06/12/2023

Χάλια ειδήσεις ή Ειδήσεις που σε κάνουν χάλια, και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Επιθεώρηση Επικαιρότητας #254

χάλια ειδήσεις

Όσο κι αν λόγω επαγγέλματος έχω ασχοληθεί με χιλιάδες «ειδήσεις» και άρα μια κάποια «ανοσία» την έχω, θέλω πολύ ειλικρινά να καταγράψω ότι εξακολουθώ να γίνομαι χάλια με κάποιες ειδήσεις.

Οι ειδήσεις πλέον φτάνουν σε όλους μας και από άλλους δρόμους, πέραν της τυπικής δημοσιογραφίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές λειτουργούν με τρομακτική ταχύτητα και οι ειδήσεις φτάνουν στους αποδέκτες μαζί με όλη την συναισθηματική φόρτιση που τα ίδια μέσα κουβαλάνε.

Έτσι έχω μάθει, αφού όπως όλοι την έχουμε πάθει, αφού διαβάσω μια είδηση ή τον συναισθηματικό απόηχό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να την διασταυρώνω στο μέτρο του δυνατού.

Οι ειδήσεις του σαββατοκύριακου που κυριολεκτικά με έκαναν ράκος και φυσικά με εξόργισαν ήταν πρώτον: η ανάρτηση ενός πατέρα 16χρονου αυτιστικού που ο ιδιοκτήτης και οι συν αυτώ προσπαθούν να του κάνουν έξωση ακριβώς λόγω του αυτισμού και δεύτερον: η πράξη ενός τύπου που διέλυσε δύο χελιδονοφωλιές και σκότωσε τα μωρά που ήταν μέσα.

Η αλήθεια είναι ότι διάβασα πρώτα την είδηση για τις χελιδονοφωλιές και δεν πίστευα πόσο άρρωστος μπορεί να είναι κάποιος ώστε να καταστρέφει μικρές αδύναμες ζωές που από παιδιά μαθαίναμε ότι «φέρνουν» την άνοιξη, σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της και το ζοφερό μας μέλλον αν δεν λάβουμε μέτρα.

Μετά διάβασα την άλλη που είδηση και την γεμάτη ευγένεια ανάρτηση του πατέρα.

Ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω αυτό που όλοι μας σχολιάζουμε κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: δεν υπάρχει πάτος.

Ίσως είναι αμυντικός μηχανισμός αλλά θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι κάπου ακόμη κι οι χειρότεροι σταματούν και κάτι μπορεί να αλλάξει.

Στην μεν είδηση για τις χελιδονοφωλιές δεν είδα κάποια συνέχεια, είτε από αβλεψία μου είτε επειδή τα χελιδόνια δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχουν «friends» να κάνουν ριτουίτ, ή κοινοποιήσεις.

Ευτυχώς για την άλλη είδηση είδα ότι ο Δήμαρχος της περιοχής έκανε μια παρέμβαση που ίσως βοηθήσει την οικογένεια του 16χρονου. Και μαζί με τον Δήμαρχο και κάτοικοι που ενημερώθηκαν για την αθλιότητα που υπέστη αυτή η οικογένεια.

Φυσικά οι «χαλασμένοι», οι «καμένοι», αυτοί που οι συμπεριφορές τους μας εξοργίζουν και μας κάνουν να βρίζουμε είναι πολλοί αλλά τελικά οι υπόλοιποι μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και μάλλον είμαστε περισσότεροι. Αρκεί να μην το κρύβουμε.

Η αντιμετώπιση των φαινομένων καθημερινού ρατσισμού από όλους μας θα κάνει πιο καθαρές τις γειτονιές μας και τις συναναστροφές μας. Και ίσως έτσι δεν θα αναγκαζόμαστε να διαλέγουμε ποια είδηση θα μας κάνει χάλια. Ίσως περιοριστούν κιόλας αυτού του είδους οι ειδήσεις.

Λες το «άγιο πνεύμα» που γιορτάζουμε σήμερα να βάλει το χεράκι του;

Ας ελπίσουμε, όπου και σε ό,τι πιστεύει ο καθένας. Καλή εβδομάδα!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2167 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

1 Comment on Χάλια ειδήσεις ή Ειδήσεις που σε κάνουν χάλια, και πώς να τις αντιμετωπίσετε

  1. Λογικές οι απορίες και η στεναχώρια σου, Γιάννη, σε μια κοινωνία αντιφατική που περιέχει και τους δυο. Από την μια μεριά τους εξολοθρευτές πουλιών κι απ’ την άλλη, την έξωση του πατέρα. Όλοι ζούμε σε ένα περιβάλλον που, πολλές φορές, είναι νοσηρό και πρέπει να το… προσπεράσουμε, ή να παλέψουμε για να αλλάξει…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*