιους δυο τρόπους και το κακοποιούν πολλές φορές ακόμη ενώ θα έπρεπε να σιωπούν, ή να ξεσπούν μαζί του.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας μου θύμισε τις αυταρχικές φιγούρες που με μια παγωμένη μάσκα έδιναν στο θύμα να καταλάβει ότι είναι πολύ λίγη για να τα βάλει με τον «κακό» της υπόθεσης.

Βρωμερός αέρας στα πανιά τους. Αυτό μου ήρθε στο μυαλό, σε αντίστιξη με την ανοιχτωσιά της θάλασσας και τον αέρα να παίζει μα τα πανιά των ιστιοπλόων, να τα φουσκώνει και να τα ωθεί μπροστά.

Πόσα κορίτσια αλλά και αγόρια αθλητές, πόσα παιδιά, πόσες γυναίκες – όλων των ηλικιών – δεν θα ένιωσαν λίγο πιο δυνατά ακούγοντας την Σοφία Μπεκατώρου να καταγγέλλει αυτό που της συνέβη;

Βιασμός αθλήτριας από αυτούς που υποτίθεται την προστατεύουν. Πόση βρωμιά υπάρχει ακόμη σε όλα τα μικρά κλαμπ που οι γονείς εμπιστεύονται το μέλλον των παιδιών τους; Πόση ταπείνωση να έχουν περάσει παιδιά από τους «μεγάλους» που τα πατρονάρουν, τα προπονούν και τελικά τα εκμεταλλεύονται για να έχουν καρέκλες και ένα όνομα στην κοινωνία (τους).

Οι θαρραλέες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου είναι βέβαιο ότι θα σπάσουν ένα από τα δεκάδες αποστήματα στον αθλητικό χώρο. Δυστυχώς υπάρχουν πληγές που κακοφορμίζουν σε πολλούς χώρους με τα θύματα να σιωπούν, να φοβούνται, να ντρέπονται.

Τα θύματα για να μιλήσουν πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια. Ασφάλειά τους είμαστε εμείς με τη συμπεριφορά μας. Είμαστε εμείς και πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Για τον βιασμό δεν φταίει ποτέ το ρούχο, το ύφος, το βλέμμα του θύματος. Για τον βιασμό φταίει πάντα ο βιαστής. Αυτός που δεν ακούει το «όχι» που κάθε γυναίκα και κάθε άνδρας έχει δικαίωμα να πει όποια στιγμή θέλει.

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2083 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*