Chris Tsangarides : Το χόμπυ μου έγινε επάγγελμα
Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής παραγωγός μηχανικός ήχου και συνθέτης Chris Tsangarides είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ανήκει στην κατηγορία των Ελλήνων που πρώτα γίνονται σταρ στο εξωτερικό και μετά τους μαθαίνει και η πατρίδα τους.
Έχει στο ενεργητικό του μια υποψηφιότητα για Grammy χάρις στη συμμετοχή του στο ιστορικό πλέον album των Judas Priest, “Painkiller” που κυκλοφόρησε το 1991 καθώς επίσης και αμέτρητες συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της ποπ και ροκ σκηνής. O διάσημος συμπατριώτης μας δεν έχει καβαλήσει καλάμι και παραμένει όπως λέει προσγειωμένος παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία του και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη σύγχρονη showbiz.
Σε ένα πρόσφατο σύντομο ταξίδι του στην Αθήνα είχα την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του και μέρος της συνομιλίας μας αποτελεί την αποκλειστική συνέντευξη που σας παρουσιάζω σήμερα εδώ. Ευκαιρία να γνωρίσετε μερικά από τα μυστικά ενός θρύλου της σύγχρονης μουσικής.
Ξεκίνησε σερβίροντας τσάϊ και εξελίχτηκε σε ακριβοπληρωμένο σταρ.
«Για να φτάσω στο σημείο να με ζητάνε και όχι να πηγαίνω γυρεύοντας κουράστηκα πολύ αλλά η 35χρονη διαδρομή ήταν απολαυστική».
Η συμβολή του στην παραγωγή άλμπουμ πολλών κλασσικών ροκ γκρουπ δεν τον έχει διαβρώσει. Παραμένει αντιστάρ και του αρέσει όπως λέει να θυμάται από πού ξεκίνησε.
«Γεννήθηκα κοντά στην Αμμόχωστο και όπως μου είπαν οι γονείς μου όταν ήμουν τριών ετών φύγαμε για το Λονδίνο. Εκεί πολιτογραφήθηκα ως Βρετανός. Η σχέση μου όμως με την πατρίδα μου την Κύπρο είναι έντονη και ομολογώ ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι πιο αγαπημένοι και συνηθισμένοι προορισμοί μου».
Ανοιχτόκαρδος τύπος, ζεί στην εξοχή, μακριά από το κέντρο του Λονδίνου, είναι οικογενειάρχης, λατρεύει το τσάι του Yorkshire και δεν ξεχνάει ούτε μια ημέρα να απολαύσει ελληνικό καφέ. Τον φοβίζει η παρατεταμένη οικονομική κρίση και δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον.
«Όπου κι αν σταθώ ακούω για λεφτά. Κρίση οικονομία πιέσεις μέτρα. Ο κόσμος έχει τρομάξει. Έχει χαθεί το χαμόγελο. Άσε που οι Άγγλοι φοβούνται μη τη πάθουν όπως οι Έλληνες.»
«Τίποτα δεν αξίζει όσο η υγεία και η οικογένεια»
Συνδυάζει την εικόνα του πάτερ φαμίλια με εκείνη του αυστηρού επαγγελματία με μαεστρία.
