“Σπαζοκεφαλιές στον ουρανό” (video)

Favorite

 

Ήρθε στη ζωή στις 28 Σεπτεμβρίου του 1893 και έφυγε στις στις 21 Ιανουαρίου του 1984.

Έζησε στη Χαλκίδα.

 Κάτι τα «τρελά νερά» κάτι ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του Γιάννη Σκαρίμπα, κάτι τα χρόνια που του έλαχαν, δημιούργησαν μια προσωπικότητα ικανή όχι μόνο να εισάγει υπερρεαλιστικά στοιχεία στη λογοτεχνία μας, αλλά και να βιώνει την πραγματικότητα με έναν ανάλογο τρόπο.

 Έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και κατάθεσε και μία δική του άποψη για τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία.

 Όλα τα γραπτά του και όλη η ζωή του σημαδεύονται από μια αντιπαλότητα με τις παραδεκτές αξίες του νεοελληνικού πολιτισμού.

Ταξίδεψε ελάχιστα, αλλά το μυαλό του έφευγε και η ψυχή του δεν βολευόταν πουθενά.

Ο Σκαρίμπας παράλληλα με τον πεζό λόγο ασχολήθηκε και με την ποίηση που παρά τις ακροβασίες που έκανε στο στίχο και στη φόρμα της διατήρησε τη μουσικότητά της. Δεν ήταν κοινωνική ή πολιτική η μορφή της Σκαριμπικής ποίησης.

Ήταν απλώς τραγούδι. Ελεγειακό ή ερωτικό είχε αυτό το περίφημο «α-λα-Σκαρίμπα» ύφος.

Χρόνια μετά τον θάνατό του υπάρχει κάτι στα «τρελά νερά» που εξακολουθεί να μας τον θυμίζει!

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top