29/03/2024

Ύποπτη γιατί έχεις πολλούς φίλους- Το παράλογο ως δίκαιο


Το δικαστήριο χθες δεν συνεδρίαζε για να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή. Εξέταζε το αν τα δύο παιδιά, που βρέθηκαν με σαθρά αποδεικτικά στοιχεία στη φυλακή, ήταν ύποπτα φυγής ή αν η αποφυλάκισή τους.

Εξετάστηκαν όμως αυτές οι παράμετροι; Όχι, εξετάστηκε ο,τιδήποτε άλλες εκτός απ’ αυτές.

Τι σημαίνει άραγε η παρατήρηση της προέδρου «Πάντως έχετε πολλούς φίλους εδώ μέσα»; Είναι στοιχείο που σε κάνει ύποπτο φυγής η ύπαρξη πολλών φίλων; Είναι ποινικό αδίκημα οι φίλοι ή έστω στοιχείο ενοχής; Τι σημαίνει η ερώτηση «Πού συχνάζετε;» Προφανώς ένα κεφάλι δικαστή γεμάτο στερεότυπα περιμένει την απάντηση «Στα Εξάρχεια», κάτι που για το συντηρητικό αφήγημα αποτελεί στοιχείο ενοχής, πέραν κάθε αμφιβολίας. Αν σκεφτεί κανείς βέβαια ότι στο σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης επιβαρυντικό στοιχείο για τον Περικλή ήταν ότι ταξίδεψε στη Βαρκελώνη, η οποία παρουσιάστηκε ως πόλη- άντρο τρομοκρατών, καταλαβαίνει κανείς πόσο καθαρή είναι η κρίση κάποιων δικαστών και πόση επαφή έχουν με την πραγματικότητα, εντός και εκτός συνόρων. Ευτυχώς τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν απέδωσαν στον Περικλή την ευθύνη για το δημοψήφισμα στην Καταλονία και την προσπάθεια απόσχισής της από το Ισπανικό κράτος.

Σοκαριστική ήταν επίσης η άνεση με την οποία οι δικαστές μιλούσαν για την παραμονή στη φυλακή των δύο νέων. «Σε πέντε μήνες είναι το επόμενο δικαστήριο» είπαν θεωρώντας αυτό το διάστημα μικρό.

Ακόμα και μία μέρα παραμονής στη φυλακή ενός αθώου, ακόμα και ενός για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες για την ενοχή του είναι ντροπή για ένα κράτος Δικαίου. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι δικαστές που μοιράζουν μήνες και χρόνια φυλάκισης, λες και μιλάμε για πικ-νικ στην εξοχή.

Ούτε η ακαδημαϊκή καριέρα, ούτε η κλονισμένη υγεία, ούτε η συνέπεια τους στους περιοριστικούς όρους κατά την διάρκεια της προδικασίας είναι επαρκείς. Επαρκείς είναι μόνο οι εμμονές των δικαστών, τα “μηνύματα” που θέλουν να στείλουν, τα οποία όμως είναι ουσιαστικά πολιτικά και παρεκκλίνουν της ουσίας αυτού του δίκαζαν.

Η Ηριάννα και ο Περικλής θα ξαναδικαστούν το Μάρτιο στο Εφετείο και εκεί ελπίζουμε οι δικαστές να δικάσουν με βάση τα στοιχεία και όχι με βάση τις εμμονές τους ή την ανεπάρκεια τους. Είναι δευτερεύον το πού συχνάζουν και το ποιούς και πόσους φίλους έχουν. Αντιθέτως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιούς φίλους έχουν ορισμένοι δικαστές. Γιατί στην κοινωνία υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι στο δικαστικό σώμα υπάρχουν λειτουργοί που κάνουν κακές παρέες, (ας θυμηθούμε τον δικαστή με τη μεζούρα), που πνίγουν υποθέσεις, που τις παραπέμπουν στις καλένδες, που αθωώνουν και αφήνουν ελεύθερους μεγαλοσχήμονες των επιχειρήσεων και της πολιτικής. Κι αυτό είναι σαφώς σοβαρότερο από την αναστολή εκτέλεσης της ποινής δύο ανθρώπων, που βρίσκονται στη φυλακή γιατί “έχουν πολλούς φίλους”


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*