«Για να καταφέρει κάποιος να παντρέψει την ιδιότητα του οικογενειάρχη με εκείνη του επαγγελματία της μουσικής θέλει τρόπο. Το πολεμάω γιατί οι δυσκολίες είναι μεγάλες και ορισμένες φορές μοιάζουν με αδιέξοδα. Ευτυχώς υπάρχει κατανόηση από την γυναίκα μου που είναι μισή Αγγλίδα και μισή Γαλλίδα και με καταλαβαίνει απόλυτα και με βοηθάει απίστευτα εδώ και πάνω από 25 χρόνια που είμαστε μαζί. Δεν είναι εύκολο να λειτουργώ νιώθοντας την έλλειψη των αγαπημένων προσώπων και ειδικά των παιδιών μου που συχνά λόγω δουλειάς αναγκάζομαι να τα αποχωρίζομαι. Έτσι είμαι απών σε γεγονότα που ένας πατέρας οφείλει να δίνει το παρών. Ξέρεις σχολικές γιορτές αποφοιτήσεις γενέθλια γιορτές… Να σκεφτείς ότι τώρα είναι πολύ πιο ομαλή η κατάσταση καθώς πιο παλιά οι υποχρεώσεις με κρατούσαν δεμένο στις ΗΠΑ τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και έτσι περνούσα μόνο τον υπόλοιπο καιρό στην Αγγλία με τους δικούς μου»
Τον ρωτάω πόσα παιδιά έχει και υπάρχει άλλη μια έκπληξη στο τσεπάκι του.
«Είμαι πατέρας έξι παιδιών. Έχω δυο παιδιά από τον πρώτο γάμο μου, και άλλα τέσσερα από τον δεύτερο γάμο μου. Τα δυο που είναι μεγαλύτερα από τα άλλα είναι πάνω από 30 χρόνων αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα είναι πιο μικρά.. Ο πιο μεγάλος ο Θίο και ασχολείται με την πολιτική επιστήμη και την οικονομία. Ο επόμενος στη σειρά είναι ο Λούι και κάνει καριέρα ηθοποιού. Έπαιξε μάλιστα ένα ρόλο και στο πρόσφατο φίλμ της σειράς Χάρυ Πότερ και είναι έτοιμος για μεγάλη καριέρα στο χώρο του σινεμά. Η κόρη μου η Αναστασία, που πήρε το όνομά αυτό γιατί γεννήθηκε το Πάσχα και ο βενιαμίν της οικογένειας είναι ο Πάρις που αποτελεί και την μασκώτ όλης της οικογένειας. Μπορώ να σου πω ότι δεν ξεχωρίζω κανένα από τα παιδιά μου και σαν καλός πατέρας τα αγαπάω και τα φροντίζω όλα το ίδιο. Ειδικά μάλιστα μετά από ένα περιστατικό που είχα με τον μικρότερο άλλαξα τρόπο ζωής. Σώθηκε από θαύμα και η ιστορία εκείνη με σόκαρε. Τίποτα δεν αξίζει όσο η υγεία και η οικογένεια. Φροντίζω λοιπόν να ζω μια όσο γίνεται πιο φυσιολογική οικογενειακή ζωή.»
«Το χόμπυ μου έγινε επάγγελμα»
Ο Chris Tsangarides έχει βάλει την υπογραφή του στην παραγωγή και στον ήχο σε πολύ ιστορικά album. Ενδεικτικά αναφέρω συνεργασίες με πασίγνωστα συγκροτήματα όπως οι Black Sabbath οι Judas Priest οι Depeche Mode, οι Sisters of Mercy οι Thin Lizzy και με καλλιτέχνες όπως ο Ozzy Ozbourne ο Ian Gillan, ο Gary Moore, ο Tom Jones και αμέτρητοι άλλοι.
Κλασσική ερώτηση σχετικά με το πρώτο του χαρτζιλίκι.
«Ήμασταν μια παρέα που είχαμε κόλλημα με τη μουσική. Συμμετείχαμε όλοι σε μια χορωδία που διηύθυνε ένας παπάς. Ο πάτερ Αρίσταρχος λοιπόν μας έμαθε πώς να βγάλουμε τα πρώτα καλά χρήματα που μας βοήθησαν να αποκτήσουμε επαγγελματικό εξοπλισμό και να νιώσουμε επαγγελματίες. Είχε πολλές γνωριμίες με τον καλό κύκλο των Ελλήνων της Βρετανίας και μας έβαλε σε πολλά ακριβά σπίτια. Με τη βοήθεια του πηγαίναμε και παίζαμε μουσική στα πάρτι και στις γιορτές Ελλήνων αλλά και ξένων και βγάζαμε το χαρτζιλίκι που ήταν πολύ καλό για εκείνη την εποχή».
