Από την κασέτα στο πρωτάθλημα της πειρατείας

Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκα στο σπίτι ενός φίλου που συλλέγει αυτοκίνητα. Κοιτάζοντας το εσωτερικό μιας ανεπανάληπτης lancia hf integrale είδα ότι στη θέση του cd player υπήρχε ένα μηχάνημα που έπαιζε και κασέτες!

Ένιωσα περίεργα. Μιλάμε για συλλεκτικό είδος.

Στα τέλη των 70’s αλλά κυρίως στα 80’s γινόταν πανηγύρι με τις γραμμένες κασέτες. Είχες μέσο; Σου έγραφε ο dj το πρόγραμμα του σε κασέτα.  Είχες κολλητό τον τύπο που είχε το δισκάδικο; Σου έφτιαχνε ένα δικό του compilation με τα καλύτερα.

Η κασέτα δούλεψε αρκετά και κατά κάποιο τρόπο έγινε προάγγελος της πειρατείας του cd που από τα τέλη των 90’s και μετά πήρε τεράστιες διαστάσεις. Το φαινόμενο αυτό είχε και έχει πολλούς εμπλεκόμενους και δεν είναι καθόλου εύκολο να πεις ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Θυμάμαι την εικόνα της Δέσποινας Βανδή που κυνηγούσε κάτι πειρατές έξω από το πανεπιστήμιο.  Σκέφτομαι παράλληλα και τα λόγια του Ίωνα Σταμπουλή, διευθυντή παλαιότερα της Ifpi, ο οποίος μου έλεγε σε μια συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει στην εκπομπή μου Starclub στο Seven πως «ο δίσκος στην Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο φτηνός για να χτυπηθεί η πειρατεία».

Είναι κι αυτό το απίθανο σλόγκαν που ακούω και χαμογελάω συχνά.

Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική.

Εταιρείες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, πειρατές, αστυνομία, ifpi, ένα περίεργο σύνολο από ετερόκλητους ήρωες και πρωταγωνιστές σε ένα σήριαλ που λέγεται πειρατεία και παίζεται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια σε καθημερινή βάση στα μέρη μας.  Σε βουνά και κάμπους σε ραχούλες και σε κυριλέ πλαζ.

Απο την Δημητσάνα μέχρι την Αράχωβα και απο τις πρώτες θέσεις των καραβιών μέχρι τις λαϊκές. Κολωνάκι, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρος, παντού το ίδιο σκηνικό. Η Ifpi κυνηγάει, και καλά κάνει, πειρατικά cd.

Αναφέρω εδώ μερικά στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο μου «H Χρυσή Πλατίνα» που κυκλοφόρησε στο τέλος της περασμένης δεκαετίας από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ήταν 28 Ιουλίου 2006 όταν η IFPI με ανακοίνωση της καλούσε τις Κυβερνήσεις να δράσουν σε επίπεδο αντιμετώπισης και εκπαίδευσης αναφέροντας ότι πολλές χώρες χρειάζεται να αναμορφώσουν και εκσυγχρονίσουν τη σχετική με την Πνευματική Ιδιοκτησία νομοθεσία τους και άλλες πρέπει να εξασφαλίσουν ότι αυτά που προβλέπει η νομοθεσία τους εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Η εκπαίδευση Δικαστικών λειτουργών και Αστυνομικών μπορεί να βοηθήσει στο να κερδηθεί το στοίχημα της πάταξης της πειρατείας.

Με τους μαύρους όμως έχετε αναρωτηθεί τι γίνεται. Ένας φεύγει από το προσκήνιο και τέσσερις ξεφυτρώνουν.

Δεν θέλω να σας κουράσω με στοιχεία και λεπτομέρειες.

Στέκομαι σε μια αλήθεια.

Το σύνολο των cd που πωλούνται νόμιμα στη χώρα μας σε ετήσια βάση και σύμφωνα με στοιχεία του 2005 προσέγγιζε νούμερα της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων αντιτύπων. Αντίστοιχα το σύνολο των παράνομα πωλούμενων cd ξεπερνάει τα 9 εκατομμύρια αντίτυπα.

Είτε το θέλουμε λοιπόν είτε όχι τα πειρατικά είναι περισσότερα απο τα νόμιμα.

