20/05/2022

Αναμνήσεις από τα 80’s: Η μαγεία της πρώτης μετάδοσης


Η μαγεία της πρώτης μετάδοσης – Ο Βασίλης Λούκας ανοίγει το σεντούκι των 80's και θυμάται!
Σήμερα βασιλεύει παντού η λίστα. Προτηγανισμένο φαγητό για τον ακροατή που οι περισσότεροι τον περνάνε για πρόβατο και επιχειρούν να του σερβίρουν μόνο μασημένη τροφή…

Όποιος προλάβει το παίζει πρώτος. Η δόξα της πρώτης μετάδοσης…

Κάνοντας μια ανασκαφή στα singles μου έπεσα πάνω σε ένα απίστευτο κομμάτι.  Dead or Alive και  «You spin me round».

Στα credits του ένα όνομα μύθος. Stock Aitken & Waterman.

Σαν χτες θυμάμαι το τρίο με τις ποικίλες περγαμηνές στη μουσική. Η θρυλική παρέα άφησε τη σφραγίδα της έντονη στη δεκαετία του 80 κατορθώνoντας κάτι πραγματικά αναπάντεχο.

Μέσα από μια σειρά παραγωγών έδωσαν στη χορευτική κυρίως μουσική ιδιαίτερα εμπορική διάσταση και έφεραν παράλληλα στο προσκήνιο πολλά ονόματα που ήρθαν για να κάνουν την έκπληξη.

Πάτησαν το κουμπί της εκκίνησης το 1984 συνυπογράφοντας  το κλασσικό πλέον χιτ των Dead or Alive.

Με το κομμάτι αυτό απόκτησαν ταυτόχρονα φανατικούς θαυμαστές αλλά και αρνητές. Για τους αμφισβητίες τους είχαν μια κλασσική δικαιολογία που τα έλεγε όλα.

«Δεν μπορούν να μας καταλάβουν γι αυτό δεν μας αποδέχονται»…

Ο διχασμός αυτός του κοινού σχετικά με το στυλ τους ουδόλως εμποδίζει τους Matt Stock Pete Waterman και Mike Aitken να έχουν σχεδόν κάθε εβδομάδα από το 1987 μέχρι και το 1990 ένα κομμάτι τους μέσα στα 40 πιο δημοφιλή του πίνακα επιτυχιών. Για τους λάτρεις της λεπτομέρειας θυμίζω ότι η εκκίνηση του εντυπωσιακού ρεκόρ τους έγινε τον Μάρτιο του 1987 με τις Mel & Kim και το κομμάτι τους Respectable!

Το παράδειγμα τους θέλουν να ακολουθήσουν πολύ. Το δίδυμο Jimmy Jam και Terry Lewis ακολουθώντας την πεπατημένη του τρίο επιχειρεί να προσεγγίσει τα διάφορα εμπορικά ρεκόρ τους με τους Sos band και τη Janet Jackson να είναι δύο μόνο από τα ονόματα που κάτω απο την επιρροή τους αλλάζουν προφίλ και πλεύση.

Γεγονός είναι ότι στα τέλη δεκαετίας του 80 η πορεία των Stock Aitken & Waterman συνδυάζεται με μια μόνο λέξη. Θρίαμβος.

Όλη η Ευρώπη κινείται στο ρυθμό τους.

Στις ραδιοφωνικές εκπομπές μου στον Sky 100,4 fm stereo στον Flash 9,61 στον Seven X 98,7 fm stereo αλλά και στην ΕΡΑ θυμάμαι ότι το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην πρωτιά της μετάδοσης.

Τι σας λέω τώρα…

Το παιχνίδι με τις εταιρίες για το ποιος θα πάρει πρώτος το κομμάτι ατέλειωτο. Τζόγος σχετικά με το ποιος μετέδωσε πρώτος το νέο τους single. Μάχη πραγματική μέσω των fm για την δόξα της πρώτης μετάδοσης.

Με απλά μαθηματικά.

Καμία απολύτως σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα που βασιλεύει παντού η λίστα.

Προτηγανισμένο φαγητό για τον ακροατή που οι περισσότεροι τον περνάνε για πρόβατο και επιχειρούν να του σερβίρουν μόνο μασημένη τροφή και συνταγές μουσικής που έχει ψυχανεμιστεί ο κάθε δυστυχισμένος «διευθυντής προγράμματος»… που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να κοιτάει τι παίζει ο δίπλα για να τον κατακλέψει και πόσα μπόνους μπορεί να κερδίσει από το πάσης φύσεως πάρε δώσε, καταλαβαινόμαστε υποθέτω, για να φτιάξει τις λίστες με τις μουσικές που αναπαράγονται ίδιες κι απαράλλακτες κάθε δίωρο…

Τι μπορείς να κάνεις;

Από τη μία νοσταλγείς απλά την εποχή που το τρίο έκανε το ένα χιτ μετά το άλλο. Νιώθεις παράλληλα χαμένος στη δίνη της ανυπαρξίας ραδιοφωνικής φαντασίας και το μόνο που εύχεσαι είναι μήπως κάποτε μπορέσεις να ξανανιώσεις τι σημαίνει διαλέγω ότι θέλω να παίξω στην εκπομπή μου και να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να κυνηγήσει και πάλι τη μαγεία της πρώτης μετάδοσης που σήμερα μοιάζει μαγική εικόνα…

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 253, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*