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε το 1975 και από εκεί και μετά η φήμη του απογειώθηκε.
«Ήμουν στα Morgan Studios που αργότερα έγιναν Battery Studios στο Λονδίνο στα 17 μου και θυμάμαι ότι η πρώτη μου απασχόληση ήταν να σερβίρω τσάϊ και καφέδες. Η συνέχεια ήταν μαγική γιατί εξελίχτηκα σε ότι έχω γίνει σήμερα. Γνωρίστηκα με κορυφαίους στάρ στο ξεκίνημα τους τους απομυθοποίησα και με έκαναν φίλο τους. Αυτό μου άνοιξε έυκολα τις πόρτες στη συνέχεια. Αν θυμάμαι καλά λοιπόν το “Parisienne Walkways” του Gary Moore και μια ακόμη δουλειά που έκανα με τον Phil Lynott μου άνοιξαν το δρόμο και έφτασα σήμερα να με ζητάνε για δουλειές και να μη πηγαίνω γυρεύοντας»
Πάνω από 35 χρόνια κινείται από το metal στο rock και από την ανεξάρτητη σκηνή και το new wave μέχρι την pop. Το ερωτηματικό είναι πως μπορεί και τα συνδυάζει.
«Το χόμπυ μου έγινε επάγγελμα. Γνωρίζοντας λοιπόν από παιδί πως στη μουσική δεν υπάρχουν στεγανά το μόνο που μπορώ να ξεχωρίσω κάθε φορά που μπαίνω στο στούντιο είναι αν ο συνομιλητής μου έχει τη διάθεση να ακούσει αυτά που θα του πώ. Συνεργάζομαι με κάποιους τους συμβουλεύω και μπορώ να σου πώ ότι τους κάνω τη ζωή πιο εύκολη. Στη δουλειά που κάνω με ζητάνε δεν συνήθιζα να πηγαίνω ποτέ γυρεύοντας και γι αυτο έκανα ότι έκανα ως τώρα».
Η άποψη που έχει σχετικά με την εξέλιξη της μουσικής στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει ενδιαφέρον.
«Η μουσική αλλάζει όπως όλα αλλάζουν αλλά αν το δούμε το θέμα διεξοδικά θα διαπιστώσουμε ότι από τα 70’ς μέχρι σήμερα οι θεωρητικά κορυφαίες ομάδες και τα πρωταγωνιστικά σχήματα του τότε είναι ακόμη στο προσκήνιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι όποιες αλλαγές λοιπόν που παρατηρούνται έχουν να κάνουν κυρίως με το περιτύλιγμα του ήχου. Λείπουν ασφαλώς οι Beatles αλλά βλέπεις ότι υπάρχουν ακόμη οι Rolling Stones που είναι κραταιοί ή άλλα ονόματα όπως ο Tom Jones και ο Elton John. Δεν ξέρω και δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι θα γίνει με κάποια άλλα κορυφαία ονόματα όπως για παράδειγμα είναι οι Metallica.»
Στην πορεία του έχει συνεργαστεί με αμέτρητα σχήματα. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν κάποια που να είναι μέχρι σήμερα απωθημένα του.
«Στέκομαι σε δυο μόνο ονόματα. Στους Beatles και στους Pink Floyd. Οι πρώτοι διαλύθηκαν πριν καν σκεφτώ να κάνω κάτι μαζί τους και οι δεύτεροι δεν μου πρότειναν ποτέ να συνεργαστούμε. Βέβαια βρισκόμουν πάντα με την πλευρά των Rolling Stones. Θυμάμαι ότι έλεγα για τους Beatles πόσο βαρετή ποπ κάνουν και κάποια μέρα ήρθε στη ζωή μου το αριστούργημα τους το Sgt Peppers και με άφησε με το στόμα ανοιχτό και με ανάγκασε να αναθεωρήσω πολλά μέχρι τότε δεδομένα μου».
Βασίλης Λούκας