17/04/2024

12+1 «ζωντανές» ιστορίες γύρω από το Tiki Bar Athens

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Βόγλη από τον Γιάννη Παναγόπουλο/Fragilemag.gr

Tiki Bar Athens

του Γιάννη Παναγόπουλου /Fragilemag.gr

Είναι πρωί Παρασκευής. Ο Δημήτρης Βόγλης μόλις μου έφερε κρύο καφέ σ’ ένα ποτήρι που το σχήμα του θυμίζει όρθιο μάνγκο. Είμαι έξω από το  Tiki Bar με το βλέμμα στραμμένο  στο εσωτερικό του μαγαζιού. 
Εδώ τα ποτήρια είναι διαφορετικά από εκείνα που έχουν τα άλλα μαγαζιά της πόλης. Και η, μπαρόκ, ανεπιτήδευτη, διακόσμηση του χώρου προκαλεί το μάτι. Δίνει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι σε πλατό γυρισμάτων ταινίας του Αλμοδοβάρ.
Το κόκκινο είναι παντού. Οι μάσκες που κρέμονται στους τοίχους θυμίζουν εκείνες που φορούν τελετάρχες βουντού στην Αφρική. Στο κέντρο του μαγαζιού υπάρχει μια κορνιζαρισμένη αφίσα του Έλβις.
Αλλά ας επιστρέψουμε στον Δημήτρη. Για την πόλη το Tiki Bar, που άνοιξε το 2007, είναι ένα αυτόφωτο λοβ στόρι. 
Εκεί άκουγες μουσική που μπορούσες να χορέψεις και δεν έπαιζε κανένα άλλο μπαρ στην Αθήνα. Εκεί εμφανίστηκαν λάιβ καλλιτέχνες που δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν πουθενά αλλού (στην ίδια πόλη).
Εκεί έβλεπες ανθρώπους έτοιμος να διασκεδάσουν χωρίς να νοιάζονται για μουσικές ούγιες και για ανούσια ντρες κόουντ. Όλα καλά ως εδώ;

Disco 2000
Ένα τατς από το παρελθόν της πρωτεύουσας. Πόλη είναι οι ιστορίες των ανθρώπων της. Ο Δημήτρης θυμάται: “Τέλη του 1999 σαν promoter είχα φέρει τον Kid Loco στο Ρόδον. Μετά τη συναυλία, μαζί με την προμόουτερ συναυλιών Δήμητρα Ματζούκα και τον σκηνοθέτη, τον άνθρωπο που έστησε το Gagarin 205 Νίκο Τριανταφυλίδη, πήγαμε στο Deluxe που είχε ο φωτογράφος Χρήστος Πότσιος. Το θυμάσαι; Ήταν ένας υπέροχος χώρος. Από τότε έχω κρατήσει δύο εικόνες που δεν θα ξεχάσω. Το πρώτο ήταν ο κατάλογος. Είχε δύο εικόνες που τις είχα πόστερ στο σπίτι μου. Το δεύτερο ήταν πως μόλις μπήκαμε μέσα στο μαγαζί ο D.J έπαιζε τραγούδι των Gentle People. Μιλάμε για το αγαπημένο μου συγκρότημα από τη δεκαετία του 1990. Η εισαγωγή αυτή με εντυπωσίασε. Είπα μέσα μου ”… εντάξει το πράγμα αυτό δεν υπάρχει, θέλω να το ακολουθήσω”. Έψαξα τον Πότσιο να μιλήσουμε. “¨Θέλω να παίξω μουσική στο Deluxe του είπα”. Δύο μήνες αργότερα μετακόμισα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Άρχισα να κλείνω συναυλίες καλλιτεχνών που μου άρεσαν και έπαιζα μουσική σαν D.J.

