27/05/2022

Αθηνά Αφαλίδου: Από τον πάγκο της πωλήτριας στο «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» μία σκηνή δρόμος!

Συνέντευξη

Αθηνά Αφαλίδου

Είναι λίγο αμήχανο να μιλήσεις για έναν συνεργάτη. Και η Αθηνά Αφαλίδου από το τέλος Αυγούστου που αρχίσαμε τις πρόβες είναι μια από τους συνεργάτες μου στην πρωινή εκπομπή του Open, «Ποιος είναι πρωινιάτικα» που παρουσιάζει η Μπέττυ Μαγγίρα.

Η χαρά της ζωής, με το γέλιο και την ευγένειά της η Αθηνά μαγεύει τον κόσμο του tik tok με τις ιστορίες και το χιούμορ της.
Αυτό μας δίνει απλόχερα και σε εμάς, που είμαστε πίσω από τις κάμερες, αλλά και στους τηλεθεατές.

Η Αθηνά, επιστρέφει στις αθηναϊκές σκηνές και από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, για δύο δευτερότριτα (15-15 και 22-23 Νοεμβρίου) θα βρίσκεται στο Μουσικό Κουτί, Κωνσταντινουπόλεως 70 στον Κεραμεικό.

 Αθηνά Αφαλίδου, Μυρσίνη Δόξα και Πάνος Λασπάς μας προσκαλούν σε μια μουσικο-stand-up-ίστικη παράσταση με τίτλο «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο #not».

Αμήχανο- ξεαμήχανο, η Αθηνά απαντάει στις ερωτήσεις μου για να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Κι εγώ που έχω αρχίσει να τη γνωρίζω, μέρα τη μέρα, λέω ότι αξίζει τον κόπο να σας τη συστήσω με τον τρόπο μου!

Πρώτα άρχισες να δουλεύεις πωλήτρια και μετά ηθοποιός ή αντίστροφα για να ζήσεις;

Πολύ πριν πάρω την απόφαση να γίνω ηθοποιός έμαθα την τέχνη του πωλητή.

Για εμένα όλες οι δουλειές κρύβουν μέσα τέχνη αρκεί να την εντοπίσεις μέσα σε αυτές.

Εγώ είχα την τύχη να μεγαλώσω μέσα στα μαγαζιά αφού ο παππούς μου ήταν ένας από τους καλύτερους εμπόρους παπουτσιών στη Ελλάδα. Μεγάλωσα μέσα σε ένα μαγαζί με παπούτσια στην Καλλιθέα και έμαθα το εμπόριο δίπλα στους μεγαλύτερους …έμπορες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καλύτερος πωλητής που έχω γνωρίσει στη ζωή μου είναι η μάνα μου. Εκεί όπως καταλαβαίνεις ,σε εποχές άνθισης για την αγορά, ένας πελάτης έμπαινε να πάρει ένα ζευγάρι παπούτσια και ο πωλητής του πούλαγε τέσσερα ζευγάρια, αυτό είναι το εμπόριο έτσι λειτουργεί. Όταν έπαιξα πολύ αργότερα την πρώτη μου παράσταση στο σχολείο ερωτεύτηκα την σκηνή. Είπα έτσι θα ζήσω τη ζωή μου, έτσι ναι! Αξίζει να ζεις μια ζωή που κάποια στιγμή θα τελειώσει αν είναι κάθε φορά που ανεβαίνω στη σκηνή να νιώθω αθάνατη! Στο θέατρο ζω από τα 18 δεν άργησα όμως δυστυχώς να καταλάβω πως για να βιοποριστώ, σαν καλλιτέχνης στην Ελλάδα, θα πρέπει παράλληλα με το θέατρο να είμαι και πωλήτρια και έτσι για πολλά χρόνια τα έκανα και τα δύο παράλληλα.

