
Μετά τον επεισοδιακό χειμώνα προετοιμασίας του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016, -με τον Βέλγο Γιαν Φαμπρ που ήλθε για να το οργανώσει, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό χώρο και απήλθε- τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους, με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Απρίλιο, να προλαβαίνει να στήσει ένα αξιόλογο πρόγραμμα, που τουλάχιστον δεν δημιουργεί… παράπονα!
Έτσι το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκινά σε λίγες ημέρες. Το Ηρώδειο παραδοσιακά αρχίζει με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα παρουσιάσει στις 10 Ιουνίου την Αΐντα του Τζιουζέππε Βέρντι, ενώ λίγες μέρες μετά ακολουθεί στην Πειραιώς 260, μια μεγάλη μουσική γιορτή στην οποία συμμετέχουν οι Χειμερινοί Κολυμβητές, η Mπάντα της Φλώρινας, η Ματούλα Ζαμάνη και ο Dj Palov.
Στη δημοσιότητα δόθηκε και το trailer του πολυσυζητημένου, φετινού φεστιβάλ. Το σποτ φτιάχτηκε από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο (και τον Γιώργο Καραγιώργο (Graphic animation) ενώ επενδύθηκε μουσικά από τον Μιχάλη Δέλτα.
Trailer
Ποιες θεατρικές παραστάσεις θα δούμε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ
15 και 16 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Ε, ώρα 21:00
ODC Ensemble/Βυρσοδεψείο – Έλλη Παπακωνσταντίνου/ Revolt Athens
Το… θεατρικό τμήμα του φεστιβάλ, ανοίγει στις 15 Ιουνίου, στο κτίριο Ε της Πειραιώς 260, με την ομάδα ODC Ensemble, να παρουσιάζει μια in progress performance για την καθημερινότητα στην Αθήνα της κρίσης. Η ομάδα αποτελείται από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου, την ηθοποιό Ρόζα Προδρόμου, τον visual artist Παντελή Μάκκα και τον συνθέτη και μουσικό Τηλέμαχο Μούσα.
17 – 20 Ιουνίου, Εθνικό θέατρο – Αίθουσα εκδηλώσεων, ώρα 19:00 και 20:30
Romeo Castellucci – Societas Raffaello Sanzio / Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα
Ο Ρομέο Καστελλούτσι παρουσιάζει μια περφόρμανς – μελέτη πάνω στο λόγο και την ομιλία. Πρωταγωνιστές είναι τρεις ηθοποιοί μιας παράστασης, που είχε κάνει πρεμιέρα πριν 20 χρόνια και πάλι με θέμα τον Ιούλιο Καίσαρα. Μόνο που τότε ο λόγος απουσίαζε. Τώρα με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας που φτάνει μέχρι τις φωνητικές χορδές του ενός ηθοποιού καθώς μιλάει, όσο ο άλλος στέκεται ανίκανος να εκφέρει λόγο (εξαιτίας της εγχείρησης αφαίρεσης λάρυγγα που έχει υποστεί), η παράσταση μελετά το πώς ο αέρας μετασχηματίζεται σε ήχο. Σημειώνεται ότι στην αίθουσα δεν υπάρχουν καθίσματα και αρίθμηση. Οι θεατές παρακολουθούν τη σαραντάλεπτη αυτή παράσταση όρθιοι και ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.
17 – 18 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Ε, ώρα 21:00
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου – Γ. Καλαβριανός / Η Τάξη μας, του Τ. Σλομποτζιάνεκ
Στις 10 Ιουλίου 1941, όλοι οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία συγκεντρώνονται με τη βία στην κεντρική πλατεία και οδηγούνται σε ένα στάβλο όπου και δολοφονούνται. Η επίσημη ιστορική αφήγηση καταδείκνυε τους ναζί ως δράστες της σφαγής, ωστόσο, 60 χρόνια μετά, οι έρευνες της κινηματογραφίστριας Ανιέσκα Άρνολντ απέδειξαν πως υπαίτιοι δεν ήταν οι Γερμανοί, αλλά οι συντοπίτες και γείτονες των θυμάτων, καθολικοί Πολωνοί, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η Ιστορία της χώρας άλλαξε, ο Πρόεδρος ζήτησε συγνώμη και παραδέχτηκε πως εκεί συντελέστηκε ένα νέο είδος ολοκαυτώματος, η δολοφονία γείτονα από γείτονα.