Να λοιπόν ένα ρεκόρ που μετά την πρωτιά του 2004 στο ποδόσφαιρο και ύστερα από εκείνες του 1987 και του 2005 στο μπάσκετ μας κάνει να ξεχωρίζουμε και να παίζουμε χωρίς αντίπαλο παγκοσμίως! Η Ifpi συνήθως σηκώνει τα χέρια ψηλά. Από την άλλη ο κόσμος δείχνει να προτιμάει να αγοράζει cd με 5 ευρώ παρά να ξοδεύει 20 για ένα άλμπουμ που μπορεί και να μην αξίζει καν τα χρήματα του…

Σημειώστε ακόμη μία παράμετρο.

Στα πέντε cd που πωλούνται στα μέρη μας τα 4 τουλάχιστον δείχνουν να είναι πειρατικά σύμφωνα με αποκάλυψη υψηλότατου στελέχους πολυεθνικής που εύλογα μένει στην ανωνυμία. Υπάρχει μάλιστα και άτυπο top 10 με τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες βάσει της διακίνησης πειρατικών cd και τα ονόματα μάλιστα που σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων είναι στις κορυφαίες θέσεις, χωρίς σειρά αξιολόγησης, είναι πασίγνωστα.

Όπως όλα δείχνουν έχουμε ξεφύγει από την αθώα εποχή της πειρατικής κασέτας στα 80’s. Ο τζίρος των πειρατικών cd αγγίζει αν δεν έχει ξεπεράσει το 50% της αγοράς.

Άλλος πουλάει άλλοι εισπράττουν!

Άλλος τραγουδάει άλλοι τα παίρνουν μαύρα!

Κερδισμένοι είναι κάποιοι πολύ επιτήδειοι με πρώτους και καλύτερους τους ταλαιπωρημένους «οικονομικούς μετανάστες» που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα σύστημα εκμετάλλευσης και ραδιουργίας. Βαπτιζόμενοι ενίοτε πολιτικοί πρόσφυγες τη γλυτώνουν όταν και αν πάνε κατηγορούμενοι σε δικαστήριο.

Η Ελληνική σχετική νομοθεσία στα πλαίσια της καταπολέμησης της πειρατείας μέχρι στιγμής στηρίζεται κυρίως στον νόμο 2121/93. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει εκδόσει αντίστοιχα τις οδηγίες 2001/84/ΕΚ και 2004/48/ΕΚ.  Εκτός απο αστικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες προβλέπονται πλέον και αυτοτελή διοικητικά πρόστιμα.

Θα αναρωτηθείτε λοιπόν πόσοι είναι εκείνοι που βγάζουν χρήματα από την πώληση παράνομων cd αλλά και πόσο ανεξέλεγκτες είναι τελικά αυτές οι πωλήσεις.

Από τη μία βλέπω ένθερμους οπαδούς του κυνηγιού της πειρατείας όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί και από την άλλη παρατηρώ αρκετούς καλλιτέχνες να δίνουν βαρύτητα στην πορεία των πειρατικών cd για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο είναι εμπορικοί.

Στην απορία εάν τελικά η πειρατεία σκοτώνει την μουσική οι απαντήσεις είναι ποικίλες.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι μέσα από τα 3 έως 5 ευρώ που κοστίζει ένα παράνομο cd τους δίνεται η δυνατότητα να φτιάχνουν μια μεγαλύτερη δισκοθήκη. Άλλοι πάλι που είναι εχθροί των παράνομα διακινούμενων cd θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά και φθηνά cd σε ποικίλους χώρους και δισκάδικα.

Σαφώς και η τιμή του cd είναι υψηλή. Το σίγουρο όμως είναι πως με το να αγοράζει κάποιος πλαστά πειρατικά cd δεν κάνει κακό στις εταιρείες αλλά μάλλον στον εαυτό του. Αγοράζοντας ένα cd με 3 έως 5 ευρώ το ακούς πέντε δέκα φορές και μετά είναι άχρηστο. Κάνοντας κάτι τέτοιο έχεις βλάψει ένα ολόκληρο κύκλωμα, όπως οι πνευματικοί δημιουργοί, που χάνει έτσι τα  δικαιώματα τους. Δεν ξέρω κατά πόσο σε νοιάζει αλλά η ανάλυση αυτή είναι θέμα μιας άλλης μελλοντικής προσέγγισης.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top