Πως ξεκίνησε η καριέρα “Τικ Τοκερ”;

Όταν τελείωσαν οι μέρες άνθισης για την οικονομία και ο κόσμος άρχισε να μην έχει χρήματα, λογικό είναι σαν πελάτης να παραξενέψει. Μετά λύπης μου διαπίστωνα καθημερινά πως πολλές φορές τα νεύρα του και την αγανάκτηση του τα ξεσπούσε στον υπάλληλο που τον εξυπηρετούσε. Έχει μια λογική αν το καλοσκεφτείς σε έναν υπάλληλο που εργάζεται με σημαία τη φράση ” Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο” ξέρεις πως ότι και αν του πεις, ακόμα και να τον προσβάλεις δεν θα σου απαντήσει. Έτσι ουκ ολίγες φορές γινόμασταν κυματοθραύστες μιας οργής που κουβαλούσε ο άλλος για την κοινωνία. Εγώ έχω μάθει πως τέτοιες συμπεριφορές για να τις ξορκίζω και να μην επηρεάζουν ούτε εμένα, αλλά ούτε και την ομάδα συναδέλφων με την οποία κάθε φορά δούλευα έπρεπε να τις σατιρίσω, έπρεπε να τις κάνω τέχνη! Το κλείσιμο των θεάτρων λόγω covid μου στοίχισε. Έμεινα μακριά από ότι μου έδινε ζωή και τότε ένας σπουδαίος φίλος και συνάδελφος ο Βαλάντης μου, μου είπε όταν του καλλιτέχνη του κλείνουν τα θέατρα τότε οφείλει να βγει στις πλατείες, η σημερινή πλατεία του κόσμου είναι το Τικ Τοκ εκεί θα βρεις τον κόσμο. Και τι θα κάνω εκεί ; τον ρωτάω. Ότι κάνεις και εδώ σε εμάς και γελάμε με την ψυχή μας, θα σατιρίζεις αυτά που περνάμε.

Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι για κάτι που δεν φαντάστηκα ποτέ που θα καταλήξει.

Έκανα τα βίντεο μου και για πρώτη φορά ένας υπάλληλος μιλούσε για το τι ακούμε στις δουλειές μας και δεν τα απαντάμε. Ξεκίνησε ο κόσμος να με ακολουθεί, κάθε μέρα λάμβανα χιλιάδες μηνύματα από παιδιά που εργάζονται στην εξυπηρέτηση με δικές τους ιστορίες, με λόγια συμπαράστασης και θαυμασμού! Άρχισαν να φτιάχνουν και εκείνοι τα δικά τους βίντεο. Τα σπουδαιότερα μηνύματα μου τα έστειλαν παιδιά τα οποία πάλευαν για τη ζωή τους σε δωμάτια νοσοκομείων και μου έλεγαν πως έβλεπαν τα βίντεο μου και γελούσαν με την ψυχή τους και τους έδινα δύναμη! Τότε κατάλαβα τη δύναμη μιας πλατφόρμας social media η οποία με έβαλε στα σπίτια, στα μαγαζιά, στις ψυχές των ανθρώπων και δοξάζω Τον Θεό για αυτό. Έκανα την ανάγκη μου Τέχνη και κόσμος την αγκάλιασε. Μεγάλη Ευλογία.

Αθηνά Αφαλίδου
«Ποιος είναι Πρωινιάτικα» με την Μπέττυ Μαγγίρα κάθε πρωί στις 10 παρά δέκα στο Open. Μαζί της ο Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Σαράντος, Αθηνά Αφαλίδου. Ο Σεφ Κυριάκος Μελάς φαίνεται στη φωτό, αλλά απουσιάζει η Μαρία Αντωνά (που τρέχει να βρει “τι τρέχει τώρα στη show-biz”)

Με την Μπέττυ Μαγγίρα πως γνωρίστηκες και βρέθηκες συνεργάτης στην ομάδα της πρωινής εκπομπής στο Open, “Ποιος είναι Πρωινιατικα”;