Στο έργο του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία (Kαλύτερο Έργο Πολωνικής Λογοτεχνίας 2010-Nike Literary Award), οι ήρωες είναι δέκα μαθητές του δημοτικού σχολείου της πόλης. Στις επτά δεκαετίες που καλύπτουν με την αφήγησή τους, δίνουν φωνή σε όσους την έχασαν και αποκαθιστούν την αλήθεια που θάφτηκε για σχεδόν 60 χρόνια, μετατρέποντας το Γιεντβάμπνε σε σύμβολο της φιμωμένης Ιστορίας .
20 – 21 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Ε, ώρα 21:00
Vasistas – Αργυρώ Χιώτη / Απολογίες 4 & 5, του Ευθύμη Φιλίππου
Το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου, με λόγο συμπυκνωμένο και λυρικό, επιχειρεί μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Μία καταβύθιση στις λεπτομέρειες που συνέθεσαν την έως τώρα ζωή τους. Στιγμή ανασκόπησης και επαναπροσδιορισμού. Ένα βιογραφικό σκηνικό ποίημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Μία άτυπη δίκη. Μία τελετή αυτοπροσδιορισμού.
25 – 26 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Δ, ώρα 21:00
Οσκάρας Κορσουνόβας / Άμλετ, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Ο πολυβραβευμένος λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό το πασίγνωστο σαιξπηρικό έργο. Χρησιμοποιώντας τον Άμλετ ως βάση, ο Κορσουνόβας μιλάει για την πιο πρόσφατη Ιστορία και θέτει σύγχρονους προβληματισμούς. Ο Άμλετ του αρχίζει με το ερώτημα: «Ποιος είσαι;», για να καταλήξει στο τέλος με το σπαρακτικό ερώτημα προς εαυτόν: «Ποιος είμαι;».
28 – 29 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Δ, ώρα 21:00
Needcompany / The blind poet
Το «The blind poet» μιλά για τη ζωή δύο ποιητών, του τυφλού Άραβα Αμπού αλ’ αλά αλ Μααρί, δημοφιλή τον 10o και 11ο αιώνα, και της ανατρεπτικής Βαλλιάντα μπιν αλ Mουστακφί από την αραβική Ανδαλουσία, ποιήτριας που έγραψε κατά τον 11ο αιώνα.
Η βέλγικη ομάδα Needcompany επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα, μετά το Δωμάτιο της Ισαβέλλας το 2007. Στην πιο πρόσφατη δουλειά του, ο ιδρυτής και kαλλιτεχνικός διευθυντής Jan Lauwers συνεργάζεται και πάλι με τον συνθέτη Maarten Seghers, για να δημιουργήσουν μια παράσταση για τον τρόπο που γράφεται και φτάνει ως εμάς η Ιστορία.
25 – 26 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο Ε, ώρα 21:00
Β. Μαυρογεωγίου – Skrow Theater Group /Αβαρία – Πράγματα που άφησα πίσω
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και η ομάδα του Skrow theater group δημιουργούν μια παράσταση για όλα αυτά που αφήνουμε πίσω μας ώστε να συνεχίσουμε να πλέουμε, να ζούμε. Στην αφθονία του δυτικού κόσμου, αυτό που καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα δεν είναι μόνο το τι έχουμε, αλλά και το τι πετάμε, τι αποχωριζόμαστε. Όσον αφορά την εθνική μας ταυτότητα, αξίζει να αναρωτηθούμε τι αφήσαμε πίσω μας ως έθνος, πόσα κομμάτια από την ιστορία μας λείπουν αυτούσια και πόσα πετάξαμε χωρίς να
διδαχθούμε τίποτε από αυτά, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε σήμερα να αποκωδικοποιήσουμε τη δική μας πραγματικότητα.
Φωτογραφίες από τις πρόβες:
28 – 29 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο H, ώρα 21:00
Lola Arias / Minefield
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982. Η Αρίας ερευνά σχέση μεταξύ εμπειρίας και αφήγησης, συνδυάζοντας το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις visual arts για περισσότερο από μια δεκαετία.
30 Ιουνίου, Πειραιώς 260 – κτίριο E, ώρα 21:00
Ειρήνη Φαναριώτη – Terre de semis / Monaksxa (A lonely planet)
Τι είναι μοναξιά; Τι σημαίνει για τον καθένα; Είναι ως έννοια σύμφυτη με τον άνθρωπο; Τέτοιου είδους ερωτήματα, συζητήσεις, έρευνες, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα, αλλά και αποσπάσματα από κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αποτελούν το αντικείμενο της νέας παράστασης από την ομάδα Terre de Semis, που χρησιμοποιεί ως μέσο την αφήγηση και τις τεχνικές της.
Νόρα Μολυβιάτη
Leave a Reply