28/06/2022

Suzanne Vega: Στη ζωή σου πρέπει να ψάχνεις το επόμενο κεφάλαιο

Susan Vega

Η Susan Vega αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη μουσική. Ξεκίνησε τη πορεία της στα 80’s και η καριέρα της μετρά πάνω από τρείς κραταιές δεκαετίες.

Ήταν εκεί στο μέσο της δεκαετίας του 80 όταν έκανε τα πρώτα δειλά αλλά αποφασιστικά παράλληλα για το μέλλον της βήματα.
Το Suzanne Vega ήταν το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 1985.
Το Solitude Standing ήταν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της που ήρθε το 1987.
Ακολούθησαν πολλά.
Η πορεία της τόσο στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αλλά και του 90 ήταν τέτοια που κυριολεκτικά απογείωσε την αξία της μετοχής της στο καλλιτεχνικό χρηματιστήριο.
Σας θυμίζω απλά μερικά μόνο από τα αγαπημένα κομμάτια της.
Το “Marlene on the Wall”, το “Left of Centre”, το ανεπανάληπτο και ασύγκριτο από κάθε άποψη χιτ “Luka”.
Μια συνέντευξη μαζί της ήταν κάτι σαν απωθημένο. Από το 1988 την κυνηγούσα. Ήταν και το τραγούδι της εκείνο που θέλοντας και μη με έκανε να θέλω να τη γνωρίσω. My name is Luka…το κομμάτι «πρόκληση» της κυρίας από τη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Το κομμάτι που πήρε τρία διαφορετικά βραβεία το 1988 στα βραβεία του MTV.
Ήταν κι άλλες οι αφορμές. Κι άλλοι δίσκοι της. Κι ένα ακόμη κομμάτι έκπληξη, το “No Cheap Thrill” που παιζόταν αρκετά εκείνη τη περίοδο αλλά πάνω από όλα ήταν εκείνο το επικό τραγούδι της που είχε ανεβάσει το ενδιαφέρον όλων στα ύψη για την Susan Vega.
Αναφέρομαι βέβαια στο κλασσικό σήμερα “Tom’s Diner”!
Όταν επιτέλους τη γνώρισα πέρα από τη πλάκα που κάναμε με το επώνυμο μου και το τραγούδι της Luka για το οποίο μου είπε χαμογελώντας να μη της ζητήσω ποσοστά θέλησα να μάθω όλο το παρασκήνιο γύρω από το απόλυτο χιτ.

«Το κομμάτι αυτό το έγραψα βλέποντας μια ομάδα παιδιών να αυτοσχεδιάζει. Ένα από εκείνα τα αγόρια μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Το όνομα του ήταν Luka. Δεν ξέρω τι ιδιαίτερο είχε πάνω του αλλά με ενέπνευσε και το έγραψα…»

Σειρά στις απορίες μου είχε το κομμάτι “Tom’s Diner”. Άλλος ένας ύμνος στην καριέρα της.

«Στην πραγματικότητα αυτό είναι το πιο παρεξηγημένο τραγούδι της καριέρας μου. Αν σου πω πως το έβγαλα για πρώτη φορά δεν θα το πιστέψεις. Ήταν μια a cappella ηχογράφιση στο δέυτερο άλμπουμ μου το Solitude Standing.Το 1990 έγινε η απόλυτη μετάλλαξη του καθώς το πήραν οι DNA και το κομμάτι απογειώθηκε» μου είχε πει μεταξύ άλλων σε μια απίθανη κουβέντα που είχαμε κάνει.

Τα αξέχαστα ταξίδια της στην Αθήνα έκρυβαν καθένα και μία έκπληξη.
Στέκομαι σε ενα από αυτά που είχε γίνει την εποχή που υπήρχε ακόμη το κλαμπ Ρόδον. Ήταν η χρονιά του 90. Τότε ήταν που είχαν φιλοξενηθεί σημαντικά ονόματα στο χώρο όπως οι Steppenwolf η Suzanne Vega ο Jack Bruce οι Wailers οι Godfathers ο Νick Gravenitis και κάποιοι άλλοι που μου διαφεύγουν. Ήταν εκείνη η ίδια χρονιά που το ψαγμένο ντουέτο από την Αγγλία οι DNA έβαλαν τα δυνατά τους έκαναν τα μαγικά τους και μαζί με τη φωνή της Vega έφτιαξαν ένα πραγματικά μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα που θυμάμαι ότι ήταν ο εθνικός ύμνος σε ραδιόφωνα σε κλάμπ σε πάρτι σχεδόν παντού.
Σχετικοί και άσχετοι ψιθύριζαν τον εθιστικό ρυθμό…
Faz, Alsos, Koukos, Amfiteatro είναι μερικοί μόνο από τους κλασσικούς χώρους εκείνης της περιόδου που είχαν στο καθημερινό τους σάουντρακ τη Susan Vega.

«Το κομμάτι αυτό το χρησιμοποιούσαν και σαν δοκιμαστικό τεστ στο πλαίσιο της δοκιμαστικής και πειραματικής λειτουργίας του Μp3» εξομολογείται η ερμηνεύτρια του.

Έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα συνολικά εννέα στούντιο άλμπουμ με πιο πρόσφατο το άλμπουμ Lover, Beloved: Songs from an Evening with Carson McCullers, που βγήκε το 2016 νιώθει σίγουρα χορτασμένη.
Ούτως ή άλλως τα κομμάτια της έγιναν σταθμοί σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που άλλαξε ριζικά τα ακούσματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η 58χρονη σήμερα σταρ έχει μια κόρη που υπεραγαπά όπως λέει και ασχολείται εκτός από τη μουσική και με το θέατρο ενώ παράλληλα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς τον βουδισμό.
Νιώθω σα να ακούω μερικά από τα λόγια εκείνης της συζήτησης.

«Στη ζωή σου δεν πρέπει να μένεις κολλημένος. Πρέπει να ψάχνεις το επόμενο κεφάλαιο. Να είσαι ανήσυχος. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις και τι θα βρεις…»

Βασίλης Λούκας

Περίληψη
Η Susan Vega αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη μουσική. Ξεκίνησε τη πορεία της στα 80’s και η καριέρα της μετρά πάνω από τρείς κραταιές δεκαετίες.
Tags
,

(Συνολικές Επισκέψεις 379, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ο Βασίλης Λούκας με την Susan Vega - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*