Η Μπέττυ Μαγγίρα είναι ένα φαινόμενο. Τη θαύμαζα και την παρακολουθούσα πολλά χρόνια. Πολλές φορές έλεγα στους φίλους μου η Μπέττυ είναι η ζωντανή απόδειξη πως ο Θεός σε κάποιους ανθρώπους τα έχει δώσει όλα. Είναι μια από τις ωραιότερες Ελληνίδες τραγουδάει, είναι σπουδαία ηθοποιός, είναι η απόλυτη performer και έχει , όπως συνηθίζουμε να λέμε στο θέατρο, γκελ δηλαδή περνάει στην ψυχή του θεατή αυτό που κάνει. Αυτό που δεν γνώριζα και διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας είναι πως είναι και σπουδαίος, απλός άνθρωπος, δίκαιη, ταπεινή και με ψυχή καθαρή και όμορφη. Για καλή μου τύχη έχει και τικ τοκ. Είδε τα βίντεο μου και μου έστελνε συχνά συγχαρητήρια για το ταλέντο μου. Πολλοί άνθρωποι και σπουδαίοι στο χώρο με έχουν πλησιάσει για να μου πουν να συνεχίσω και πως βλέπουν σε εμένα ταλέντο όμως η Μπέττυ δεν έμεινε εκεί. Με την πρώτη ευκαιρία μου έδωσε το χέρι της και με τράβηξε δίπλα της. Η παρέα του Πρωινιατικα όλη η ομάδα πίσω και μπροστά από τις κάμερες είναι μια οικογένεια που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Όλοι σπουδαίοι στο είδος τους και εγώ για ακόμα μια φορά στον αγαπημένο μου ρόλο, αυτόν της μαθήτριας, κοντά τους προσπαθώ να μάθω το χώρο της τηλεόρασης στον οποίο για πρώτη φορά φέτος μπαίνω.

Πως προέκυψε η παράσταση “Ο πελάτης έχει πάντα δικιο #not” στο Μουσικό Κουτι; Τι θα δούμε επί σκηνης;

Από τον τίτλο παίρνει κανείς μια ιδέα για τη θεματολογία της παράστασης. Το καλοκαίρι η σπουδαία συνάδελφος μου Μυρσίνη Δόξα με την οποία έχουμε ξανασυνεργαστεί στην παράσταση “Αριστοφάνους 11” σε σκηνοθεσία του δασκάλου μου Σταμάτη Κραουνάκη,

μου τηλεφώνησε και μου πρότεινε όλα αυτά τα βίντεο που αγάπησε ο κόσμος να τα κάνουμε παράσταση. Δουλέψαμε και φτιάξαμε ένα βιωματικό stand up music show στο οποίο ο κόσμος αν έρθει θα γελάσει πολύ. Πάμε να καταρρίψουμε τη φράση ο πελάτης έχει πάντα δίκιο με άφθονο χιούμορ. Ο κόσμος θα συμμετάσχει με δικές του ιστορίες και όχι μόνο, θα τραγουδήσει κιόλας μαζί μας αφού στην παρέα μας εκτός από την μαγική φωνή της Μυρσίνης θα έχουμε και έναν υπέροχο νέο καλλιτέχνη μουσικό τον Πανό Λασπά.

Την έχεις ψωνίσει ως συμπαρουσιάστρια λίγων μηνών στην τηλεόραση;

Αυτό είναι πολύ αστείο, δεν ξέρω πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο να νομίζει πως κάνει κάτι τόσο σπουδαίο για να το καυχιέται, δεν μπορώ να το φανταστώ. Αν ήτανε πάντως να ψωνιστώ σε κάποια δουλειά, τώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν σαν πωλήτρια (γέλια) αφού έχω πιάσει στόχους στην καριέρα μου που δεν θα κατάφερνε να πιάσει κανένας άλλος πωλητής. (Γέλια) Χωρίς πλάκα μου φαίνεται πολύ αστείο να φτάνει κάποιος στο σημείο να ψωνίζεται επειδή κάνει τη δουλειά του.

Τι σκέφτεσαι κάθε πρωί όταν ακούς τον σκηνοθέτη να λέει “σε πέντε βγαίνουμε αέρα”;

Πίνω μια γουλιά καφέ και σκέφτομαι πάμε να περάσουμε τέλεια! Πάμε να διασκεδάσουμε και να φτιάξουμε τη μέρα των ανθρώπων που μας τιμούν και μας βλέπουν. Είναι όμορφη η σκέψη πως μπορείς να φτιάξεις τη μέρα κάποιου με μια σου κουβέντα η με ένα σου αστείο. Όταν φτάνουμε στα πέντε δευτερόλεπτα γυρίζω στην ομάδα μου και τους φωνάζω “Ο Θεός το καλό πάντα” και ξεκινάμε.

Περίγραψε μας μια τυπική σου μέρα.

