24/04/2024

Ύβρις

Ύβρις

Ελληνική ελληνικότατη η τόση δα λεξούλα «ύβρις». Δε σημαίνει τα μπινελίκια που έριξες πριν λίγο δι’ ασήμαντον αφορμή.

Άλλο η βρισιά, άλλο πράγμα η ύβρις.

Έρχεται ξέρεις, από το ένδοξο παρελθόν μας. Το αρχαίο κλέος, τη δόξα, τη σοφία εκείνης της μακρινής εποχής που όσο πιο αγράμματος και ακροδεξιός είναι κάποιος τόσο την παινεύει χωρίς φυσικά να την γνωρίζει σε βάθος.

Ύβρις είναι σε απλά ελληνικούλια, σύντομα, ινσταγκραμικά κάθε πράξη / συμπεριφορά /ενέργεια  που γίνεται όταν αυτός που την διαπράττει δεν υπολογίζει ότι προσβάλει.

Αυτ@ που ξεπερνάει τα όρια, και καταπατάει τον άγραφο θεϊκό νόμο, αυτ@ διαπράττει ύβρι!

Όταν δηλαδή μιλάει κάποι@ για τα μπάζα που μπάζωσαν το σημείο που χάθηκαν 57 άνθρωποι και αποκαλεί «μπάζα» όσους το υποστηρίζουν διαπράττει ύβρι.

Όταν ο αρμόδιος υπουργός εξακολουθεί να μας κουνάει στη μούρη ότι παραιτήθηκε ενώ αυτό δε συνηθίζεται, διαπράττει ύβρι.

Όταν δεν υπάρχει δικαίωση για τα νεκρά παιδιά, τους γιους, τις κόρες, τους φίλους που χάθηκαν άδικα και διαπράττεται ύβρις.

Αλλά βλέπεις υπάρχει η γενικευμένη αίσθηση της ατιμωρησίας που επικρατεί στο «γιδοτόπι η Ελλάς» και ο ισχυρότερος, ο «ξέρ’ς ποιος είμαι εγώ» επικρατούν και αδιασάλευτα βασιλεύουν χρόνια τώρα και ως φαίνεται για χρόνια πολλά.

Τα «κακά» σόσιαλ μίντια, οκ χαλάνε λίγο τη μαγιά των καλοταϊσμένων ΜΜΕ που δικαίως μεγάλο μέρος της κοινωνίας «φτύνει» και αναγκάζουν θέματα που διαφορετικά θα θάβονταν στα αμπάρια να έρχονται κάπως στο φως…

Ύβρις! Σοβαρό πράγμα! Με ολέθριες συνέπειες για αυτ@ που τη διαπράττει. Παλιά, όχι στην εποχή του «σαρανταένατοιςεκατό»

Ύβρις διαπράττεται γιατί απλώς κάποι@ μπορούν! Και ξέρουν ότι δεν θα τους σύρει στο εδώλιο κανέν@…
Και η ζωή … συνεχίζεται

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2261 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*