Μία από τις αγαπημένες γωνιές του Tiki Bar Athens

-Το 2004 το Deluxe έκλεισε και ο Πότσιος άνοιξε το Soul στην Ευριπίδου. Εσύ τι έκανες;

Πήγα στο Soul σαν D.J.. To 2006 πέρασα έξω από το χώρο που ήταν κάποτε το Deluxe. Ήταν κλειστός. Πήρα τηλέφωνο τον ιδιοκτήτη του την ημέρα που είχε αποφασίσει να τον πουλήσει. Πήρα το ρίσκο. Ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί που δεν θα το ακούμπαγαν οι εποχές. Έχω αδυναμία στη βίντατζ αισθητική. Οι δεκαετίες του 1940, του 1950 είναι από τις αγαπημένες μου. Το Tiki Bar είναι ένας χώρος που δεν ακολουθεί τις τάσεις στη μουσική και την αισθητική σώνει και καλά. Στη Θεσσαλονίκη δούλεψα για χρόνια στο Berlin. Εκείνο το μαγαζί και ο Θερμαϊκός είναι χώροι που αγαπάει ο κόσμος γιατί δίνουν την αίσθηση του γνώριμου, εκείνου που δεν υποκύπτει σε τάσεις, δεν είναι χιπστεριές. Είμαι κολλημένος με τις εξωτικές μουσικές. Πριν ανοίξω το Tιki Bar στην Αθήνα είχα περάσει πολύ χρόνο στο Tiki στυλ μαγαζί ενός φίλου μου στην Αγγλία, το London South Pacific. Είχα πάει και στο White Trash του Βερολίνου. Παίζει από exotica μέχρι punk. Ήθελα ο χώρος μου να έχει μια punk ενέργεια και μουσικά να ακούς τα πάντα. Από Carmen Miranda μέχρι Ramones.

•Δώδεκα Καλλιτέχνες που πέρασαν από τη σκηνή του Tiki Bar και ο άνθρωπος που το έστησε δεν θα ξεχάσει

1.Television Personalities. Εμφανίστηκαν στο Tiki Bar το 2008 

Οι Chumbawaba και οι T.V. Personalities είναι τα αγαπημένα μου συγκροτήματα. Δεν ήταν απλά καλό το λάιβ. Ήταν σαν να βλέπω λάιβ τη ζωή μου.

2.Jimi Tenor – Εμφανίστηκε στο Tiki Bar το 2008

Από τα καλύτερα λάιβ που έγιναν ποτέ εδώ. Ο Jimi Tenor ήρθε μόνος. Έστησε τα όργανά του στη σκηνή και όταν ξεκίνησε να παίζει ήταν σαν να ακούς ορχήστρα.

3.”C.W. Stoneking. Επιλέγω την εμφάνισή του το 2019.”

Ήταν ένα εκπληκτικό λάιβ. Έγινε ένα με τον κόσμο που τον άκουγε.

4.Xaxakes – Η εμφάνισή τους στο Tiki Bar τον Δεκέμβρη του 2019.

Η ενέργεια και το πάθος τους από σκηνής ήταν τρομερά. Ο κόσμος δεν ήθελε να τελειώσει το λάιβ.

5.Band of Holy Joy – Εμφανίστηκαν στο Tiki Bar το 2009.

Τι να πω. Απλά ένιωσα τιμή που αυτό το live έγινε στο χώρο μας.

6.Όλα τα Burlesque Show που κάναμε με την αγγλική Lady Luck. Μια εταιρεία εντελώς αντεργκράουντ που δυστυχώς ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή. Μιλάμε για ένα Μπουρλέσκ θίασο με χορευτές και D.J που στις εμφανίσεις τους ο κόσμος ξεφάντωνε.

7.Vietnam Veterans – Εμφανίστηκαν στο Tiki πριν το μαγαζί ανοίξει.

8.Hillbolly Moon Explosion – Εμφανίστηκαν πρώτη φορά στο Tiki το 2012.

Έχουν παίξει τρεις φορές εδώ. Ένα λατρεμένο λάιβ. 

9.Demented Are Go – Εμφανίστηκαν στο Tiki Bar to 2014

Punk Rockabilly χωρίς φρένα.

10.Jay Jay Johanson -Η εμφάνισή του στο Tiki Bar τον Οκτώβρη του 2019.

Εμφανίστηκε μαζί του η Ειρήνη Σκυλακάκη. Απλά μια μαγική βραδιά.

11.Jonathan Bree με Etten. – Εμφανίστηκαν στο Tiki Bar tον Οκτώβρη του 2018.

Μυσταγωγία, ήταν σαν να ακούς trip – hop με μουσική αισθητική των 60’s.

12. Δάκης με Monsieur Minimal – Ο Δάκης είναι φοβερός άνθρωπος. Μεγάλη ψυχή. Καταπληκτικός τύπος. Καλότροπος και προσιτός.

Του Γιάννη Παναγόπουλου/Fragilemag.gr


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*