Ξυπνάω το πρωί και ακολουθώ ευλαβικά μια υπέροχη ρουτίνα, την ίδια κάθε μέρα εδώ και χρόνια, πριν βγω από το σπίτι μου. Έχω μια σειρά πανέμορφη ,αν και σχεδόν ψυχαναγκαστική, με την οποία ετοιμάζομαι. Πάω στη δουλειά μου στο κανάλι και φεύγοντας από εκεί ,τις μέρες που δεν έχω θέατρο, συναντάμε με τον άντρα μου  φίλους ή αν δεν βγούμε διαβάζουμε. Μας αρέσει πολύ το διάβασμα και έχουμε φτιάξει σπίτι μας μια τεράστια βιβλιοθήκη για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι. Στόχος πάντως της ημέρας μου είναι να περάσω όμορφα και να μοιραστώ γέλια με τους ανθρώπους που θα συναντήσω.

Ποια είναι η Αθήνα με πέντε λέξεις.

Αν ψάξω μέσα μου για το τι λέξεις θα ήθελα να ακούσω, σε μια παράγραφο που κάποιος θα έφτιαχνε για εμένα τότε μέσα σε αυτήν θα ήθελα σίγουρα να υπάρχουν οι λέξεις :

Φίλος, Περήφανη, Χιούμορ, Δύναμη, αγάπη και τρέλα. Δεν θα ήθελα να λείπουν αυτές οι πέντε λέξεις από την παράγραφο της ζωής μου.

Ποια είναι η Αθήνα με πέντε τίτλους τραγουδιών.

Στα καταστήματα. Λιτσα Διαμάντη του Σταμάτη και της Λίνας.

Το πάτωμα. Τανια Τσανακλιδου πάλι του Σταμάτη και της Λίνας.

Βικτωρία. Βασίλης Παπακωνσταντινου σε στίχους Άλκη Αλκαίου.

Αν είσαι πλάι μου. Δημήτρης Μητροπάνος και Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το τόξο. Κώστας Μακεδόνας και Σταμάτης Κραουνάκης.

Κάθε φορά που άκουγα την Αναστασία Εδεν στην παράσταση “Μπε” που κάναμε με τη Σπείρα και τον Σταμάτη να τραγουδάει το Στα καταστήματα ένιωθα πως αν η ζωή μου ήταν τραγούδι θα ήταν αυτό, και το καταλάβαινε όταν το τραγούδαγε και κάθε φορά ενώ ήμασταν επάνω στη σκηνή πάνω από δέκα καλλιτέχνες γύριζε και με κοιτούσε με ένα βλέμμα έτοιμο να δακρύσει. Χωρίς να της το έχω πει ποτέ, με ένιωθε, ένιωθε πως το τραγούδι αυτό μιλάει στην ψυχή μου. Αυτές είναι οι στιγμές που νιώθεις αθάνατος πάνω στη σκηνή, για τις οποίες σας μιλούσα προηγουμένως, αυτές οι στιγμές που η ζωή σου γίνεται βλέμμα και τρυπώντας μπαίνει μέσα  στην ψυχή του κόσμου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;

Θα ακουστεί παράξενα αλλά δεν κάνω όνειρα. Τα όνειρα με αγχώνουν, μου βάζουν δρόμους στη ζωή μου και όρια χωρίς να υπάρχει λόγος. Ζω την κάθε μέρα μου. Και όπου με πάει βαδίζω με μια μόνιμη δίψα για ευτυχισμένες στιγμές.

Ίσως αυτό να είναι το όνειρο μου, στο φιναλε να είναι πιο πολλές οι ευτυχισμένες στιγμές από τις δύσκολες.

Τι σε φοβίζει και τι κάνεις για να ξορκίζεις τους φόβους σου;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να φτάσει η στιγμή που θα ζω χωρίς να έχω δίπλα μου ανθρώπους που αγαπάω. Αν κάποιος ξαφνικά λείπει. Αυτό είναι το μόνο που φοβάμαι.

Όμως δυστυχώς είναι και το μόνο που δεν περνάει από το χέρι μου οπότε την ώρα που φτάνει αυτή η σκέψη η μαύρη κάνω την προσευχή μου και αμέσως ο Θεός μου δειχνει τη δύναμη μου αυτή που ο Ιδιος μου έδωσε για να ζω. Το γέλιο. Αυτό είναι το δικό μου όπλο.

Γιάννης Καφάτος

ΥΓ. εντοπίστε την Αθηνά στο Instagram και στο TikTok

(Συνολικές Επισκέψεις 2,323, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*