Μπογδανίλα

Η ποζεριά είναι ένας ιός μόνιμος στον χώρο των ΜΜΕ. Είναι σχεδόν μια κανονικότητα, που απλώς διαταράσσεται κάποιες φορές από κάποιον «περίεργο». Τα τελευταία χρόνια όμως αποκτά μία νέα εκδοχή. Μια καρικατούρα δημοσιογράφου που αναδύει ένα αφόρητο άρωμα: την μπογδανίλα.

Ο μικρός Κωνσταντίνος είναι φιλόδοξος. Πάντα ήταν. Ακόμα και όταν τότε, φλώρος κολεγιόπαις, άκουσε καναδυό ροκ κομμάτια και αισθάνθηκε ότι έκανε την επανάστασή του. Μόνο που από τότε το όλα αυτά στα μυαλό του έγιναν ένας αχταρμάς με αποτέλεσμα να αποφαίνεται στον αέρα ότι ο Τζον Μπόναμ πέθανε περίπου… από υπερβολική δόση ντραμς.

Ένας άρρωστα ματαιόδοξος, που μάλιστα νομίζει ότι είναι διανοούμενος, είναι το καταλληλότερο προϊόν για ΜΜΕ που δεν αναζητούν επαρκείς, αλλά πρόθυμους.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είναι πραγματικό μάθημα. Μπορεί έναν και μόνο βίντεο εκπομπής του να αποτελέσει επαρκές μάθημα σε δημοσιογραφική σχολή για το τι δεν πρέπει να κάνει κανείς. Ξεκινά τις εκπομπές του με ένα ιστορικό γεγονός, για το οποίο είναι προφανές ότι έχει διαβάσει μισό λήμμα της Wikipedia. Γνώστης υποτίθεται της ιστορίας, σπέρνει ασύλληπτες κοτσάνες, κάνει ανιστόρητες αναγωγές και ιδεολογικούς ακροβατισμούς

Διακόπτει ακόμα κι αυτόν στον οποίο εχει δώσει τον λόγο πριν δύο δευτερόλεπτα. Είναι οπαδός της ασυναρτησίας την οποία  την πουλάει σαν «άποψη».

Είναι από τους τύπους που πουλάνε παραγοντιλίκι. Αυτοαναγορεύονται σε προστάτες της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μπροστάρηδες του διαφωτισμού, μαχητές της (κατά την οπτική τους) ελευθερίας

Κι όταν αυτό το ματαιόδοξο καραγκιοζιλίκι γίνει αντικείμενο κριτικής τότε ο μικρός Κωνσταντίνος είναι θύμα. Ακόμα κι όταν διαστρέφει γεγονότα, ακόμα κι όταν κριτικάρει απόψεις τις οποίες δεν εχει καν αναφέρει.

Κι όλα αυτά γιατί ο Μπογδάνος είναι ένας άνθρωπος χωρίς ιδιότητες. Ουσιαστικά είναι ένα τίποτα.

Ο Μπογδάνος δεν είναι αναλυτής. Παίζει τον αναλυτή.

Ο Μπογδάνος δεν είναι δημοσιογράφος. Παίζει τον δημοσιογράφο.

Ο Μπογδάνος δεν είναι σελέμπριτι (Εδώ γελάνε και οι φίκοι στον ΣΚΑΪ)

Ο Μπογδάνος δεν είναι γνώστης. Είναι μια αποθήκη ασύνδετων πληροφοριών

Ο Μπογδάνος δεν είναι παρουσιαστής. Είναι ένα νευρωτικό ματαιόδοξο ανθρωπάκι που νομίζει ότι οι μούτες τον κάνουν «εναλλακτικό»

Ο Μπογδάνος δεν είναι δεκτικός. Είναι πρόθυμος.

Και από τέτοιους πρόθυμους – με ολίγη από entertaining- έχουν ανάγκη κάποιοι για να κάνουν παιχνίδι. Ήδη συμβαίνει στο χώρο της ψυχαγωγίας και θα συμβαίνει με αλματώδεις και στον χώρο της ενημέρωσης. Θα αρχίσει να βρωμάει ο τόπος από ημιμαθείς τσόγλανους. Θα αρχίσει η ατμόσφαιρα να μυρίζει όλο και πιο έντονα αυτό το άρωμα τέτοιων «σελέμπριτι», αυτό το αποκρουστικό άρωμα της μπογδανίλας.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top